Академик Петър Иванов попари БАН за турското робство
  • 577
  • 5
  • 8
  • 6
  • 15
  • 5
  • 8
  • 14

Академик Петър Иванов попари БАН за турското робство

Отворено писмо до учените от БАН, което разбива опита, петвековното турско робство на България да се обозначи като „период, в който българите са били поданици на Османската империя”, написа акад. Петър Иванов. Той е доктор и професор по социална психология.  На места се изписва с титлата "академик" придобита от сдружението с нестопанска цел Българска академия за наука и изкуства (БАНИ), където е директор на Демографския институт.

Д-р Петър Иванов написа писмото, публикувано от "Лентата", по повод  Отворено писмо до МОН и до НС относно термина за обозначаване на периода на петвековното турско робство. Ученият критикува колегите си, че още в преамбюла на писмото си определят официално периода на петвековното турско робство на България като „период, в който българите са били поданици на Османската империя”, нищо повече.  Според Иванов това е  глупав евфемизъм, оскверняващ идеята за Национално-освободителното движение и Възраждането у нас по онова време, никой досега не си е позволявал да ползва.

Излиза, че Ботев, Левски, Раковски и Бенковски са се борили срещу един „период на поданство”, пише акад. Иванов.

„Поданик” е термин, който внушава смиреност и благочестива почит, и даже обич, към господаря-владетел, внушава, освен подчинение, още и приемане на собствения статут с гордост и достойнство. Казваме „поданик на Нейно Величество Кралицата” или „поданик на Османската империя”, и това само по себе си звучи гордо и достолепно. Нима не знаете, какъв е бил статутът на всички българи по онова време? Те са „рая”. И като християни, неверници, са длъжни, по Корана, където в Деветата сура се заповядва буквално: „Сражавайте се с онези от дарените с Писанието, които не вярват в Аллах… и не изповядват правата вяра – докато не дадат налога (джизя) безусловно и с покорство” (9:29). Ако българите са поданици, те трябва да са равноправни на всички поданици на султана. А те не са, те са рая, гяури, неверници. Тях ги държат в покорство, с тях се сражават, насилват ги, убиват ги. Българите дължат десетки данъци, които другите не дължат, насила работят ангария, вземат им децата за еничари, вземат Хубава Яна и т.н.", се казва в писмото.

Според него българите през този период не са били „поданици”, били са рая, били са роби на турците. България е била поробена страна, това е. И този период е период на робство.

 Според д-р Петър Иванов, изводът, че „съжителството” ни с поробилите ни турци имало „позитивни страни”, е циничен.

"Излиза тогава, че Априлското въстание е било срещу позитивни неща и е било голяма грешка, а тези, които са участвали, са били тъпанари", пише още той.

И припомня за кланетата във Велико Търново, Батак, Стара Загора. Ученият оборва и твърдението, че „българите били данъкоплатци и се ползвали от право на собственост, наследяване, придвижване и пр.” "Най-обидното във вашето Отворено писмо е за израза „турско робство”. Той бил, казвате вие, измислен от „идеолозите на българското национално движение”. Нима не става дума за националните ни икони Отец Паисий, Раковски, Ботев? Защо по такъв гаден начин пропускате да кажете цялото понятие „Национално-освободително движение”, а казвате „национално движение”? Защо премълчавате истини?", гневи се Иванов. И пита: "Разбирате ли какво означава твърдението, че  „изразът турско робство е терминологично непригоден”? Означава, че всички възрожденски песни – „Стани, стани, юнак балкански”, „Боят настана, тупкат сърца ни”, Ботевите пламенни стихове, националната епопея „Под игото”, тефтерчето на Васил Левски, „Записките” на Захария Стоянов и др. са всъщност, според вас, негодна работа, тъй като са пълни с терминологични непригодности".

Според Петър Иванов предложението да се използва термина „владичество”, е неуместно.  "Вашият тълковен речник определя „владичество” като „върховна политическа власт, управление”. Терминът произхожда от глагола „владея” и от „владение”, означаващи съответно „имам нещо, притежавам” и „притежание на нещо с право да се използва и да се разполага с него”. Какво представлява един човек или един народ, който е притежание, владение на султана и на турците, които са завоювали това свое притежание с огън и меч, с насилие и кръв? Този човек и този народ са поробени от турците, те са роби. А периодът, преди да се освободят, периодът, когато са поробени от турците, се нарича, безспорно, турско робство", отсича Петър Иванов.

И не е османско, а е точно турско.

Осман е първият султан на турската империя (1299-1324).

Не е логично да казваме „османско робство”.

Турците и Ердоган могат да си се наричат както си искат, но за нас тези хора са турци, империята, която ни е поробител е „турска империя”.

И робството ни е „турско робство”.

И още нещо да ви кажа, терминът „владичество” е свързан с „обладать” (Фасмер. М. Этимологический словарь. Т. І., Москва, 1986 г., стр. 327).

Звучи ми като фройдистки термин.

Намирам, че е много обидно, в нашите родни учебници да пише за обладаване на майка България и да караме младите българи да учат за този период на обладаване, владичество, да учат за курбан байряма вместо за Великден и т.н.

Та, с една дума, повече без никакви чудесии, никакво съжителстване, присъствие, поданство, никакво владичество, никакво обладаване!

Въпросният период се нарича „турско робство”.

Толкоз!

Както го е наричал народния поет Иван Вазов!

Нас, българите, народният поет Иван Вазов („Обичах те, когато бе робиня и влачеше позорния хомот!”) ни вълнува повече и го считаме за доста по-голям авторитет от историка на свободна практика Кети Незнамкояси и от платените разкрачени (виж снимката с мюфтията) държавни „учени” в БАН.

 

 

Акад. Петър Иванов, Демографски център към БАНИ

Кеворк Дадурян

 

Коментари

случаен

23 Jul, 2021 9:55

Да ме извинява академика но както казваше обичания и уважаван историк Б Димитров Българина никога не е бил Роб Имал е земя Къща Пътувал е в чужбина Търгувал е Служил е на Империята като войник Носел е оръжие Друг е въпросът че е бил Угнетен както Българите така и Турското население са били потърпевши от Оманската Империя

Отговори

4 Sep, 2021 10:35

neshtasnik. ne pishi gluposti.

Владимир Рачев

19 Apr, 2020 22:43

Благодаря на човека, публикувал записките на Дж. Макгахън. Сълзите ми се стичаха, докато четях.

Отговори

Драго

21 Mar, 2020 8:25

Моят род не е бил робски и моят народ също не е бил.

Отговори

Пусть Всегда Будет Кор в газа

13 Mar, 2020 6:26

Защо българите така упорито се натискат да бъдат роби бе тъпанари недоклатени?! Българите не са били роби. Имали са независима църква, свободно движение, икономически , културни и социални свободи. Имали са Възраждане! Може ли поробен народ да има Възраждане. Независимо, че не са били роби те са искали независимост, но не освобождаване от Робство. Тъпи родоотстъпници ни набутват насила в турско робство, че да имат оправдание да направят руската окупация 1877-78 година като освободителна война. НЕ! България не е била робска страна, но е имала нужда от независимост. Така като Сев. Ирландия и Шотландия не са поробени държави, но искат независимост от Великобритания!

Отговори

16 Mar, 2020 19:53

Искам да попитам защо тази "свободна" България не се показва като такава на тогавашната политическа карта на Европа?!

Атанас Данаилов

8 Mar, 2020 21:04

Престъпниците, опитващи се да подменят СТОЙНОСТИ в ценностната ни система, посредством фалшифициране на историята, трябва да понесат най-сурово наказание! все още има свежи записи от хора преживели последните години на ТУРСКОТО РОБСТВО! Нима сега отново сме роби, та оставяме без наказание отявлени престъпници!

Отговори

9 Mar, 2020 15:51

Браво. Ето, това е истината. Гордея се. че съм българка.

Светла

8 Mar, 2020 2:47

Това се казва достоен българин! Адмирации!

Отговори

ИАнка от Варна

7 Mar, 2020 2:56

Тежко робство, векове в робство, без права, постоянен страх... защо няма машина на времето че да надникнат за да усетят ужаса от такова съществуване.. днес хората са други и с други ценности, уж умни, пък не мислят, уж велики, пък алчни и тровят собствения си народ, уж сме свободни, пък сме чираци в 21 век... трудно е да живееш в обезлюдена държава, дето останаха само застаряващо население и тези от индийската раса, дето са дошли с поробителя и до ден днешен паразитират като въшки и кърлежи...

Отговори

8 Apr, 2020 23:20

И аз не съм съгласна, да се променя историята ни! Какво ви става бе хора, на кого пак се кланяте, че искате да преиначавате живота на дедите ни, на борците за свободата ни дали живота си за да живеят следващите поколения свободни от робство , ангария и кръвен данък и какво ли още не.......

8 Mar, 2020 10:01

Поздравявам ви за написаното и го споделям напълно!

Екатерина Аврамова Ягоридкова

6 Mar, 2020 19:36

Поклон пред такива българи като Академик Петър Иванов! Напълно споделям достойното му мнение за истинската ни история,такава каквато трябва а знаят и нашите поколения!

Отговори

6 Mar, 2020 21:30

Браво академик Петър Иванов! Намери се един свестен човек най сетне да каже истината. Ако всички бяхме като него БЪЛГАРИЯ щеше да бъде съвсем друга. Бъдете жив и здрав! Между другото Турция с Ердоган си остава все същата окупира Сирия и избива сирийците

Мария Панчева

6 Mar, 2020 2:47

Стани, стани, юнак балкански.... От сън дълбок се събуди

Отговори

7 Mar, 2022 12:45

Нещата винаги трябва да се наричат с истинските им имена- никакво присъствие, никакво владичество, никакво поданичество - ТУРСКО РОБСТВО!!! И напълно подкрепям акад. Петър Иванов. Ние имаме Българска история и тя не може да бъде подчинена на ничиеу политическо господство. Ама Ердоган не харесвал да имаме такъв термин и това много ги дразнело днешните турци. и докога ще служим на чужди интереси, а не на нашиете български такива? Та нали и Левски, и Ботев и хиляди български революционери и опълченци ще се обръщат в гробовете си, ако са дали живота си само за едното турско присъствие Веднъж завинаги нашите политици, избирани от българския народ трябва да проумеят, че навсякъде трябва да се защитават НАШИЕТЕ БЪЛГАРСКИ ИНТЕРЕСИ Ама били сме член на НАТО и ЕС - някой да ние питал? Да е имало референдум, дали искаме да бъдем техни членове? Няма такова нещо! Държавата ни е разединена под лозунга "Разделяй и владей"! И такъв разделен народ по лесно се управлява.Пресен пример в момента е и войната в Украйна. Българите сме състрадателен народ. Но на никой ли не му прави впечатление, защо когато се води война между две държави, по нашите медии, се дава гласност само на едната страна - в случая на Украйна, защо няма гласност и на мнения на представителите на руски граждани от Донецк и Луганск, оцеляли 8 години под терора на бандеровските украински банди? Нима наистина трябва да вярваме, че Путин е станал един психопат и ей така без никакъв повод напада горката Украйна? Но това е друга тема, по която отново сме разделени и могат да се кажаат кажат много неща и да се изнесат фактите, такива, каквито са

6 Mar, 2020 10:34

ВСИЧКО Е ИЗРАЗЕНО МНОГО ТОЧНО, ОТ ВСИЧКИ. БЛАГОДАРЯ, ОТ ЦЯЛАТА СИ ДУША И СЪРЦЕ НА ВСИЧКИ, ЗА ВСИЧКИ КАЗАНИ ( ИСТИНИ)!!!!!

6 Mar, 2020 6:11

Ако наречеш циганина циганин и евреина, евреин, ще те определят, че си расист и антисемит! Ако кажеш истината за Българската история, ще ти кажат, че говориш с езика на омразата! Има усилени съмнения, че няма световна конспирация срещу БЪЛГАРИТЕ!

Жулиета Хазърова

5 Mar, 2020 23:18

Браво! Най-накрая някой учен да защити историята ни, вече мислех ,че всички са продажници и подлизурковци. Разпродадоха Родината ни, подмениха историята ни. С какво ще се гордеят новите поколения български деца, това ли ще им завещаем ние, техните родители? Дано има все още някоя друга свястна учена глава дето да цени и милее за българското и родното, че иначе ще се затрием като народ и държава. Адмирации за смелостта да отстоявате истината за турското робство. Благодаря Ви , че Ви има. Дано повече да са като Вас.

Отговори

Бранимир Ангелов

5 Mar, 2020 21:24

Този Българин трябва да одобрява учебниците на децата!!!Поклон!!!

Отговори

6 Mar, 2020 18:19

Радвам се.че най-накрая се намери учен който.знае нашата история Срамувам се от хората които се мъчат да я подменят за да ужаждата на някой политици и родоостъпници.

6 Mar, 2020 17:33

Точният човек .БРАВО!!!

5 Mar, 2020 21:45

Напълно сте прав, крайно време е да се спретовакощунство над Българската нстория.

5 Mar, 2020 21:36

Достойно...Вярно...още едно доказателство е народното творчество... Подкрепа на 100%..

Милен Вълчев, Човек.

5 Mar, 2020 21:03

Изчетах писанията. Най тежкият данък е кръвният след него данък десятък, на 10 агнета 1 данък, Замислете се сега под какво робство сме. Да са живи и здрави идиотите който ви управляват още 500 години. Благодаря!!!

Отговори

Янко Попов

5 Mar, 2020 20:50

Дали пък не тече вече реализацията на дългосрочна и тиха подготовка за някакъв тип аншлус с Турция? От тук се започва по принцип ако е разчетено за няколко поколения!!!

Отговори

Дими

5 Mar, 2020 19:52

Боже, Боже, аз ли криво ти се молих, ти ли криво ме разбра!?... Както винаги българското общество е разнопосочно в мнението си, независимо по какъв начин се представя пред него истината... Кога за Бога, ще заобичате България и с гордост ще се наречете "българи"? Онези същите с 1300-годишна история, същите, които Паисий попита ...

Отговори

5 Mar, 2020 20:45

МНОГО ИСТИНСКО-ПОКЛОН

Радев

5 Mar, 2020 19:34

БЪЛГАРИН-с главни букви!

Отговори

6 Mar, 2020 8:26

Достоен ! Почит и уважение.

Любомир

5 Mar, 2020 18:41

Браво!

Отговори

tiger AKT

5 Mar, 2020 17:04

Bravisimo !!!

Отговори

Академик

5 Mar, 2020 16:45

Доктор наричащ себе си академик, що пък да не нарече османската империя турска и феодализма в нея робовладелски? Учен е все пак ?

Отговори

9 Mar, 2020 21:42

Поклон!

6 Mar, 2020 8:39

Понятието агарянин/агарянка/ е религиозно понятие.Няма нищо общо с обръщението"ага".Идва от Агара-втората жена на Авраам.Първородния син на Авраам е Исмаил-родоначалник на арабите и на Мохамед.Агара е била изгонена от Сара-първата жена на Авраам в пустинята-но тя и сина и оцелели.Исаак-по-малкия син на Авраам е родоначалник на Христос и християните.

6 Mar, 2020 8:39

Понятието агарянин/агарянка/ е религиозно понятие.Няма нищо общо с обръщението"ага".Идва от Агара-втората жена на Авраам.Първородния син на Авраам е Исмаил-родоначалник на арабите и на Мохамед.Агара е била изгонена от Сара-първата жена на Авраам в пустинята-но тя и сина и оцелели.Исаак-по-малкия син на Авраам е родоначалник на Христос и християните.

6 Mar, 2020 8:39

Понятието агарянин/агарянка/ е религиозно понятие.Няма нищо общо с обръщението"ага".Идва от Агара-втората жена на Авраам.Първородния син на Авраам е Исмаил-родоначалник на арабите и на Мохамед.Агара е била изгонена от Сара-първата жена на Авраам в пустинята-но тя и сина и оцелели.Исаак-по-малкия син на Авраам е родоначалник на Христос и християните.

5 Mar, 2020 18:59

Опитът Ви за ирония е неуместен. Още от 15 век пише в български хроники и летописни текстове " Турци". Османлиите е евфемизъм, а иначе са ги наричали агаряни - тоест господари. За сто и четиридесет години от възстановяването на българската държава едва в последните десетина години се прокрадва съвременна политическа тенденция- да се нарича периода по този нов, отново евфемистичен начин и да се пускат шербети по учебниците, че българите си живели благо и кротко под сянката на падишаха.начин. И да се изваждат разни неубедителни доводи в негова полза. Не е срамно да го наричаме така, " Нека Беласица стара и новий Батак в миналото наше хвърлят своя мрак. " Всички разбираме пределно ясно, че не става въпрос за робовладелчески икономически строй, а за див феодализъм до към 20 -те години на 19 век. Тъй че професорът академик е прав.

Бор

5 Mar, 2020 15:47

Браво,Браво

Отговори

5 Mar, 2020 16:11

Браво !

Теодора

5 Mar, 2020 13:50

Браво! Истински българин!

Отговори

5 Mar, 2020 15:23

Истината казва академика не учете децата на фалшива история, за да угодите на Ердоган и нашите премиер чифути Като Ал Йо, Паси, Плевнелиев, Боко и други

Николай Иванов.

5 Mar, 2020 13:32

Имало е има и ще има такива Българи, катоАкадемок Иванов ,които не се колебаят да поднасят Истрията ни такава ,каквато е. Хвала му!Аз съм от поколенето което е изучавало НЕГОВАТА истинската История.

Отговори

5 Mar, 2020 16:39

Коя е истинската история? Тази, която ни внушава, че трябва безусловно да робуваме на руската политика и интереси, защото сме им задължени, че ни има ли? Ами нас ни е имало и преди да я има шибаната Русия! Я си е..... м.... тъпи неграмотни копелета!

Валентин Ковачганев

5 Mar, 2020 12:16

Турчин значи лош човек, насилник. Нуждата от такив абойци за правата вяра е причината да ги обрязват и да им регламентират отношенията между мъж-жена. Ислям значи подчинен, покорен. Сега вече се надявам да се сетите за вярата права и за православието, че то има и разлика не само в Бога в който се вярва, но и делата. Бог за исляма е Аллах, а Мохамед е неговият пророк, тоест официален говорител. Докато в православието Исус е наш брат пред очите на Бог-Отец(земния разум). не е толкова сложно, но дали някой иска да знае, че да обеснявам!?

Отговори

5 Mar, 2020 12:43

Папата казва, че библията е една и съща с корана аллах, да не се заблуждаваме. Иначе съм съгласна с всичко написано от доцент Петър Иванов

Евелина Гаврилова

5 Mar, 2020 11:22

Браво, акад.Петров, и благодаря за това, че изразихте това, което всеки истински българин би искал да каже относно опитите на разни нагаждачи и опортюнисти да изкривят историческата истина за ТУРСКИТЕ ЖЕСТОКОСТИ, СВОЕВОЛИЯ И ТИРАНИЯ над българите в България по време на ТУРСКОТО РОБСТВО!

Отговори

Ервант

5 Mar, 2020 11:20

Напълно съм съгласен !Ако България не бе освободена, може би и българите.щяха да бъдат подложени на геноцид !

Отговори

5 Mar, 2020 22:38

Щяхме да бъдем подложени на геноцит като арменците .Колко много са избити ,други са дошли в България и в други страни .

