Извършват ли измами новите петролни акули Домусчиеви на бургаския порт?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Извършват ли измами новите петролни акули Домусчиеви на бургаския порт?

На едно от концесионираните от братя Домусчиеви бургаски пристанища, освен на петрол, мирише и на измама. Особено като хвърли човек поглед на кой цистерните са по периферията на порта. Фирма която бе разследвана за контрабанда и други измами. До самите горивни съоръжения на братята олигарски, простосмъртен също няма допир. Има неща обаче които определено будят безпокойства. Завесата открехва журналистическо разследване неотдавна. Пита се в задачата, има ли човешка намеса при измерването на гориво на пристанището, което е в противовес на закона (чл. 47, ал. 1, т. 8, 9 и 10 от Закона за акцизите и данъчните складове). Според запознати е точно така и по този начин се получава неправомерен контрол на данъчното облагане в това перо. През миналата година влезе в сила промяната в Закона за акцизите и данъчните складове, според която всички пристанища по Дунава и Черно море, където се разтоварват горива, да монтират измервателни уреди. Причината – да бъде спряно изтичането на около 1 млрд. лева годишно от държавната хазна, т.е. да не може гориво да се разтоварва без да бъде отчетено автоматично и всяка капка да мине през акцизната система БАЦИС.

В същото това разследване бе онагледено, че горивото от танкера отива директно в жп цистерни, а не минава през данъчните складове. Примерът в случая касае фирма "Инса Ойл", която е на Георги Самуилов, собственик на Общинска банка, ПФК Ботев Пд, незаобиколим фактор в Мултигруп преди години. Според разследването, "много цистерни" са тръгнали към данъчния склад на "Инса Ойл" в Белозем, а фирмата има данъчен склад на "Бургас Изток 2" - като наемател на кейово място от концесионера на пристанището "БМФ Порт Бургас" ЕАД. "БМФ Порт Бургас" е на "Адванс Пропъртис", чиито собственици са братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Според Агенция "Митници" на пристанище "Бургас Изток 2" има одобрени 3 точки за контрол на „БМФ Порт Бургас“. Те са общи с данъчния склад на "Инса Ойл" т.е. измервателния уред съгласно промените в Закона за акцизите и данъчните складове е един. От „Митници“-те уточняват, че системата за контрол не позволява едновременно разтоварване – може да има разтоварване или само към данъчния склад, или само към жп цистерни, с цел прецизно отчитане и недопускане на отклоняване на енергийни продукти. Това означава, че в случая има човешка намеса – решението къде се разтоварва и мери се взема от човек, а основание за това бил чл. 32а, ал. 3 от Наредба Н-1 от 22.01.2014 г. Този текст разрешава използване на общ измервателен уред, но се оказва, че разтоварените горива трябва да попаднат в данъчен склад. А в случая с "Бургас Изток 2" има натоварено на жп цистерни гориво, което влиза в страната без да преминава през данъчен склад, твърдеше неотдавна Валя Ахчиева.

Същевременно от „БМФ Порт Бургас“ заявяват, че на 29 декември, 2017 година, подопечното им пристанище било готово – що се отнася до мястото, където се разтоварвал газьола. Той потвърди, че контролните точки са 3 и преустройството е било на стойност 3 млн. лева. Клиентът определял накъде ще тръгне товара – колко към данъчния склад и колко към жп цистерните. С други думи – човек-оператор избира чрез въвеждане на нареждане през компютър т.е. избор от два варианта, но през пломбирано устройство, до което няма достъп.

Оказва се обаче, че неотдавна по документи и разписание в "Бургас Изток 2" не е трябвало да има танкер, но такъв е заснет – в данъчния склад на "Инса Ойл". Това е танкерът "Азов Маринер", плаващ под малтийски флаг и пристигнал от Русия с товар газьол. Потвърждение има и от Гранична полиция. А заснети с дрон кадри показват, че от танкера се товарят цистерни с надпис „Булмаркет“ - превозвачът, чиято композиция катастрофира при Хитрино през 2016 година. Вероятно тези цистерни отиват в данъчния склад в Белозем. Между другото жо цистерни на Булмаркет и сега може да се видят на композициите до порта.

Кой е Георги Самуилов?

Името на Самуилов за последно се осветли покрай сделката с Общинска банка – банката беше продадена на регистрираното в Лихтенщайн дружество Novito Opportunities, където бизнесменът има най-голям дял. Точно това дружество придоби Общинска банка за сумата от 46 млн. лева, но Самуилов всъщност има дял с акции без право на глас в Novito Opportunities.

 

 

ЮниконбгКоментари

сакса

24 юни, 2019 17:42

те и измами неее :-)

Отговори