Първакът от казана може да ви убие!
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Първакът от казана може да ви убие!

Домашната ракия е хубава, но само при условие, че не пием първата, която изтича от казана. Тя може да причини сериозни увреждания на организма и дори да доведе до смърт, предупреждават токсиколози.

Така нареченият първак не само че е отровен за пиене, но е вреден дори за разтривки. Отровата му прониква дори през кожата.

Между пиенето и смъртта минават не по-малко от два часа, понякога тя настъпва и след десет. През това време проявите са гадене, повръщане, падане на кръвното налягане, възможна е и кома.

Не само въпросният първак, но и ракията може да бъде опасна, ако стопанинът на казана е решил да спести от хубавия материал и сложи в него изгнили плодове, каквито вече има в изобилие след дъждовете, да прибави стари компоти и мухлясали сладка, и като капак да не си направи труда да изчисти кайсиите и сливите от костилките. При ферментацията костилките отделят опасната за човека циановодородна киселина. Тя блокира дишането.

Другата опасност, която крие домашната ракия, е, че някои от казаните за варене отделят тежки метали, защото се почистват с химикали и спояват с химически лепила. Освен това всеки алкохол над 40 градуса крие рискове. Освен това домашните казани нямат т.нар. степен на разделяне, която максимално да отдели метиловия спирт и тежките алкохоли от ферментацията. Тези алкохоли, погълнати в по-голямо количество, създават опиянение, близко до наркотичното, но могат и да имат много по-тежки прояви, като невропатологични и невротоксични действия. Точно затова ферментирали плодове, стара зимнина и костилки не бива да се слагат.

Метиловият спирт пък може да повреди очния и слуховия нерв, да порази мозъка и дори да причини смърт. Проблемен е етилацетатът, който се получава, когато производителят пропусне момента на варене и остави плодове да ферментират повече време, при което те се превръщат в оцет. Така при варенето на джибрите оцетната киселина се свързва с етиловия спирт до получаването на въпросния етилацетат.

Това вещество се абсорбира в черния дроб и нарушава мастния обмен на организма, което в крайна сметка води до цироза.

Повече от половината мъже, които редовно пият алкохол менте страдат от стерилитет, предупреждават специалисти по репродуктивно здраве. В някои случаи обаче се раждат деца, но те са с увреждания най-често на черния дроб и очите. Медиците предупреждават, че риск в алкохолът менте са изкуствените оцветители и аромати, които се слагат в него, за да се докара на мирис и вид.

Единственият начин е хората да внимават какво пият и да не купуват ракии без етикет от случайни хора, предупреждават тосиколози.

Всяка година жертвите му са между 5 и 7. Десетки са натровените и детосикирани в болниците.

Две големи отравяния с метилов алкохол им в България. Едното е през 1944 г., когато в страната на влиза съветската армия. Десетки червеноармейци се натравят с метилалкохол в Бургас. Второто е през 70-те години в Русе. Тогава също се отравят няколко семейства след запой с откраднат метилов алкохол от фабрика за бои за обувки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВасилеваКоментари