ГеПи Груп се подготвя за нова тлъста хапка
  • 6
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 6

ГеПи Груп се подготвя за нова тлъста хапка

Една от най-скандалните строителни компании в България "ГеПи Груп" се подготвя да вземе нов лъвски пай от предстоящи в Смолян търгове. Става въпрос за обществена поръчка в размер на 91,3 милиона лева за цялостна подмяна и рехабилитация на водопреносната и канализационна мрежа на територията на общината. От тях средствата, които ще бъдат осигурени по европрограма "Околна среда" /ОПОС/ са 68,2 милиона лева. Останалите пари ще са от съфинансиране, като най-вероятно ще се разчита на банкови кредити. Възложител на големия проект е ВиК - Смолян.
Крайният срок за подаване на офертите е 29 май.
Запознати с предварително подготвените условия твърдят, че отново ще се фаворизира фирмата "Джи Пи Груп". Като цяло тази компания е част от един малък кръг от дружества, които са "обичайните заподзрени" за спечелване на тлъстите поръчки и големите търгове в страната.
Схемата е следната. Още при подготвянето на документите и условията за търговете, представители на въпросните фирми работят интензивно с проектантите. Те "помагат" по всякакъв начин нормативните изисквания да бъдат нагласени така, че да бъдат лансирани точно правилните компании. Това е добре изпипана практика. След това самите компании изтикват на преден план малки и неизвестни играчи, които играят ролята на фирми- бушони или подизпълнители. Солидният процент остава в големите играчи. До 2023 година по водни проекти предстои да бъдат усвоени 1,3 милиарда лева европейски средства. Голяма част от този ресурс е предварително насочен именно към точните хора и фирми.
В случая с ВиК - Смолян усилено се коментира, че фаворит за спечелване на голямата поръчка е именно "Джи Пи Груп". За това вече са направени предварителни сондажи, като са обещани и солидни бонуси, ако търгът бъде спечелен от тях, каквито са очакванията. От ""ГеПи Груп", както още е известна компанията са подготвили старателно почвата, за да вземат поръчката. По този начин един много голям финансов ресурс ще бъд отново насочен в "правилната" посока.
Фаворизирането на "Джи Пи Груп" и още няколко големи фирми в бранша изкривява брутално целия строителен сектор и тотално го разрушава. При тези монополни условия за правене на бизнес, по-малките играчи са обречени. Те биват съзнателно изтиквани от пазара или допускани като подизпълнители, но при буквално заробващи условия. Част от тях обаче са съгласни и на това, само да оцелеят в тази неравностойна и антипазарна среда. Голяма част от дружествата в сектора обаче изпитват много тежки ликвидни проблеми и успяват да оцелеят буквално на магия. Поне до този момент.
В същото време играчи като "ГеПи Груп" обират големите обществени поръчки и захранват солидно, както своите банкови сметки, така и на тези, които им помагат в този мръсен бизнес. Сега фирмата се подготвя да глътне нова апетитна хапка в лицето на новия воден проект в Смолян.

Наглостта на големите играчи вече е достигнала брутални размери. Очевидци споделиха за една прелюбопитна среща, която се е провела на 22 май в ресторант "Проя" в квартал Драгалевци в София. В нея главни участници са били Владо Треньорчето /Житенски/, който е печално известен като шеф на "ГеПи Груп", Величко Желев - собственик на друг монополист - "Хидрострой", както и Николай Николов - собтвеник на фирма "Билдникс", която също е в играта с монополните хапки. Тримата на висок глас, с видимо удоволствие са коментирали как "ще разпределят баницата", как ще вземат големите европейски пари от новия програмен период, както и сладката за тях ситуация в сектора. От разговора е станало ясно, че техните планове са свързани с усвояване на пари по лесния начин във всички вектори на строителния бранш, като се започне от рехабилитация и подмяна на водопреносни мрежи и се стигне до полагане на асфалтови настилки и обществено строителство в големи мащаби.
Любопитно е, че тримата са коментирали служебни и бизнес-дела в ресторанта, а не в някой от техните офиси. Явно е, че въпросните господа нямат никакви задръжки и притеснения. Те са сигурни в бъдещия си просперитет в новото голямо лапане на пари и това им дава самочувствието на недосегаеми. Видимо е, че пипалата на техните мрежи са впити толкова дълбоко в обществено-икономическите сектори, че дори и премиерът Бойко Борисов няма контрол върху процесите на разпределение на баницата, или по-точно на тлъстата и добре гарнирана пица. Жестовете им в ресторанта, говоренето на висок глас и самодоволното ръкомахане са били част от общия фон, който обаче е присъщ на един добре познат герой на големия Алеко Константинов.
В същото време шефът на "ГеПи Груп" Владо Треньорчето/Житенски/ видимо инвестира в....охраната си. Броят на дебеловратите гардове около него расте паралелно и право пропорционално на неговото самочувствие. Около него има постоянно и солидно присъствие на едри мъже, които гледат лошо и бдят за спокойствието на своя шеф със заешко сърце. Самият той явно няма достатъчно свежа памет. Ако имаше, щеше да забележи, че в близкото минало тези, които имаха големи охрани бяха застигнати от незавидна съдба. И може би е по-добре да инвестира в охраната на своите машини.
Връх на това самочувствие е и неговото самосравнение с Ахмед Доган. Сивият кардинал на ДПС преди години каза, че той разпределя финансовите порции в страната. Владо Житенски е твърдял същото на въпросната среща. По неговите думи той е един от хората, които разпределеят ресурсите в строителния сектор и те контролират финансовите потоци в него. И докато на Доган тези думи отиват, то при Владо Треньорчето изглеждат като лошо скроен комплексарски изблик. По неговите думи той давал хляб на 2500 инженери. Това е една обикновено лъжа, като истината е, че повечето от малкото инженери останали в България реално страдат от безпардонния монополизъм на Житенски и сие.
В същото време действията на шефа на "ГеПи Груп" не кореспондират по никакъв начин с неговото самочувствие и елитарно държание. В Бургас наскоро той се е изявил в ролята на обикновен крадец, задигайки голям брой плочки от местната община. Нещо, което е повече присъщо на представителите на един мургав етнос.
Така основните играчи в строителния сектор на моменти са едни обикновени крадци. Тяхното толериране обаче води бранша към гибел. И това ще се усети съвсем скоро.

 

Петър МихайловКоментари