Кучкари с остра реакция за намордника и санкциите
  • 2
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Кучкари с остра реакция за намордника и санкциите

Всички кучета над 5 кг. с намордник - иначе солени глоби, гласи закона приет на първо четене в НС. Сдружения на кучкарите обаче вече реагираха и определят всичко това като безсилна некомпетентност в "политиката на санкциите".

"Кучетата хапят - да им затворим устите" казват господата депутати и това им звучи страхотно, приемат го. За повече от това се иска компетентност, желание да се познават проблемите, желание да бъдат решени, категорични са пряко засегнатите. Без редакторкса реч, за какво иде реч:

"Господа народни представители, имам следните въпроси към вас, на които не очаквам вашият отговор, тъй като аз не съм толкова важен, а и вие не сте толкова компетентни да ми отговорите. Но защото и вие вече загубвате важност, по-скоро бих искал да чуя мнението на истински важните хора тук - тези, които ще решат дали да ви изберат следващия път и тези, на които им е писнало да избират измежду идиоти:

???????? С кои експерти сте консултирали решението си?

???????? Какви проучвания сте направили, за да предложите и приемете подобно решение? Какви са другите ви алтернативи, над които сте мислили и защо сте ги отхвърлили? На база на какви факти? Защото ако нямате отговор - просто си правите евтин пиар на фона на човешкия страх и мъка... отново...

????????Тъй като това ваше депутатско решение е евтиният начин да си направите пиар - ако тези мерки не сработят не сте казали дали имате по-адекватни? Тъй като зачестилите инциденти с кучета, за които говорите по медиите са във връзка с изтървани, изгубени и дворни кучета - т.е. намордниците и поводите нямат нищо общо с тези инциденти всъщност.

???????? Кога ще поставите намордник на бездомните кучета, които се водят към общините? Кой ще ги разхожда на повод - ще назначите ли служители за това и кога?

???????? Каква е дефиницията ви за "носене на намордник"? Питам за приятелите ми с кучета над 5 кг. - мопсове, френски булдози и други.

???????? Повечето кучета могат за секунди да свалят намордниците си с предни лапи. Кога и как ще осигурите на стопаните курсове и уроци за обучение на техните 5+ килограмови кучета да бъдат научени да носят намордник? Защото за да науча моето куче на това - курсът струва няколко стотин лева. Иначе кучето се изнервя.

???????? Кога ще осигурите повече места за разходка, тренировка и социализация на кучетата? Защото такива липсват, а с новото си "решение" ще направите всички отговорни стопани да изглежда, че водят хапещи страшилища с намордници. Питам, защото преди около 2 години бременната ми жена и двете ми малки деца бяха нападнати от изверг, защото заедно разхождаме кучето си с намордник и повод, но него го "било страх". Полицията бързо го оправи, но... как новите ви мерки ще повлияят на подобни наплашени от всичките ви "умни" мерки хора? Което води до следващия ми въпрос:

???????? Насаждате страх отново - как ще повлияе това за редуциране на инцидентите между хората... оставете ги кучетата! Давате ли си сметка, че така разделяте и насаждате страх и омраза между различни прослойки: хора с големи и хора с малки кучета; хора без кучета и хора с кучета; хора с кучета с намордник и с кучета без...?

???????? Дали с подобно наредби няма да има повече изоставени кучета? А тях кой ще ги глоби за липса на намордник и повод?

???????? Нещо гениално и за котките? В смисъл - имат зъби и нокти и те.

???????? Ако кучетата са на повод - защо им е намордник? С кой консултирахте това? Вероятно сте го "измислили" заради клетите стопани, които биват разхождани от кучетата си? Ако е така - тези стопани дори да си сложат намордници на кучетата - това са тежки и силни животни, които могат да нараняват и убиват със самото си тяло. Какво сте измислили срещу това?

???????? Изяснихме, че кучетата, дори с намордник, могат да атакуват с предните си лапи и гръден кош. Големите породи могат да го правят с фатални последици. Да очакваме ли скоро да приемете допълнение, с което да изискате тези кучета да се водят с завързани крака примерно?

???????? 100% експертите, с които сте консултирали законодателните промени са ви казали, че кучетата се охлаждат през устата в горещините. При затворена с намордник уста при над 38 градуса C за кучето може да има дори фатални последствия - кой и може ли изобщо някой да компенсира стопаните при подобни ситуации?

???????? Кога ще приемете законови изменения свързани с това децата да изучават от ранна възраст как да се държат с домашните животни? Защото това е пряко свързано с много случващи се инциденти.

???????? Как в страни като Германия, Белгия, Великобритания, Финландия, Швеция, Холандия и доста други се справят с инцидентите без да имат подобни законови изисквания за намордник?

???????? Не говорите за безотговорните стопани. Дали това е защото кучетата не могат да гласуват на изборите, но стопаните ще?

???????? Как приетите промени ще намалят броя на безотговорните стопани?

???????? Защо нямате различни изисквания според породата, както е във Франция и доста други страни от ЕС?

???????? Защо нямате изисквания за оценка на психическото състояние на кучето и социализацията му от експерти? Защо няма изисквания за преминаване на тренировъчни курсове, частично или цялостно платени от държавата? Защото ако само пишете за глоби ще пълните хазната, а другото иска да давате пари?

Имам още доста въпроси, но знам, че вашата "политика на наказанията без решения" няма да ги хареса... https://www.facebook.com/ivoiliev/posts/10156713915808640

Вече си знаем - хапеш ли, депутатите законово ти връзват устата. Кучешка работа..."

 

 

Кеворк ДадурянКоментари

Морски

4 юли, 2019 8:14

Ей кучкари! Мерките са дори много "меки" ! Пълна забрана за бойни, опасни породи или разрешаване отглеждане само с разрешително подобно на разрешително за оръжие! Няма как всеки втори 15 годишен да разхожда питбул! И за какви обучения и изнервени кучета ми говорите!? Градовете са създадени за хората и те са на 1во място, здравето и живота на децата ни е на 1во място!

Отговори

Пенчо

4 юли, 2019 1:34

Тогава наморник и за кучкаря !

Отговори