Чували ли сте за тези мъже ? Те са последните спасители на Европа
  • 140
  • 1
  • 27
  • 3
  • 9
  • 1
  • 3
  • 3

Чували ли сте за тези мъже ? Те са последните спасители на Европа

На 26 април 1986 година става нещо, което светът никога няма да забрави. В АЕЦ Чернобил, Украйна се случва най-голямата атомна авария в човешката история. Най-страшните кошмари на инженери, ръководство, експерти и управляващи, се сбъдват - взривено е атомното ядро на единия от реакторите и то започва да пръска смъртоносна радиация, не само на територията около централата, но и над цяла Европа. 

Мнозина умират почти веднага, застрашени са животите на милиони, а 30 години по-късно последствията от атомната авария продължават да се усещат, броят на погубените животи заради радиационния облак вече са десетки хиляди.

10 дни след аварията в Чернобил, инженерите разбират, че всички сме поставени пред нова, много по-голяма и фатална заплаха - експлозия на ядрени изпарения.

Охладителната система на реактора се е повредила и се оказва, че сега под горящото ядро се е формирал огромен воден басейн. Без възможност да се охлажда, е било въпрос на време (и то на кратко време), докато това радиоактивно ядро да се превърне в лава, която да стопи всички бариери под себе си и да достигне до басейна с вода. Ако това се случи, се получава експлозия, изстрелваща огромно количество радиация право към небето, разпростирайки я над Европа, Азия и Африка.

Експлозията има силата да разруши и останалите реактори в централата, причинявайки трагедия в ужасяващи размери - унищожението на почти цяла Европа.

"Експертите ни проучиха ситуацията и пресметнаха, че ако подобна експлозия се случи, силата ѝ ще се равнява на  от 3 до 5 мегатона. Минск, който е 320 км. от Чернобил, щеше да бъде изравнен със земята, а целият континент Европа щеше да стане негоден за живот.", разкрива един от специалистите, които са били на място.

Единственият начин, да предотвратят този ад и смъртта на почти цялото европейско население, е да изпратят екип под ядрото, който да отвори ръчно шлюзовете на басейна и да източи водата. За целта специалистите решават, че са нужни трима доброволци, които добре познават подземията на централата. Има един проблем - тримата човека, които ще слязат долу, са обречени на смърт. Под горящото ядро има толкова радиация, че тримата ще бъдат мъртви до седмица (в най-добрия случай).

Но трима изключително смели доброволци се съгласяват да се гмурнат в басейна под ядрото, за да източат водата и така да жертват себе си, за да спасят милиони други животи, най-вероятно и нашите.

Техните имена са Валери Безпалов, Борис Баранов и Алексей Ананенко. Може би не сте ги чували никога, но на тях дължим животите си днес. По време на съвещанието, в което събират работниците, за да поискат трима от тях да отидат на тази смела и самоубийствена мисия, Ананенко, Безпалов и Баранов започват да се изправят един по един, за да заявят готовността си да помогнат.

Казват им, че могат да се откажат по всяко време и не са задължени, но Ананенко отговаря: "Как мога да откажа, само аз знам точно къде се намират изпускателните шлюзове?"

Така тримата се впуснали в едновременно спасителна и смъртоносна мисия. Били оборудвани с фенери, чиито светлини угаснали. Те останали да работят в пълен мрак, а всяка минута под тази вода, ги приближавала към гибелта им. Мъжете не се предали и продължили да опипват тръбите в тъмнината. Останали под водата по-дълго, отколкото е трябвало, но накрая успяват да отворят шлюзовете, които биха могли да спасят милиони хора. Басейнът започва да се изпразва.

Когато тримата мъже са излезли на повърхността, когато задачата е била изпълнена, сътрудниците на АЕЦ и войниците са ги посрещнали като герои, каквито са били в действителност. Твърдят, че хората направо са скачали от радост.

През следващия ден всичките пет милиона галона радиоактивна вода са били източени от подземието на реактора на четвърти блок.
Когато разтопеното ядро на реактора си е пробило път към резервоара, той вече е бил празен. Повторен взрив е бил избегнат.

Резултатите от анализите, направени по-късно от различни експерти съвпадат в едно: ако тройката не е влязла в басейна и не го е изпразнила – от парния взрив биха загинали и пострадали стотици хиляди, даже милиони хора. Това би изменило напълно хода на историята и би променила напълно планетата ни такава, каквато я познаваме днес.

