Кибератака ли порази електропреносната система в Бургаско?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Кибератака ли порази електропреносната система в Бургаско?

Стряскаща информация се прокрадва за първопричината на скандалните токови аварии- рецидив в Бургаско през последното денонощие и половина. Пасивното поведение на Енергото също е меко казано странно.

Специализираните органи трябва да докажат и после да съобщят ако преценят, дали е имало кибератака по адрес на електропреносната ни мрежа. И дали и преди това е имало такава "офанзива" от външни сили, но чак сега да има успеваемост. И то каква. В случая се поразява или се прави опит поне да се компрометира туризма ни. Респективно морския, който безспорно носи огромни ползи на страната като стопански отрасъл. Кибератаката би целяла например татковината да бъде представена зле пред чуждестранните, че и родните туристи. И вместо те да дойдат тук и да си харчат именно тук парите си, то да са разколебаят и да го направят извън граница.

Умишлено няма да посочим кои морски курорти са ни конкуренти по това време на годината. Действително човек като се замисли, винаги в началото на даден туристически сезон, все изскача нещо мистериозно в ущърб на България. За Южно Черноморие, пресният пример например от миналата година е с Вромос. Изкарани бяха скелети от гардероба с прословутата радиация край Черноморец, която радиация естествено не същестува. Ако е имало нещо, то е било отдавна и също така отдавна, проблемът е разрешен успешно. Но явно има някой полза да се влиза в обяснителен режим и държавата да бъде сочена, че на дадено място има риск за здравето. А тогава когато се установи, че всичко е кьорфишек, не щеш ли, сезона вече е приключил.

Също миналата година, пак при мистериозни обстоятелства, от потънал много отдавна кораб потече мазут и достигна плажни ивици. Примери има и други, за опити или направо саботажни действия. Но наистина не е лошо да се провери и разследва професионално, имало ли е кибератаки по електропреносната система конкретно. Това засяга и националната сигурност. Защото пограничните райони и институции също не могат без ток. А днес например, имаше и там проблем с електрозахранването. В случая става въпрос за Ямболския регион. Но утре може да е някой съседен такъв!? 

 

Кеворк ДадурянКоментари