ДОБРИН

5 Mar, 2020 10:30

ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН!ПОКЛОН

Отговори

иванов

5 Mar, 2020 10:29

ООЩЕ ИМА ТЕТКИ КАТО , ЛИЦЕТО ЕВ. ГАВРИЛОВА, КОЯТО ... " С ЛЪЖАТА ЗА "ОСВОБОДИТЕЛКАТА" РУСИЯ ИСКАЛА ДА СЕ ПРИКЛЮЧИ ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ" Като я четеш изумен питаш и този дето клати дърветата. Кой друг ни е помагал, помогнал да се освободим от турскто присъствие....продължило цели 5 века, 500 год.... освен руснаците??? Няма и няма, а и не се вижда такъв на исорическият оризонт.

Отговори

Найден Найденов

4 Mar, 2020 17:28

ПОКЛОН! ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН!

Отговори

Н. Вълчев

4 Mar, 2020 8:01

Истината е Очевадна, Властта у нас вече 30 години е завзета от Безродници, продаващи Род и Родина за шепа Сребърници!

Отговори

П.К. Предизвикан отговор.

13 Feb, 2020 10:50

Академик Петър Иванов поставя тези слуги на чужди господари от БАН по местата им. Той ги заклеймява от името на всички възмутени българи твърдо и безкомпромисно. Не са ли чували тези предатели за чорбаджиите, които са имали права да се разхождат по цялата османска империя? Не са ли чували, че те са били очите и ушите на поробителите? За да могат поробителите да държат под око раята. Защото в противен случай, османско-турската империя отдавна, отдавна да се е сгромолясала. И точно за тези им предателски доноси са се ползвали с привилегиите на поробителите? Не са ли чували как народа е наричал тези богопомазани "българи"? За всички истински българи те са били и остават: чорбаджии изедници. Да благодарим на академик Петър Иванов за всичко, с което ни отваря широко очите и разума за нашата историческа памет. И всичко това ни задължава, всеки от нас, да не оставя камък върху камък на предателските внушения и попълзновения на слугите на чужди господари - тези от БАН.

Отговори

5 Mar, 2020 11:25

Червен боклук, как можеш да наричаш възрожденските предприемачи чорбаджии?!

5 Mar, 2020 10:51

Много точно и правилно.

Васка Стамова

19 Sep, 2019 7:45

Стамова, 19 09. Академик Иванов имам само едно питане, защо не сте в Парламента. Как Боже искам такива хора, стойностни, умни и разумни. Много ще кажат, че ние си ги избирамеи и прави ще са. Но ако не отидем да гласуваме, кой ще дойде на власт. Мисля, че това е въпрос със не повишена трудност.

Отговори

5 Mar, 2020 10:56

Г-жо,такива няма в парламента защото ние не харесваме по умните и знаещи от нас,ние харесваме посредствени и прости като НАС...вижте как се гордеем със: Аз съм проЗД и вие сте прости... Даже да ги има в листите кадърни,знаещи и можещи няма да ги изберем

Данаил Христов Стойчев

17 Sep, 2019 15:39

За мен истината е, че робство е имало, иначе нямаше да се споменава в народния фолклор, нито в турските архиви. Но коректността изисква да се каже, че роби са били тези, които не са се борили против робството. А те са били повече от Ботев, Левски и др. поборници...

Отговори

Данчо

17 Sep, 2019 6:54

Най-големите врагове на България са слугите на САЩ. САЩ са новите поробители на България. САЩ унищожиха всичко в България чрез своята пета колона.

Отговори

Иванов

16 Sep, 2019 21:54

Този учен от БАНИ да се информира какво означава думата роб.Щом смее да твърди ,че всички Българи са били роби ...какъв срам.Робът никога не имал право на имущество, да развиват някаква търговска или занаятчийска дейност.Робите са нямали никакви свободи,на придвижване и т.н.Този учен е чисто луд.

Отговори

6 Mar, 2020 23:29

Не са били роби дедите ни, всичко друго но не и роби.Да те наричат роб е унизително и недостоѝно, без право на глас , да си смирен с наведена глава. Нашите предци не са били такива.Те са се борили , възставали са, с гордо вдигнати глави.Не обиждаѝте дедите ни , като ги наричате роби.Толкоз

5 Mar, 2020 11:00

На човек на който му отнемат най милото,децата,изнасилват ти жената и дъщерите пред очите ти,да плащаш ,,Диш хакъ " -изтъркани зъби,дето ти ял агнето ?...вие сегашните само за имущество мислити...пък то и сега сте РОБИ на банките...имате имущество но нее ваше,значи сте роби...до живот

5 Mar, 2020 10:05

Иванов, простотията и комплексарството наистина върви по хората, но при вас е ,,малко" в повече.

5 Mar, 2020 9:59

Мекере,ти изкарваш че,Левски,Ботев,Вазов и т.н. са луди,я се гръмни за да не мърсиш хубавата българска природа.

5 Mar, 2020 7:59

Неграмотноста е нещо много неприятно. Да давата диагнози на човек превъзхождащ Ви и в знанията си и с културата на езика си е меко казано нахалство. А да реагирате така емоционално на думата "робство", я се вгледайте в себе си, комплексите за непълноценост са излишен товар.

5 Mar, 2020 1:02

Този учен не е луд,но вие май не си вземае редовно лекарствата......?

