Гешев разкри какво са си е поискали хора на арестувания кмет
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Гешев разкри какво са си е поискали хора на арестувания кмет

Сума от 60 000 лв. е била поискана от строителен предприемач за проект в район "Северен" в Пловдив, за да му бъде одобрен проектът. Това е станало след разговори с различни длъжностни лица, не от кмета. Това заяви заместник-главният прокурор Иван Гешев на специална пресконференция за ареста на кмета на район "Северен" Ральо Ралев и негов помагач в корупционно престъпление. 
 
"Провеждат се разговори с различни хора в различни формати, с хора от общината, типична българска ситуация. Това, което му се казва на предприемача от различни лица - не от кмета, показват му сметки колко пари ще изкара, различни хора започват да му подсказват колко ще му струва да му решат проблема", посочи Иван Гешев, който отново наблегна на "много доброто взаимодействие между Специализираната прокуратура, КПКОНПИ, СДВР и колегите от ДАНС, които се занимаваха с техническата част на нещата".
 
"При този тип случаи е трудно по някакъв начин да се предвиди точно как ще се развие времево ситуацията - тя се променя в рамките на часове и минути. В деня, в който бе задържан кметът на район "Северен", се разбра, че трябва да се пристъпи към т. нар. "реализация" - жаргон в средите за задържане и активно събиране на доказателства", описа последните събития Иван Гешев.
 
"За няколко часа се създаде сериозна организация между институциите, които описах, като за мен само това нещо е голям успех, при това действията се проведоха в друг град. С тези служби българските граждани може да се гордеят, защото едва ли същата ситуация щеше да се развие по-бързо в друга партньорска държава, категоричен съм", обяви заместник-главният прокурор.
 
Иван Гешев се върна към началото на делото, довело до ареста на Ральо Ралев и неговия помощник. "Гражданин, строител, депозира сигнал до министър-председателя, в който сочи, че от него се искат пари за одобряване на определени строителни книжа. За строеж на обект в район "Северен" в Пловдив", разказа Иван Гешев.
 
"След това тази жалба, входирана в МС, е пратена от г-н Борисов на КПКОНПИ, същия ден - това се развива в рамките на ден, незабавно бе докладвана жалбата на г-н Славчев (КПКОНПИ) от дирекцията, с която работим активно и осъществява оперативни функции по наблюдаваните от нас производства.
 
Бе докладвано и на главния прокурор, прокурорите Фердинандов и Белчев бяха посочени по случаен принцип, и по това дело под ръководството на прокуратурата започват да се събират доказателства за твърденията на строителния предприемач.
 
 
Кеворк Дадурян


Коментари