Комарът може да бъде отблъснат, ето как
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Комарът може да бъде отблъснат, ето как

И за комарите е урожаен сезон. Но всеки си играе неговия мач както се казва. Ето и изпитаното противодействие:

Пийте витамин В1. 

Миризмата на този витамин се излъчва през кожата и отблъсква комарите. Консумацията му е безопасна, той е водноразтворим и трудно се предозира. Дозата за възрастни е 2-3 милиграма, а за децата според възрастта от 0.5 до 2 милиграма за денонощие.

Същият ефект на отблъскване има и чесъна, особено ако се намаже върху кожата, но тази миризма отблъсква не само насекомите...

Комарите се привличат и от силните миризми на парфюми, дезодоранти, пот. Затова поддържайте кожата чиста, без изкуствени ароматизатори.

Добро предпазно средство са естествените средства като масла от чаено дърво, розмарин, невен, босилек, градински чай, мента, лавандула, анасон, бяла ела, евкалипт. Те са отлични естествени репеленти. Напръскайте кожата и дрехите (при деца) с тях, когато има наоколо комари, и напоена кърпичка в стаята.

Най-сигурната защита е комарите да нямат достъп до кожата. Носете светли леки дрехи с дълги ръкави и крачоли. Комарите се привличат от тъмни и ярки цветове, те трябва да се избягват, когато сте на открито.

Класика в борбата с комарите са репелентите и фумигаторите. Фумигаторите разпръскват във въздуха отрова, която отблъсква насекомите, но е безвредна за хората. Продават се под формата на аерозоли, пластини, спирали, които се включват в контакта. Действието им продължава около 8 часа. Ако в стаята има дете, добре е прозорците да са отворени. Репелентите се нанасят върху кожата и дрехите и осигуряват защита около 2 часа. Продават се под формата на спрей, лосиони, моливи.

При някои хора, особено при децата, ухапванията от комари създават доста неприятности –алергични реакции с оток, зачервяване, инфектиране от разчесване. Добре е мястото да се намаже с противоалергичен крем, със специален крем при ухапване от насекоми или с кортикостероиден крем. В редки случаи се налага прием на противоалергични медикаменти през устата.

 

Кеворк Дадурян

 Коментари