4 Mar, 2020 15:02

"Писма от ада" на Дженюариъс Макгахан ...Аз мисля, че хората в Англия и изобщо в Европа имат доста погрешна представа за българите. Винаги чувах да се говори за тях като за обикновени диваци, които не били по-цивилизовани от американските индианци. Трябва да си призная, че самият аз, и то не много отдавна, не бях далеч от поддържане на същото мнение. Аз бях учуден и вярвам, че повечето от моите читатели ще се учудят, когато научих, че почти няма българско село без училище. Тези училища там, където не са изгорени от турците, са в цъфтящо състояние. Те се издържат посредством доброволен данък, с който българите се самооблагат не само без да бъдат принудени от правителството, но и напук на всички спънки, създавани от корумпираните турски власти. Образованието, което се дава в тях, е безплатно и всички – бедни и богати – се ползуват от него. Няма българско дете, което да не знае да чете и пише. И накрая процентът на грамотните в България е голям толкова, колкото в Англия и Франция. Питам се дали европейците, които говорят, че българите били диваци, са уведомени за тези факти? И друго, аз мислех, че изгарянето на български села означава изгарянето на няколко колиби, направени от кал, които нямат голяма стойност в действителност и които могат да бъдат възстановени. Бях особено много учуден да установя, че множеството от тези села са наистина добре построени градове, със здрави каменни къщи, че в много от тях живееха сравнително значителен брой хора, които бяха достигнали нивото на всички удобства, и че някои от тези села могат да служат за пример на много английски и френски села. Истината е, че българите наместо диваци, за каквито ги смятаме, са в действителност трудолюбиви, упорити в работата, честни, образовани и мирни хора. Що се касае до въстанието, слаб опит за такова е имало в три или четири града, но в Батак не е имало никакви прояви и дори се вижда, че нито един турчин не е бил убит тук. Турските власти не претендират да е имало убити турци или пък жителите да са оказали някаква съпротива. Ахмед ага, който е ръководил клането, пристигнал с башибозуците и поискал да бъде предадено оръжието. Жителите отначало отказали, но все пак предложили да го предадат на редовните войски или на каймакамина в Пазарджик. Ахмед ага отказал да позволи това и продължил да настоява оръжието да му бъде предадено на него и неговите башибозуци. След значително колебание и преговори това било направено. Не трябва обаче да се предполага, че това оръжие е било специално приготвено от жителите за въстание. Оръжието е обикновено и всеки християнин или турчин го носи открито. Такъв е обичаят тук. Какво е последвало предаването на оръжието, ще бъде разбрано най-добре с продължение на разказа за видяното вчера. На мястото, където слязохме по главната улица на селището, насъбралите се около нас хора ни показаха край пътя купчина от пепел. В нея можеха да се различат голям брой калцинирани кости. Тая купчина от изгорени убити тела показва, че турците са правели празни и неуспешни опити да изгарят труповете. Малко по-нататък стигнахме до предмет, който ни изпълни с ужас и жалост. Това бе скелетът на младо момиче, не повече от петнадесетгодишно, захвърлено в хендека край пътя и отчасти покрито с отломките на разрушена стена. То беше все още облечено в женска риза. Глезените – обути с чорапи без стъпала, но малките крака, от които обувките са били смъкнати, бяха голи и поради това, че месото беше изсъхнало, наместо да се разложи, изглеждаха съвършени. На черепа имаше дълбока рана. Богата кестенява коса, дълга почти ярд, висеше все още повлечена в праха. Трябва да се отбележи, че всички скелети на жени, намерени тук, са облечени само в женски ризи. Това нещастно дете очевидно е било съблечено по риза, за да бъде претърсено за пари и скъпоценности или от чиста бруталност, след това изнасилено и убито. Ние говорихме с много жени, преминали всички етапи на мъчението, без последния. Процедурата, изглежда, е била следната: турците хващали жена, събличали я внимателно по риза, оставяли настрана ония дрехи, които са били ценни, и всички украшения и скъпоценности, които тя би могла да носи със себе си. Много от турците поемали грижата да я изнасилят, а последният от тях я убивал или не съобразно какво му е настроението. На следващата къща ни спря мъж, за да ни покаже останките на своя малък сляп брат, жив изгорен. Видяхме купчинка от изгорени и калцинирани кости. Грубият селянин с мъжествено лице се свлече на земята и зарида като дете. Обезумял, изглежда, той не разбираше, че нещастното сляпо момче е по-добре сега и че той би трябвало да благодари на турците, наместо да плаче за брат си. От другата страна на пътя имаше два скелета на деца. Те лежаха едно до друго, отчасти покрити с камъни и с ужасяващи удари на сабя по техните малки черепи. Броят на децата, убити в тези кланета, е повече от огромен. Те са били често набождани на байонети. Очевидци ни разказаха как видели малки бебета, набучени на байонети и разнасяни по улиците в Батак и Панагюрище. Причината е проста. Когато мохамеданин убие известен брой неверници, той е сигурен, че ще отиде в рая независимо какви са неговите грехове. Мохамед е възнамерявал вероятно, че само въоръжени хора би трябвало да се броят, но обикновеният мюсюлманин взема това предписание в много по-широк смисъл и брои също така жените и децата. С цел да надуят бройката тук, в Батак, башибозуците са удряли открито бременни жени и убивали неродени деца. С приближаването към центъра на града костите, скелетите и черепите ставаха все по-многобройни. Няма къща, под чиито развалини да не сме открили човешки останки. Улиците покрай тях бяха също така покрити с кости. Пред много от портите жените ходеха нагоре-надолу и провличаха погребална песен. Една от тях ме хвана за ръка и отведе вътре между стените; там, в един ъгъл, наполовина покрити с камъни, лежаха останките на друго младо момиче, с дълги коси, безредно разпуснати между камъни и прах. А майката просто пищеше в агония и биеше безумно главата си в стената. Аз можах само да се обърна и с разбито сърце да излезна навън, да я оставя сама с нейния скелет. Няколко крачки по-нататък друга жена седеше на прага, превиваше се и издаваше сърцераздирателни стенания, които прехвърляха границите на моето въображение. Нейната глава бе скрита в ръцете й, докато пръстите несъзнателно намотаваха и скубеха косите й, щом погледнеше в нейния скут, където лежаха три малки черепа с все още полепнала по тях коса. Как е могла майката да се спаси, а децата й да бъдат изклани? Кой знае? Може би тя е била извън градчето, когато е станало клането. Може би тя е оцеляла с бебе в ръцете, като е оставила трите малки да бъдат спасени от бащата. Или може би, най-ужасното от всичко, тя е била толкова поразена от уплахата, че е оставила своите три малки на съдбата и е спасила своя собствен живот чрез бягство. Ако това е така, не е чудно, че тя скубе косите си по такъв ужасен, несъзнателен начин, когато погледне трите малки главици, лежащи в нейния скут. Сега вече се приближавахме към черквата и училището. Земята тук е покрита със скелети, по които висят парцали от дрехи и парчета изгнило месо. Въздухът е тежък, с омайваща до припадък миризма, която се увеличава все повече с нашето придвижване напред. Всичко започва да става ужасно. Училището е от едната страна на пътя, черквата – от другата. Ако се съди по останалите стърчащи стени, училището е било обширна хубава сграда, годна да приеме двеста или триста деца. Под камъните и боклука, които покриват пода на височина от няколко фута, лежат костите и пепелта на 200 жени и деца, живи изгорели между тези четири стени. Точно край училищната сграда има широка, недълбока яма. Две седмици след клането в нея били погребани сто тела. Но кучетата са ги изровили отчасти. Вода е напълнила ямата и сега тя се е превърнала в ужасен резервоар за утайките от канализационната система, с плуващи наоколо или наполовина стърчащи в калта човешки останки. Наблизо, върху брега на малка рекичка, която прекосява селото, има дъскорезница. Вирът под нейното колело беше пълен с мъртви тела, които плаваха из водата. Бреговете на рекичката са били по едно време буквално покрити с трупове на мъже и жени, млади момичета и деца, които са лежали там, разкапващи се на слънцето, изяждани от кучетата. Но милостивото небе изляло пороен дъжд над тях, малката рекичка придошла, отвлякла телата и ги разпиляла далеч надолу по своите брегове, през тесните канали и тъмните дефилета, под добелите храсти и сенчестите гори, на четиридесет мили разстояние, чак до Пещера и дори до Пазарджик. Влязохме в черковния двор. Миризмата тук беше толкова лоша, че беше почти невъзможно да се пристъпи. Взехме тютюн в шепите си и като го държахме до носовете си, продължихме нашето разследване. Черквата не беше много широка, заобиколена от ниска каменна стена, затваряща малък черковен двор, около петдесет ярда широк и седемдесет и пет ярда дълъг. Отначало ние не забелязахме нищо особено. Зловонието беше толкова голямо, че едва можехме да погледнем около нас. Видяхме, че мястото е затрупано с камъни и боклук на височина от пет до шест фута по-високо от нивото на улицата, и след инспекция открихме, че това, което ни се стори маса от камъни и боклук под нас, е в действителност огромна грамада от човешки трупове, покрити отгоре с тънка наслойка от камъни. Целият черковен двор е изпълнен с тях на дълбочина от три до четири фута и ужасната миризма идва именно оттам. Няколко седмици след клането била получена заповед да бъдат погребани мъртвите. Но зловонието по това време станало толкова смъртоносно, че е било невъзможно да се изпълни заповедта или дори да се остане в съседство до селото. Хората, изпратени да свършат тази работа, се задоволили с погребването на няколко тела, хвърлили малко пръст върху други, така както са ги намерили, а тук, в черковния двор, те направили опит да покрият безкрайната грамада от разкапани човешки тела с хвърляне на камъни и боклук през оградната стена, без да посмеят да влезнат вътре. Те са постигнали това само частично. Оттогава кучетата са били на работа там и от тази чудовищна гробница сега можеха да се видят подаващи се глави, китки, крака, стъпала и ръце – в ужасна безредица. Казаха ни, че тук, само в този малък черковен двор, лежат три хиляди души и ние можем добре да го повярваме. Това беше ужасяващо зрелище – зрелище, което ще ни преследва цял живот. Малки къдрави главици се показваха там, в разкапващата се маса, смазани под тежките камъни; малко краче, дълго колкото пръст, на което месото, преди да има време да се разложи, бе силно изсъхнало от ужасната горещина; малки бебешки ръчички, протегнати, сякаш молеха за помощ; бебета, които са умрели учудени от яркия блясък на сабята и червените ръце на свирепооките мъже, които са я размахвали; деца, които са умрели сред писъци от уплаха и ужас; млади момичета, погинали в плач, ридания и молби за милост; майки, умрели в усилие да заслонят със слабите си тела своите малки дечица... Всички те лежат тук заедно, разпадащи се в една ужасна маса. Ceга те са млъкнали завинаги. Няма сълзи, нито викове, нито писъци от ужас, нито молби за милост. Житото изгнива по нивите, а жътварите гният тук – в черковния двор. Погледнахме вътре в черквата, почерняла от изгарянето на дървените резби, но все още запазена, без особени повреди. Ниска постройка с нисък покрив, подпрян с тежки и неравномерни арки, които изглеждаха високи само колкото едър човек да може да мине под тях. Това, което видяхме вътре, е ужасяващо до безумие дори за мигновения поглед. Безброй тела, изгорени и овъглени, почернели тленни останки гниеха и изпълваха до половина самата черква, чиито ниски и мрачни арки изглеждаха още по-снизени и по-тъмни. Тяхната картина избождаше окото. Никога не съм могъл да си въобразя неща, ужасяващи до такава степен. Върнахме се обратно, отровени и убити, с виене на свят, доволни да излезем отново на улицата и да напуснем страшния дом на чумата. Обходихме селището и видяхме същите зверства стотици и стотици пъти. Навсякъде – скелети на мъже заедно с дрехите и плътта по тях да гният в безпорядък; черепи на жени с коси, провлечени в праха; кости на деца и бебета. Тук ни показват къща, в която двадесет души са били изгорени; там – друга, в която дузина девойки се прикрили, били открити и до една изклани, както предостатъчно го удостоверят техните кости. Навсякъде – ужаси след ужаси. В селището нямаше кучета. Когато жителите започнали да се завръщат, кучетата били откарани и избесени в покрайнините. Но аз видях една-две котки, угоени и мазни, да лежат самодоволно по стените и да гледат на нас със сънливи очи. Човек би попитал защо хората, които са сега в градчето, не погребват тези скелети и кости, наместо кучета и котки да ги глождят. Там, където селяните са успели да разпознаят костите на свои близки, те са направили известни опити да ги погребат. Но те нямат лопати да копаят гробове, а и сили не достигат от настъпилия глад. Освен това, повечето от останалите живи са жени; те правят безплодни усилия да запазят телата на своите любими близки, като ги покрият с малко земя. Ние намирахме обилни доказателства, че там, където костите са разпознати, за тях се полагаха нежни грижи. Видяхме много добре поддържани гробове, украсени с цветя. Видяхме и други гробове, разкрити от дъжда и кучетата, да показват части от скелета, все още украсен с цветя. Видяхме черепи, положени на земята, на прага или върху оградите на градините, с букети цветя върху тях. Това показваше, че някой се грижеше за тях и че този някой нямаше желание да ги погребе, да ги скрие от погледа си. Аз видях мъртвец, наполовина погребан, с изправено нагоре лице, празните