Емиграцията на можещи нашенци продължава застрашиттелно! Какво е решението?
  • 321
  • 2
  • 1
  • 1
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0

Емиграцията на можещи нашенци продължава застрашиттелно! Какво е решението?

Емиграцията на млади и образовани хора от Източна Европа може да създаде порочен кръг, който да подкопае икономиката на страните им и да направи още по-привлекателни богатите западни държави. Причината за това е, че масовата икономическа миграция носи ползи на приемащите държави, но забавя растежа в родните страни на мигрантите. Това се посочва в документ за обсъждане, изготвен от експерти на Международния валутен фонд (МВФ).

Сред най-засегнатите са държавите от Югоизточна Европа (ЮИЕ), включително България, които не само отчитат голям отлив, но и значителен дял на образованите и млади емигранти. Тази тенденция се очаква да се запази, което ще продължи да оказва натиск върху реалния икономически растеж и брутния вътрешен продукт на човек от населението в страните на произход.

Млади и образовани

Близо 20 млн. души са напуснали Източна Европа за последните 25 години след падането на комунизма. Това представлява приблизително 5.5% от общото население към 1990 г. Осем от десет души са се насочили към Западна Европа. В същото време обратната миграция е доста ограничена, се посочва в доклада. Документът включва 20 държави в Източна Европа, които допълнително са групирани по региони.

Най-голям е отливът от ЮИЕ, в която влизат България, Румъния, Хърватия и Албания. Към края на 2012 г. около 16% от населението на тези страни – такова, каквото е било в началото на 90-те години на миналия век, са емигрирали на Запад.

Нивото на образование на емигрантите е по-високо от средното за страните им на произход, показват още данните в доклада. "Заради значителния дял на образованите емигранти това вероятно е донесло ползи на приемните страни в Европейския съюз. Отливът на работна сила обаче намалява брутния вътрешен продукт на страните на произход, като влиянието зависи от възрастта и образованието на мигрантите", се посочва в документа.

Отрицателни ефекти

Като цяло за Източна Европа отливът на хора е намалил реалния растеж на БВП на страните средно със 7 процентни пункта. Това важи особено за страните от ЮИЕ, които имат голям дял на млади и образовани емигранти, показват оценките на МВФ. Масовата емиграция на квалифицирана работна сила увеличава фискалната тежест в страните на произход, която се получава от изкривените пропорции между работещи и безработни, и може да забави напредъка и иновациите.

Според доклада емиграцията от Източна Европа е задълбочила недостига на висококвалифицирани работници и е довела до намаляване на производителността. В същото време парите, които емигрантите изпращат към страната, са направили получателите по-малко склонни да търсят работа и са увеличили обменния курс на много валути, като са направили източноевропейските икономики по-малко конкурентоспособни. Изпращането на пари към родната страна има и положителен ефект, като например увеличаване на потреблението и възможност за повече инвестиции. Въпреки това негативното въздействие на емиграцията е по-силно, смятат от МВФ.

Ако не беше имало емиграция от Източна Европа между 1995 и 2012 г., разликата в доходите на човек от населението между тези страни и средното ниво в ЕС щеше да е с 5 процентни пункта по-малка. При липсата на категорична и координирана политика съществува риск емиграцията и по-бавното сближаване на доходите да започнат да се подсилват взаимно, заключават авторите на доклада.

Препоръки

За да се ограничат негативните ефекти на емиграцията, от МВФ препоръчват на източноевропейските страни да се фокусират върху политики, които насърчават завръщането на емигрантите, подпомагат инвестирането на получените от близките пари от чужбина и използват по-добре останалата работна сила. Те дори предлагат част от бюджета на ЕС да се използва за ограничаване на тези ефекти.

Независимо от това емиграцията ще продължи да се отразява на растежа на страните от региона, като икономическите загуби може да достигнат до 9% до 2030 г. Очаква се БВП на човек от населението да намалее с до 4% в някои страни, като особено засегнати ще бъдат прибалтийските държави, следвани от България и Румъния. В същото време страни като Чехия, Русия и Унгария, където нетният поток е положителен, могат значително да спечелят.

 

Кеворк ДадурянКоментари

Димитар Петров

19 юни, 2019 20:34

?????? И кой ще останат в България???????????

Отговори

Господин

19 юни, 2019 0:19

Те и да искат немогад да се върнат, но тях трябва да попитате защо?

Отговори