Ще изплува ли Морското училище
  • 0
  • 2
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Ще изплува ли Морското училище

За да изплува едно нещо, друго трябва да потъне. Това явно е тъжният принцип, на който се движи българското образование. Докато ИТ училището лети нагоре, някогашното Морско училище в Бургас, което осигуряваше кадри за "Океански риболов", а след това и за търговското корабоплаване като цяло, отдавна върви надолу. Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола", както се нарича сега учебното заведение, отбеляза 60-годишнината си с неясно финансово състояние, лоша материална база и безкрайно остаряла учебна програма.

"Хиляди млади хора са завършили Морското училище и са се реализирали у нас и в чужбина. Има го и ще го има", казва новият директор Христина Жабова. Тези хиляди млади хора днес ги няма.Въпреки търсенето на кадри в морския бранш и заплащането, което започва от 1200 долара за завършилите средно образование, интересът е изключително слаб. От някогашните над 500 ученици след няколко нулеви приема сега са останали едва 113.

Потъването

Жабова е директор едва от миналото лято. Преди нея в продължение на две десетилетия училището се ръководеше от инж. Панайот Жечков, който същевременно бе и няколко мандата общински съветник от ГЕРБ. Именно при неговото управление Морското започна да потъва. Началото на проблемите е 2009 г., когато избухна скандалът със закупена от училището яхта за 236 хил. евро. Аферата бе описана в доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, като накратко се оказа, че плавателният съд се ползва за частни вместо за образователни цели. Тогава Жечков обясни, че лодката се ползва за провеждането на квалификационни курсове, които с времето се превърнаха в основна дейност на училището.

Фотограф: Надежда Чипева

Същевременно в предпочитаните от мнозина езикови гимназии бяха разкрити допълнителни места, които изсмукаха учениците от техникумите. В резултат Морското реализира няколко години с нулев или намален прием в паралелки на санитарния минимум с по 17-18 души. Оттам и финансовите му проблеми - бюджетът на училищата зависи от броя на учениците в тях.

На дъното

 

Редицата халета и работилници, плувният басейн, спортните площадки и други съоръжения в Морското сега са в окаяно състояние или напълно неизползваеми. Пропуснатият момент за модернизиране на материалната база и учебните програми води до това, че специализираното училище обучава бъдещите капитани и корабни механици с остаряла техника и похвати. Завършилите са практикували например върху двигател от 70-те години, а трябва да започнат работа на 5 годишен кораб, където всичко се управлява от електроника.

Смяната на училищното ръководство и ангажираността на местната власт водят до запълването на две паралелки за тази учебна година - "Корабоводене" и "Корабни машини и механизми". "Беше голямо предизвикателство да реализираме приема в тях, но успяхме", казва Жабова. За тази есен пък са предвидени нови специалности - "Корабоводене и корабни машини и механизми" и "Данъчен и митнически контрол". Това, на което сега се опира новата директорка, са "капитаните ветерани". "Съвместно с тях мисля, че ще отплаваме във вярната посока", казва тя.
Възможностите

Морската професия продължава да е добре платена, а гладът за кадри - голям. Световният морски флот се нуждае от над 20 000 специалисти и намирането на работа не представлява проблем. Дипломите на гимназията са международно признати и дори без висше образование притежателите им могат да получават между 1200 и 1600 долара месечно. След 36-месечен стаж и преминаването на допълнителни квалификационни курсове пък те могат да се явят на изпит за придобиване на правоспособност "вахтен помощник-капитан" или "вахтен механик" - длъжности, при които заплащането може да стигне 5000 долара на месец.

Петър Михайлов

Източник - Капиталpicasion.com

Коментари

До госпожа Илиева

17 май, 2019 16:28

Госпожо Илиева, Вие като шеф на РУО, докога ще подкрепяте протежето си Жабова. Или може би тя е там, за да фалира училището, защото терена е апетитен.Е, поздравления справяте се успешно! Тя прави гаф след гаф, а Вие най- прилежно ги замазвате. Докога?!

Отговори

Ивелина Стоянова

17 май, 2019 11:25

Хайде сега да Ви помитам: 1. Кои са нулевите години? 2. Кога е бил финансовият проблем на Жечков? 3. Кои са остарелите учебни програми? Иматели представа изобщо какви глупости пишете, лъжите на политическата фигура Жабова. Сега ще Ви отговоря аз, след като е имал финансови проблеми как училището има яхта, която сами споменахте е нужна за курсовете? Как и остави толкова много пари в преходен остатък, които жената законно да прибере ? Как с финансови проблеми училището ще има и служебен автомобил в който г-жата се вози също придобит от приходите на училището? Къде уважаемара Директорка показажпрозрачност на бюджета за да видим всички за какво иде реч?

Отговори

До г-жа Жажова

16 май, 2019 16:06

Госпожо този прием се реализира редовно само 1 нулева година има не няколко. 2017/2018 също приема е с 2 паралелки но не с фантоми .

Отговори

Петър Иванов

16 май, 2019 16:00

Неясно финансово положение??? За Вас или за нея ??? Достатъчно неясни ли са 260 000лв. преходен остатък, които г-жата стопи, но не (да модернизира базата) още доката беше временно изпълняваща длъжността. Приема и е гавра с професията, фантоми с които точи държавния бюджет. Интересно до кога ще са слепи всички. Тази статия реклама на новия прием ли трябва да е? Не се напъвайте, Илиева ще и додаде ръка по -механизма от някое друго гето.

Отговори

Христина Иванова

16 май, 2019 15:34

За първи път грамотно написана статия за Морското, поздравления! Наистина там базата е стара и не отговаря на държавните образователни изисквания. Освен това, като влезе във владение директорката изхвърли по-голямата част от машините и съоръженията.Да направим уточнение , че учениците в момента са под 100, като още поне 10% са фантомите, които не стъпват в часа .Едната цяла нова паралелка е от Комлука и това са ученици, които едва си взеха поправителните изпити през септември.За какви бъдещи морски кадри става въпрос?А не си ли задавате въпроса, защо само капитани ветерани подкрепят директорката.Отговорът е прост никой друг от морския бранш не иска да работи с нея.И на какви точно новости ще ги научат те, може би да работят на тренажор.Истината е една :училището е по-лошо управлявано от времето на Жечков, приема от миналата година е срам за морската професия, а училището е пред фалит.

Отговори