му очи укорително втренчени към слънчевото небе, с букет, грижливо поставен в устата. Но повечето от скелетите и костите нямаше кой да се погрижи за тях. От осем или девет хиляди души, които са съставлявали населението на селището, само хиляда и двеста, хиляда и петстотин са останали живи и те нямат нито сечива да копаят гробове, нито сили да използуват лопатите, ако имаха такива. Но защо турските власти не са ги погребали? Турските власти ще ви отговорят, че са ги погребали и че са останали само няколко за погребване. От всички жестокости, безумия и престъпления, извършени някога от турците, клането в Батак е между най-страшните. От всички турски безумия и глупости оставянето на тези тела да лежат тук и да гният в продължение на три месеца непогребани е вероятно най-безумното и най-глупавото. Но това градче е разположено на трудно достъпно и отдалечено от главните пътища място. Турците никога не са помислили, че европейци могат да дойдат и заврат носовете си тук. Затова и заявяват така цинично: „Християните не заслужават дори да бъдат погребани. Нека ги ръфат кучетата." Ние говорихме с много от хората, но нямахме сърце да изслушаме в подробности историите на много от тях. Ограничавахме се просто да ги питаме за броя на загиналите от всяко семейство. Никой друг метод не би могъл вероятно да даде по-добра представа за ужасния характер на клането и начина, по който цели семейства са били унищожени. „Колко души имаше вашето семейство?" – питахме ние. – „Десет" – беше може би отговорът. – „Колко са останали живи?" – „Двама." – „Колко бяхте вие?" – „Осем." – „Колко са останали?" – „Трима." – „Колко души бяхте вие?" – „Петнайсет." – „Колко са останали?" – „Пет." И така нататък за семейства, които са наброявали от пет до двадесет души и от които са останали по един до пет души. Стара жена дойде при нас, кършеше ръце и плачеше по същия безумен начин, без сълзи, за който вече говорих. Когато успяхме да я успокоим, за да чуем нейната история, тя ни разказа, че имала трима стройни хубави синове – Георги, Иванчо и Стоян. Те били оженени за добри и работни невести – Райка, Стоянка и Анка – и имали дванайсет хубави дечица: Ангел, Драган, Георги, Иванчо, Летко, Асен, Богдан, Стоян, Тонка, Гинка, Марийка и Райка. Така че семейството е наброявало всичко деветнадесет души, живеещи под един покрив. От цялото това цъфтящо семейство, от стройните и хубави синове, от работните невести и от дванайсетте хубави дечица останала е само тази стара, нещастна баба. Всички до един били жестоко изклани. От цъфтящото семейно дърво е останало само това безжизнено и изсъхнало стъбло и горката стара жена падаше на земята, биеше се по главата и пищеше в отчаяние. Възрастен мъж ни разказа за своя вуйчо Благой Христов, уважаван старейшина. Той имал пет женени синове, които имали двадесет и седем деца. Семейството наброявало общо с жените тридесет и девет души, събрани под един и същ покрив. От това голямо семейство останали живи само осем души. Ако имахме време, можехме с часове да слушаме такива истории. В друго семейство от двадесет и пет души останали седем; в трето, двадесетчленно семейство, останали осем души. В много семейства, от десет до петнадесет души, останали от един до пет души. Множество са семействата, унищожени изцяло с нито един останал жив. Палачите, които са извършили това поголовно клане, не са черкези, както се предполагаше, а турци от съседните села, ръководени от Ахмед ага, за когото вече говорих. Батак е бил сравнително богат и преуспяващ. Той възбуждал завист и ревност у своите турски съседи и появилата се възможност за плячка, съчетана с религиозен фанатизъм и претекста за въстание в друга част на страната, изкушили турците. Ахмед ага е ръководил кланетата, но не е бил наказан и няма да бъде наказан. Напротив, той е бил възпроизведен в чин юзбашия и награден с ордени. Казаха ни, че голям брой деца и млади момичета били отвлечени. Знаеше се в кои турски села те са задържани, но турците отказваха да ги върнат на родителите. Господин Скайлер получи впоследствие списък на осемдесет и седем отвлечени момичета и момчета с указание на имената и възрастта им и с указание на селата, в които те се намираха. А що се касае до сегашните условия за живот на хората, прибрали се отново тук, просто е ужасно да се помисли. В покрайнините на градчето турските власти са построили няколко дървени навеса, под които завърналите се българи спят, но те нямат за препитание нищо друго освен това, което изпросят или заемат от своите съседи. В допълнение на това с дързък цинизъм и пълно пренебрежение към европейските искания идват заповедите на турските власти да се събират редовните данъци и военни облагания точно така, както това е ставало преди събитията. Ако поставите въпроса пред Високата порта в Цариград там ще отрекат този факт с най-благовидните протести и ще дадат най-дълбоки уверения и обещания, че всичко ще бъде направено, за да се помогне на пострадалите. Но навсякъде хората от изгорените селища идваха при г. Скайлер, за да засвидетелствуват един и същ факт: ако те не платят данъците и военните вноски, над тях надвисва заплаха да бъдат изгонени от заслоните и ъглите на съборените стени, където те са намерили временен приют. За тях е просто невъзможно да платят данъците, а какъв ще бъде резултатът от тези искания, трудно е да се предвиди. Правителството има голяма нужда от пари и трябва да ги намери. Всяко село трябва да изпълни своя редовен наряд от данъци. Живият трябва да плаща за мъртвите. Ние попитахме за историята на черепите и костите, които видяхме горе на хълма при нашето пристигане в градчето, там, където кучетата лаяха по нас. Казаха ни, че това са костите на около 200 млади момичета, отначало пленени и специално запазени за съдба, по-лоша от смъртта. Те били на разположение на своите поробители в продължение на няколко дни – изгарянето и ограбването на града не е могло да бъде извършено за един ден – и през цялото това време до последния ден те са били подлагани на всичко възможно, което горките, безпомощни и треперещи момичета са могли да изживеят в ръцете на брутални диваци. Когато градът бил ограбен и опожарен и всички техни близки изклани, тези нещастни млади създания, чиито най-големи грехове би трябвало да им осигурят спасение, чиито най-долни унижения би трябвало да им осигурят покровителство, са били откарани посред бял ден на хълма, под усмихващия се небесен свод, и там безмилостно обезглавени и захвърлени да гният на грамада. Мистър Дизраели беше прав, когато си изпробваше остроумието с твърдение, че турците обикновено приключвали връзката си с хората, попаднали в ръцете им, по много експедитивен начин. По-експедитивен от затвора. Наистина турците са експедитивни. Мистър Дизраели, вие сте прав. Откакто направихте вашата остроумна забележка, тези млади момичета лежат вече много дни тук, на грамадата.

