Черноморец здраво се разлюти за токсичното сметище на Рейзи
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 2

Черноморец здраво се разлюти за токсичното сметище на Рейзи

Жители град Черноморец определено не скучаят и демонстрират негодуваща гражданска позиция. Подобна като тази за петролопровода Бургас- Александруполис в близкото минало и скандалите около т. нар. радиация на Вромос. Този път това което ги кара да се вдигнат масово е скандалното решение на общинската власт в Созопол да има в землището на градчето, в непосредствена близост до село Атия сметище за токсични отпадъци. В разгара е събиране на подписка срещу проекта подписан от отстранения вече общински кмет Панайот Рейзи. "Когато засвири музиката у съседа, се разиграва и нашата мечка! Атия е в землището на Черноморец! Морето и залива са на всички, проблема е общ!
Само едно единно, гражданско общество може да бъде по- силно от която и да е местна власт!" категорични са инициатори и участници.
Черноморец има допълнителен повод за реакция. Защото се оказа, че преди близо 10 години на място се е провело обществено обсъждане за същото това депо пред неколцина жители. Събранието което е повече от мистериозно тогава е било обаче за строително, а не битово- токсично каквото се очертава да бъде на новизграждащата се площадка. Това конкретизират запознати. Съвсем наскоро в созополското село Атия, както и на град Черноморец проведоха гневно събрание, което прерастна във всенароден бунт срещу общинарите. По думите на недоволните- тайно и коварно са осребрени интересите на хората.
Жителите на с. Атия излъчиха Инициативен комитет, наеха адвокат, организират и те подписка и искат спиране на този проект. "Като са толкова загрижени за нас, да бяха подменили канализацията и да бяха я вкарали в пречиствателната станция. Вместо това обаче се унищожава природата и има заплаха за живота и здравето на населението. Това е прекрасно място за еко туризъм, велотуризъм и прочие. Местността Бъкарлъка е там. Ежедневно има посетители, почиващи в резиденция Атия. Има два пчелина, ловно стопанство...и сега опасни вещества на съхранение в близост до плажа. Става въпрос за следните отпадъци: пестициди и хербициди с изтекъл срок, живак, олово, батерии, антифриз, масла, бои, ацетон, лепила, киселини, фармацевтични отпадъци, отпадъци от ветеринарни клиники...и мн.др. Като нищо там ще стоварят и радиоактивните вещества от бившата мина. Седем страници подписан проект от отстранения общински кмет Рейзи, екоминистерство, посолство на Швейцария. Евробанкнотите са по- важни от населението и една гора!" категорични са негодуващите и обръщат внимание, че в близост е морето и респективно Черноморец. Има много сериозни опасения, че отровите могат да изтекат в почвата, оттам в подпочвената вода, плажа и морето. Настройката е като за война като преобладават и желания за отделяне от созополска община и прехвърляне към бургаската.

 

Юниконбг



Коментари

Обикновен човек от село "

3 авг, 2019 23:32

Абе тази кметица на Атия била 16 години на власт. Странно. Не е знам . Какво е направила за селото? Аха май 2 детски площадки и няколко улични лампи. Не малко за 16 години. Кой и защо е гласувал за нея..остава загадка. Най голямото и постижение се оказва сметище за токсични битови и строителни отпадъци , за последните май и в Швейцария не знаят. Много хуманно и с мисъл доближаваща се до тази на Майка Тереза. "Ашколсун" .

Отговори

Виолина Райнова

27 юни, 2019 15:46

Госпожата от Общината едва ли не обвини хората, че са виновни за това че ползват тоалетна, защото отпадните води на Атия и Черноморец се вливали в морето. А защо? Защото трябва да се направи подстанция, но не се прави защото пари нямало. Защо няма? Всички знаем. И пак обещания за следващата година и следващ мандат. Хората вече не вярват в обещания.

Отговори

леля Пена

27 юни, 2019 15:38

тоя дебелак никога повече кмет и съд до дупка

Отговори