Невероятно! Шаронска къща в Бургас /снимки/
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Невероятно! Шаронска къща в Бургас /снимки/

"Рядко попадение" е човек да се натъкне в Бургас на автентични бежански къщи. В изобилие в миналото, строени в началото на XX век за нуждите на оцелелите по чудо мъже, жени и деца от Източна и Беломорска Тракия. А Бургас в същината си е започнал ново развитие след установяването и реализирането на тракийските, арменските и гръцките бежанци. Съвсем случайно се натъкнахме на старовремска къща- от най- първите бежански. Която е цяло чудо, че е оцеляла близо век вече. При това в един от най- презастроените бургаски квартали- "Възраждане". Сгушена между огромни жилищни и бизнес кооперации, невидима за широката аудитория. Намира се на ул. Патриарх Евтимий но номерацията, умишлено ще я спестим. Да, има конструктивни изменения, но е обитаема. И най- важното, издържала е на големи земетресения усетени в морския град вкл. като в Чирпан на 14 април 1928 г., 18 април 1928 г. в Поповица и Гълъбово, Вранчанското- 4 март 1977, 21 февруари 1986 г. в Стражица и други. Не е паметник на културата и трудно би кандидатствала по проект за преобразяване. Тези къщи са познати още като Шаронски и с днешна дата са изключителна рядкост.

Те носят името на френския банкер Роне Шарон - специално назначен комисар на Обществото на народите за бежанците в България, чиято мисия е да набави за бежанците жилища, земеделски сечива, добитък.

Шарон, който е идеолог на архитектурния модел на бежанските къщи, успява да издейства заем от ОН на стойност 2,25 милиона лири стерлинги. Днес запазени Шаронски къщи има все още по Южното Черноморие, из селата на Странджа планина, Петрич и в този регион на Благоевградско.

Шаронските къщички имат проста архитектура: те са 1-етажни, имат малка основа против влагата, централно общо помещение, около което са долепени от 2-те му страни стаички. В повечето случаи стаите са непреходни, с достъп само отвън (автономност на обитаването). При необходимост се долепват до тях още стаи. Конструкцията е лесна за изпълнение и гъвкава, строителните материали са изключително местни – най-често непечени тухли, кирпич, слама за покрива (първоначално).

 

Кеворк Дадурянpicasion.com

Коментари