В сезона на походите в гората: Какво да направим при ухапване от змия?
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0

В сезона на походите в гората: Какво да направим при ухапване от змия?

Лятото е сред опасните периоди за среща със змии, коментитра известен биолог. По думите му, обикновено влечугите са гладни и сравнително по- хладното време ги прави по-агресивни. У нас има 18 вида змии, от тях 6 са отровни, 2 са потенциално опасни за човека - пепелянка и усойница.Каменарката е описана от българската наука, но няма уловени екземпляри у нас и се смята, че не се среща в страната ни. Остромуцунестата усойница се пренебрегва, защото почти е изчезнала. Котешката змия е слабо отровна, отровните ѝ зъби са разположени в задния край на челюстта и за да да ухапе човек ефективно, трябва той почти да бръкне в гърлото ѝ, успокоява биологът.

Вдлъбнаточелият смок е агресивен при среща с хора, но живее далече от населени места и отровните му зъби също са в задния край на челюстта, което прави ухапването трудно. "Повечето змии, видени от хората, са различни видове смоци, които се появяват при пълноводието на реките и вероятно са довлечени от тях. Това са обикновени водни змии, може да има и смокове мишкари. Дори при опит за улавяне и пренасяне те не се държат агресивно към хората", успокояват специалистите. "Смокообразните змии и пепелянката са най-често срещани у нас", конкретизират още те. Смоците живеят до 1500 м надморска височина, а пепелянката - под 1300 м почти до морското равнище. Тя може да бъде видяна и в стари, запустели къщи. Теренът на усойницата е над 800 м - 1000 м, като може да се изкачва до 2 900 м, уточняват биолози. "Туристите задължително трябва да носят високи обувки, дълъг, проветрив панталон. При бране на билки или диви плодове, близо до земята, предварително да се разклати храстът с тояга", съветва херпетолог. "Така, ако има змия, ще избяга. Важно е да внимаваме къде сядаме в планината, особено във високата й част, където няма пейки.

Необходимо е предварително да оглеждаме мястото да не се е скътала усойница", препоръчва друг специалист. При ефективните ухапвания, свързани с инжектиране на отрова, най-важното е да се запази спокойствие. Когато човек бил притеснен, сърдечният ритъм се покачва и това спомага за по- бързо разнасяне на дозата отрова в организма. Само в първите 5- 10 минути след инцидента може да се изстисква, без да се масажира, възможно повече отрова и телесна течност от раничките, оставени от зъбите на змията. Хората, които често излизат сред природата най-добре е да имат екстрактор за извличане на отрова, който може да се намери в интернет. Уредът е на достъпна цена и при навременно използване спасява човешки живот. Да не се правят разрези между раничките, предупреждават също биолозите.

При подобна намеса най-вероятно е пострадалият да се нарани допълнително, или да причини усложнения. Противопоказно е и да се използват турникети - това са превръзките под и над раните, пояснявяват експертите. Най-правилно е ухапаният да не се движи, а по телефона да извика линейка. В краен случай се допуска да ходи, но при чести почивки - спокойно, без да бърза и да натоварва организма. Може да се фиксира потърпевшият крайник с летва, пръчка и бинт, с цел обездвижване, като при счупване. Абсолютно е забранена консумацията на алкохол. Пострадалият трябва да пие само чай или вода. Препоръчително е да се направи антиалергична инжекция. Серумите, използвани у нас, дават резултат, затова е необходимо максимално бързо да се стигне до болница, посочи специалистът.

Змиите не търсят конфронтация с хората, те предпочитат да останат незабелязани, свити някъде и ако бъдат прескочени и никой не ги закача, ще останат там, подчертават експертите. Като всяко диво животно, змиите странят от хората.Според него няма змия, която се е излюпила с намерението да убива човек. "Хапейки ни, те не знаят, че ще ни убият. Това е защитна реакция и ние сме виновни, че сме минали границата на рисковата зона", предупреждават специалитите. "При сухите ухапвания, при които не се инжектира отрова, няма реални опасности за здравето ни. Профилактирането е много лесно, достатъчно е да се измие засегнатото място с дезинфектант, може да се сложи малко студено и това е всичко", заключват експертите По думите им змиите решават в момента на ухапването дали и колко отрова да инжектират.

 

Г. ГеоргиевКоментари