Нова лаборатория за въздуха в Бургас, скоро няма да има
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Нова лаборатория за въздуха в Бургас, скоро няма да има

По всичко личи, че скоро наемане на независима лаборатория, която да измерва чистотата на въздуха, няма да има. Такава бе поискана от Инициативен комитет в която фигурират известни общински съветници. Диспутът за чистотата на въздуха и предприемането на противодействие и превенция бе започнат преди половин година. Комисиите към ОбС Бургас обаче отхвърлят предложението към този момент. Позицията им идва във връзка с писмо на заместник- кмета по екология Руска Бояджиева, която заявява, че обществена поръчка за наемането е прекратена след като са разбрали, че едната фирма иска малко над 5 милиона лева за мониторинг на въздуха в Бургас за една година. Втората фирма изявила желание е с още по- фрапиращата цена от малко над 12 милиона лева. На фона на тези действително космически цени, може би няма да е лошо да прибегне до услугите на местния държавен ВУЗ. Във ВХТИ се преподава химия, електроника, и информатика и се предполага, че няма да е трудно да се изготви проект за такива станции. Едновременно с учебна цел се учат, и отделно в полза на града.

В края на 2018-а Общински съвет – Бургас прие докладна за отделянето на 450 000 лева за целта. Тъй като са крайно недостатъчни, а до края на мандата на този Общински съвет остават по-малко от 5 месеца, Бояджиева заявява, че няма как исканите от двете лаборатории пари да се отделят в този бюджет. Това най-вероятно ще трябва да стане след като бъде избран нов след местните избори през ноември.

Бившяит шеф на РИОСВ Бургас и настоящ общински съветник Бойчо Георгиев обясни, че Бургас си има мобилна станция, която мери чистотата на въздуха.

„Имаме достатъчно данни за емисионните източници. Има си катедра в университета, която също се занимава с това. Има анализи и данни, няма нужда да се хвърлят толкова пари за същите резултати“, каза той.

Маринета Николова пък, директор на отдел „Екология“ добави, че 3 от 4-те пункта в града, където се измерва чистотата на въздуха са с постоянен мониторинг и данните се обработват от акредитирана лаборатория. Същото е и положението с общинската мобилна станция.

 

Кеворк Дадурян

 picasion.com

Коментари