Кои забогатяха от животинските трупове и кои бяха посечени?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Кои забогатяха от животинските трупове и кои бяха посечени?

Сотир Цацаров разпори Специализираната прокуратура да направи проверка на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Повод за това е журналистическото разследване на Генка Шикерова, озаглавено "Война на трупове".

Цацаров настоява да бъдат проверени евентуални длъжностни престъпления, както и сключване на неизгодни договори от страна на БАБХ.

В хода на проверката спецпрокуратурата ще изиска всички документи по обществени поръчки за обезвреждане на животински отпадъци, обявени от агенцията през 2017 г.

Ще бъдат разгледани и договорите, сключени от БАБХ за обезвреждане на животински отпадъци чрез мобилни инсенератори през 2018 г.

Проверява се и състоянието на наличните екарисажи на територията на България. Пресцентърът на прокуратурата на република България ще предоставя своевременно информация за резултатите от проверките и последвалите дейности.

"Война на трупове" беше публикуван от Шикерова в YouTube със съдействието на Антикорупционния фонд.

В репортажа се проследява как и с кого Агенцията по храните сключва договори за така наречените мобилни инсенератори, които се използват и в момента заради епидемията от африканска чума.

Според материала единствените два екарисажа - във Варна и Шумен - са елиминирани от БАБХ по неоснователни съображения.

Двете фирми за мобилни инсенератори от своя страна са получили до момента 30 млн. лева, без да се контролира какво точно извършват, и са подписали договори за още 30 млн. лева.

В сряда следобед Генка Шикерова написа в профила си във Facebook:

"Държавата прилазва пред Брюксел и иска още пари за борба с африканската чума, като в същото време агенцията по храните упорито крие как харчи 60 млн. лв. за обезвреждане на животински трупове.
Всеки дребен стопанин е заплашен от глоба, ако не спазва ред противоречиви нареждания.
Но затова пък в БАБХ виновни няма!
Там указанията са ясни: усвояваш и пазиш нашите!
"Война за трупове"
Разследването, което не видяхте преди година".

 

 

Кеворк ДадурянКоментари