20 Sep, 2019 15:36

Като сме били роби, как така българи са имали право да учат в чужбина ,имало е лекари ,учители търговци и т.н. ! Петър Парчевч един от най гилемите дипломати на 17 век на България и Петър Богдан написал първата история на България 100 години преди Пайси Хлилендарски и двамата са родени в Чипровци учили в Лорето Италия и организирали Чипровското въстание 1688 г.!! Искате да кажете , че това не е варно ли?! Че е имало в някой селища извращения е съвсем нормално, както и сега ??????????????????

20 Sep, 2019 15:36

Като сме били роби, как така българи са имали право да учат в чужбина ,имало е лекари ,учители търговци и т.н. ! Петър Парчевч един от най гилемите дипломати на 17 век на България и Петър Богдан написал първата история на България 100 години преди Пайси Хлилендарски и двамата са родени в Чипровци учили в Лорето Италия и организирали Чипровското въстание 1688 г.!! Искате да кажете , че това не е варно ли?! Че е имало в някой селища извращения е съвсем нормално, както и сега ??????????????????

17 Sep, 2019 19:58

= Пардон (т.е., с извинение към домакините, но вероятно от липса на опит, допускам, че коментара ми случайно се е загубил по нет-трасето), за повторението: = Иванов (16 сеп, 2019; 21:54; https://uniconbg.com/post/21832-akademik-petur-ivanov-popari-ban-za-turskoto-robstvo.html?fbclid=IwAR1Z0nLgm HBMZZkIHgVwZA9QHUD3rR0S5aPxHzunxC1IK6YhuaHaHwHCz94 ), иванооов?!... А-бе, оти опозоряваш тази славянска фамилия бе, класическо хаджи Иванчо, хаджи пенчевичево изчадие?!... Първо в случая "роб" е базово, конкретно-историческо понятие, а не конюнктурно/ консуматорско, плакатно словце?!... Тоест. Първо. Нали, няма нужда да те питам, от какви съвременни (от годините на пет вековното турско робство на България, Българите, Българщината и Българското) извори си черпил, данни за"твоята", конкретно историческата истина? - Българското, песенно и не само народно творчество; - "Истоярия славяно-българска" на Паисии; - Тефтерчето на Васил Иванов Кунчев - Левски; - Поезията и публицистиката на Ботев, на П.Р.Славейков, на Вазов, на Раковски, на З. Стоянов; - за Многотомната Историята на България на БАН, за крещящата, историческа истина в статията "Робство? Съжителство? Иго е от 1396 до 1878 г.; 29.01.2016 09:10 на Проф. Божидар Димитров; http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5264769 ?!... Нищо подобно, нали?!... Най-вероятно, "конюнктурно правилно" си се постарал да запаметиш някоя и друга фишка (лъжа) от русофобските творения на придворните, на роял/фашистката, уж българска власт, списвачи, предплатено - поръчкво натворили, захаросващи, русофобската военна политика и практика, на вилнялата по българските зими, династия на Кобург -г- Готсаките шваби - "Клали народа, така както и турчин не го е клал" ?!... И с чувството на "цвета на нацията", от велики царски писачи , приписали собствените си пасквили на видните, български, доосвобожденски Народолюбци?!... Второ. Нали, няма нужда да си говорим за "Тоталната, "рбо/парвна", даннъчна повинност на българската рая: От (например) "Кръвния данък", Девширме, – периодично събиране в Османската империя на християнски момчета, които са използвани в еничарския корпус?!... През (например) Ресм-и биве, – поземлен данък, плащан от вдовиците-немюсюлманк?!... До (например), - Диш-хак,ъ – зъбен данък, такса, плащана от домакина, загдето „правоверният" си е хабил зъбите с неговата „гяурска" (друговерска) храна.

17 Sep, 2019 19:47

= Иванов (16 сеп, 2019; 21:54; https://uniconbg.com/post/21832-akademik-petur-ivanov-popari-ban-za-turskoto-robstvo.html?fbclid=IwAR1Z0nLgmHBMZZkIHgVwZA9QHUD3rR0S5aPxHzunxC1IK6YhuaHaHwHCz94), иванооов?!... А-бе, оти опозоряваш тази славянска фамилия бе, класическо хаджи Иванчо, хаджи пенчевичево изчадие?!... Първо в случая "роб" е бозово, конкретно-историческо понятие, а не конюнктурно/ консуматорско, плакатно словце?!... . Тоест. Първо. Нали, няма нужда да те питам, от какви съвременни (от годините на пет вековното турско робство на България, Българите, Българщината и българското) извори си черпил, данни за"твоята", конкретно историческата истина? - Българското, песенно и не само народно творчество; "Истоярия славяно-българска" на Паисии; - за Тефтерчето на Васил Иванов Кунчев - Левски; - за Поезията и публицистиката на Ботев, П.Р.Славейков, Вазов, Раковски, З. Стоянов; - за Многотомната Историята на България на БА, за крещящата, историческа истина в статията "Робство? Съжителство? Иго е от 1396 до 1878 г.; 29.01.2016 09:10 на Проф. Божидар Димитров; http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5264769 ?!... Нищо подобно, нали?!... Най-вероятно, "конюнктурно правилно" си се постарал да запаметиш някоя и друга фишка (лъжа) от русофобските творенияна придворните, на роял/фашистката, уж българска власт, списвачи, предплатено - поръчкво натворили, захаросващи, русофобската военна политика и практика, на вилнялата по българските зими, династия на Кобург -г- Готсаките шваби - "Клали народа, така както и турчин не го е клал" ?!... И с чувството на "цвета на нацията", от велики царски писачи , приписали собствените си пасквили на видните, български, доосвобожденски Народолюбци?!... Второ. Нали, няма нужда да си говорим за "Тоталната, "рбо/парвна", даннъчна повинност на българската рая: От (например) "Кръвния данък", Девширме, – периодично събиране в Османската империя на християнски момчета, които са използвани в еничарския корпус; - През (например) Ресм-и биве, – поземлен данък, плащан от вдовиците-немюсюлманк, до (например) - Диш-хак,ъ – зъбен данък, такса, плащана от домакина, загдето „правоверният" си е хабил зъбите с неговата „гяурска" (друговерска) храна.

Еленка Димитрова

16 Sep, 2019 21:12

Искаме нашите деца да знаят историята, каквато е била, а не както се изопачава, заради чужди интереси!!!

Отговори

Пенчо иванов

16 Sep, 2019 19:27

Господата Предатели много добре го знаят г-н. Академик ама с гладък език по лесно се плюнчат пръстите когато броят парите.

Отговори

Бонка Василева

16 Sep, 2019 16:41

Браво, но без евала.

Отговори

драганов

16 Sep, 2019 13:19

ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН .ДЪЛБОК ПОКЛОН !

Отговори

Didi

16 Sep, 2019 11:51

Браво на г-н академик Петър Иванов, на България е нужна истината да се казва и разказва.Множо жалко, че не е начено на Министерството на образованиено, нито пък е депутат, или законотворец.България има нужда от такива защитници.За съжаление в парламента има вероотстъпници и циници на историята ни.

Отговори

Кана

16 Sep, 2019 10:14

Браво браво,браво!Истински храбър БЪЛГАРИН!БОГ ДА ТЕ БЛАГОСЛОВИ!Кръвта българска забушава,смело се издигна като фонтан и заля скодуумието на ПРОДАЖНИЦИТЕ!Братя българи,имаме водач!Старайте се след него!ДА ЖИВЕЕ МАЙКА БЪЛГАРИЯ!!!

Отговори

Evelina Гаврилова

13 Sep, 2019 9:44

Браво! Най-после един доблестен българин да назове с точните думи историческата истина за турското робство! Да се надяваме, че и с лъжата за "освободителката" Русия ще приключим вднаж завинаги!

Отговори

8 Mar, 2020 2:24

Браво

8 Mar, 2020 2:24

Съвсем правилно!

5 Mar, 2020 15:48

Браво