Колко струва на бургазлии трагичният ремонт на ГеПи Груп /Снимки/
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1

Колко струва на бургазлии трагичният ремонт на ГеПи Груп /Снимки/

Печално известната строителна компания Ге Пи Груп /разбирай Джи Пи Груп/ доведе до лудост гражданите на Бургас. Ремонтът на булевард Захари Стоянов се проточва вече безумно много време, а жителите на най-големия комплекс в града Меден рудник вече открито роптаят срещу действията на шефове и работници.
Постоянни задръствания, закъснения, нарушения на графиците, нерви, скандали.....Това са само част от печалните резултати, до които доведоха тези действия. Дори и днес в 11 часа, на строителния обект цареше пълно безхаберие, или както свикнахме да наричаме това състояние "напрегнато безделие". Около час преди официалното време за почивка работниците на Ге Пи Груп се бяха отдали на блаженствен отдих, наслаждавайки се на ругатните и псувните от страна на шофьорите в бавно пъплещите автомобили. По този начин те пилееха парите на бургазлии, които очакват от тях бърз и качествен ремонт. В същото време шефовете на Джи Пи Груп отсъстват явно,  и като дух, и като материя....
Ремонтът на този булевард явно ще влезе в историята. Той ще струва много на бургазлии във всяко едно измерение. Става въпрос за пропилени хиляди човекочасове, работно време, което пък води до натрупване на потенциални и реални загуби, съизмерими с милиони левове. По този начин Ге Пи Груп счупи всякакви рекорди. Рекорди, но много печални.....


Самата Джи Пи Груп определено се символизира със скандален имидж. Тя придоби популярност с отрицатален знак в последните години с участието си в скандални обществени поръчки, източване на средства от бюджета и нагласени търгове. Публична тайна е, че фирмата е подготвила свое дружество- приемник, което в бъдеще ще получава отново тлъстите обществени поръчки и ще усвоява солидни средства от държавата и общините.
Има една поговорка, че всичко ново е добре забравеното старо. В случая става въпрос за дъщерната фирма "Виа конструкт груп". Тя е пряко свързана с Джи Пи Груп и често участва в съвместни проекти и търгове.
Нейното старо име е много показателно. То е "Джи пи строй". Старият собственик се казва Стефан Тотев. Същият притажава дялове е в различни фирми, свързани с "Джи Пи Груп". Де факто той е големият началник, включително и на Владко Треньорчето/Житенски/.

Новият е Велизар Радев. Той също има и куп други участия във фирми близки до "Джи Пи Груп". Дружеството е регистрирано на адреса на „Джи пи груп“ – София, бул. Черни връх №59А. До този момент "Виа конструкт груп" има спечелени редица обществени поръчки в различни общини. Често обаче това е свързвано и със скандали. Такъв например бе случаят в община Елхово. Става въпрос за рехабилитация на водопровдната инфрструктура на населеното място.

Поръчката бе обявена през юли месец 2016 година.

В началото на ноември обаче тя бе прекратена, заради нарушения при откриването й. В общината постъпило становище на Националната компания „Железопътна инфраструктура“, секция Бургас, че не е правилно проектирано преминаването на бъдещия водопровод и канализация под железопътната линия Ямбол – Елхово в чертите на града. Освен това имало проблем и с хидравличния капацитет на пречиствателната станция. 20 дни по-късно поръчката е възобновена. Оферти подават 24 участника. В хода на процедурата 21 от тях са отстранени заради нередности в документацията или несъответствия с обявените условия. До класиране стигат само три. ДЗЗД „Виа конструкт – УЕП“ е единствена на финала за пречиствателната станция. На второ място след „Райкомерс конструкшън“ за ВиК-частта е класирана фирма „Гелак“ ООД. Проектът „Проектиране и строителство на Пречиствателна станция за отпадъчни води, довеждащ колектор и частична рехабилитация на ВиК мрежата в гр. Елхово“ се финансира по оперативна програма „Околна среда“ .

Компанията има усвоени и солидни средства по търгове и проекти в община Бургас. Поддържа по-голямата част от пътната настилка на територията на общината. Новото амплоа на фирмата вече е подготвено. След като Джи Пи Груп се свързва със скандали и провокации, нейните собственици намериха фирма- приемник. "Виа контрукт груп" ще бъде на фронтовата линия и ще обира обществените пари. Това е явен случай на икономическа мимикрия, с цел усвояването на големи и нови финансови порции.

Петър Михайлов

Степан Дадурянpicasion.com

Коментари