През следващите дни и при тримата са започнали да се проявяват неизбежните симптоми: лъчева болест. През следващите няколко седмици и тримата са починали. Мъжете са погребани в оловни ковчези. Даже и лишени от живот, телата им са имали толкова силно радиоактивно излъчване.

Много герои са правили подвизи заради другите, имайки макар и малък шанс да останат живи. Но тези трима мъже са знаели, че нямат никакъв шанс. Те са се потопили там, където ги е очаквала сигурна смърт.

Техните имена са Валери Безпалов, Борис Баранов и Алексей Ананенко.

Степан Дадурян

 

 picasion.com

Коментари

Атанас

14 юни, 2019 18:25

Двама от тях са още живи,а третият е умрял през 1995 . Малко неща от тази статия са истина...Много слаба статия...много

Отговори

Методи

23 май, 2019 4:45

Гледаме сериал по HBO и хоп, ето ни сензация.

Отговори

Провери новината

19 май, 2019 23:28

Двамата се още живи. https://www.ukrinform.ru/rubric-society/2449795-prezident-vrucil-nagrady-geroamlikvidatoram-i-rabotnikam-caes.html

Отговори

Анна

19 май, 2019 6:48

Това малко ще го направят,истински герои!

Отговори

Росица Попова

18 май, 2019 7:49

Не ога да разбера от какво тесто са замесени някои идиоти у нас ?,Нямат ум за да преценят заслугите на тези герои ! Като се има предвид , че нашите мили комунисти изкараха хората на манифестация под киселинният дъжд и след толкова години продължават раковите заболявания ,как някой глупак може да твърди , че тези хора не са засегнати ? Може само да кажем : Вечна памет и поклон пред тези герои !!!!!!!

Отговори

18 май, 2019 13:28

Не се чуди от какво тесто са правени - от пикня е замесено.

Иван

18 май, 2019 4:55

Много филми гледате униконбг

Отговори

Venetka Nikolova

17 май, 2019 22:03

Слава на Геройте.!!!

Отговори

Страхил

17 май, 2019 20:03

Бог да ги прости!

Отговори

29 май, 2019 11:10

Единият - Борис, е починал през 2005 г., другите двама са си живи и здрави - не бързайте да ги погребвате! "На 1 май 1986 г. Алексей Ананенко, Валерий Беспалов и Борис Баранов влизат само с акваланги, без защитно облекло на смъртоносна мисия в басейна под реактора, за да отворят ръчно крановете. Като по чудо, и тримата оцеляват като двама от тях /Ананенко и Беспалов/ през 2018 г. получават орден „За мужество" ІІІ степен от украинския президент Петро Порошенко. Баранов получава наградата посмъртно (умира през 2005 г.).[3]"

Ранкова

17 май, 2019 19:09

Николай Христакиев Благодарим ви за правилната информация. ❤

Отговори

Евгени

17 май, 2019 15:58

Поклон!

Отговори

Никола

17 май, 2019 11:00

Живи или мъртви, тези хора са истински герои!

Отговори

Теодора

17 май, 2019 10:24

Изглежда сте били впечатлени от излезлия сериен филм "Чернобил" и това Ви е подтикнало да напишете тази статия. Поне цитирайте точно събитията и фактите. Всеки може да гледа филма и сам да оцени художествената интерпретация.

Отговори

Николай Христакиев

17 май, 2019 6:25

За тримата мъже сме чували и сме чели и точно за това не мога да разбера защо е необходимо на този който е преписал статията от руски да лъже за съдбата на тримата герои ? Може би не му се е видяло толкова героично това, че двама от тях са живи и до днес, а третият умира преди няколко години и причината няма нищо общо с лъчева болест ? 2018 г. президента на Украйна Порошенко ги награди за храбростта им. https://www.google.com/url?sa=i&source=web&cd=&ved=2ahUKEwijzZuGzqHiAhWlHzQIHXxpBkUQzPwBegQIARAC&url=https%3A%2F%2Fwww.ukrinform.ru%2Frubric-society%2F2449795-prezident-vrucil-nagrady-geroamlikvidatoram-i-rabotnikam-caes.html&psig=AOvVaw00wQIMX7Skk-cpE34xdq4L&ust=1558149687310366

Отговори

22 май, 2019 15:59

Нещо не ми го зарежда този линк

20 май, 2019 21:36

Кво им обясняваш? На малоумници не се обяснява, а им се бият инжекции.