Всеки учител на изпит през 4 години
  • 40
  • 20
  • 5
  • 10
  • 3
  • 9
  • 4
  • 120

Всеки учител на изпит през 4 години

От учебната 2020/2021 година всички български учители ще преминават през атестация на всеки 4 години, съобщава БНР. Това е заложено в наредба на Министерството на образованието и науката, публикувана в "Държавен вестник".

Целта на атестирането е да бъдат отчетени постигнатите резултати, както и да се повиши качеството на обучение на учениците.

Октомври и ноември са месеците, през които ще се извършва атестацията, която ще се организира от училищните директори. Крайните оценки ще са 5 и ще се измерват в точки, като най-високата оценка ще бъде "изключително изпълнение", а най-ниската - "съответства в минимална степен на изискванията".

В случай че преподавателят получи минималната оценка, в едногодишен период ще бъде извършен анализ на причините за това, като ще му бъде определен наставник. След това ще се извърши повторна атестация.

Ако се отчете подобрение в работата, учителят ще продължи да работи, но ако и след второто атестиране оценката му отново е ниска, с него ще бъде прекратено трудовото правоотношение, обясни експертът от Министерството на образованието и науката Лазар Додев.

Учителите ще бъдат оценявани по пет критерия от атестационна комисия, която се определя от директора. Критериите за оценка на учители и директори ще бъдат различни.

В случай че педагозите не са доволни от оценката си, могат да я обжалват пред своя работодател. Той от своя страна трябва да я потвърди или повиши с една степен в петдневен срок.

Оценяването ще обхване всички видове образователни институции в страната - училища, детски градини, центрове за личностно развитие и за приобщаващо образование, както и Националния дворец на децата.

 

Кеворк ДадурянКоментари

Иванова

11 авг, 2019 16:30

Стрес ,само стрес за учителите!Кога ще атестират тези умни ,измислили този начин за оценяване само за учители?

Отговори

Иванова

11 авг, 2019 16:25

Горките учители,малко им е стреса !Да почне атестацията от министри и политици .

Отговори

Валентина Йорданова

11 авг, 2019 10:44

Вижте, хора! Това ще да го е измислил някой "Гений" за да си оправдае заплатата на високопоставеното място и да има основание за потупване по рамото. В учителската профедия има уникална девалвация, по-страшна от инфлацията.

Отговори

Надя

10 авг, 2019 21:01

Учителската професшя стана много неблагодарна и неоценена. Зачестяват професионалните заболяваншя при учителите. Много колежки след пенсия се разболяха сериозно от този стрес. На нас вредни трябва да ни плащат. Учителят е подложен на хроничен стрес. Аз смятам, че на атестация могат да бъдат подложени по-младите колеги. Не е нормално учители с 25 годишен стаж, опит и висока квалификация. Хора доказали се многократно в професията да бъдат подлагани на изпити. Хора проверявани хиляди пъти, хора посещавали многократно квалификационни курсове и хора с високо ПКС дори да бъдат подлагани на изпити. Това е безумие и унижение. Как ще има от тук нататък учителя авторитет.

Отговори

Аххх

10 авг, 2019 18:48

Ами да,слабите резултати от НВО се видяха!Масово децата не бяха подготвени.Мисля,че учителите са виновни най-вече за това.Разчитаха на частите уроци,но не всички имат тази възможност.Едно време на частните уроци ходеха деца с умствено изоставане и беше срамно да кажеш ,че ходиш на уроци.А сега.....масово,защото на учителите не им се занимава.Това е истината!

Отговори

12 авг, 2019 10:10

Дали това е истината???? Много повърхностно разсъждение!

Нина Миндова

10 авг, 2019 18:24

Глупост и безумие.То и без това доста учим.Да вдигните заплатите 15пъти тогава.

Отговори

Гери

10 авг, 2019 11:04

От всичко това ми става ясно, че подмазвачите ще се увеличат и тези които не са удобни на директора ще бъдат уволнени. Гениално! Кой мозък го измисли! До кога ще бъдат унижавани учителите?

Отговори

Дарина Домова

10 авг, 2019 8:34

Безумие! Учителите са винаги на прицел! Само нервите и стреса не можете да ни платите... Някога полагахме изпити като истински студенти-сега всякакви мераклии с едногодишни курсове Ве4е са учители. И те наравно с нас ще се конкурират.. Заплатите ги изкушават, качеството - никакво!!!! Срам ме е от това, което се случва, нямат ли си други проблеми за решаване управниците, 4е се хващат отново за нас. НЯМА ДА ВЪЗПИТАВАМЕ, ЩЕ ПИШЕМ ДОКУМЕНТАЦИЯ, ЩЕ СЕ САМООЦЕНЯВАМЕ, защото явно не знаем на какво сме способни! ЖАЛКО Е!!!

Отговори

Хахаха

10 авг, 2019 0:52

Не е лоша идея!Бас държа,че повечето току-що завършили учители няма да могат да вземат изпита!Те даже няма да могат и този текст да препишат без грешка!

Отговори

мамичка

9 авг, 2019 22:48

Поредната простотия,която ще отблъсне още повече желаещите за учители. Щото им е малко стреса с деца ,родители,излишна бумащина и безумни програми, та сега и това ще се стовари върху учителските глави. Бавно, методично и невъзвратимо се унищожава българското образование. Прост народ лесно се управлява.

Отговори

9 август, 2019 г .

9 авг, 2019 22:02

Поредната глупост! Всеки учител е издържал достатъчно изпити , за да работи като такъв! Учителят всеки ден е на изпит! Айде няма нужда! На кому са нужни ''кастинги ''!?!

Отговори

М. Бочева????

9 авг, 2019 21:24

Няма да се пенсионираме докато не вземем изпита.

Отговори

баш маистора

9 авг, 2019 16:40

А всички ученици с задължени да носят учиническо облекло ! (Ако не носят на испит без оценка ) ЗАБРАНА ЗА РОДИТЕЛ ДА ВЛИЗА БЕЗ ПРОПУСК !!! УВЕЛИЧАВАНЕ НА БРОЯ НА УЧИТЕЛИ И ПОДРЪЖКА !!!

Отговори

Борис

9 авг, 2019 15:43

Хем няма педагози, хем някои се чудят как да ги отблъснат.И каква е целта на това оценяване? Някой законно да си разчисти сметките с неудобния и да си постави свой човек..... Това е пълен идиотизъм, единственият ефект от това оценяване е дали да те оставят или да те уволнят...И, така наречената оценка ще се определя от един човек, този който назначава и уволнява...Бива, бива очеизвадна простота...Само допълвам, че не съм учител а външен човек на системата. Не стига, че на учителите им е трудно да работят под този натиск на разглезени ученици и истерични родители /че от тяхното гардже по-хубаво няма/, сега ще треперят и за оценката от атестацията, за работното им място. Това само мноооого уникален чиновнически ум може да го измисли!

Отговори

Надежда Лалова

9 авг, 2019 13:53

Простотията край няма!Нещо умно няма да измислят.

Отговори

Съсед

9 авг, 2019 13:48

Съвсем скоро ще търсите и лекари и учители, но няма да има! Това ли искате? Болен и неграмотен народ, поставен на колене?

Отговори

Мария

9 авг, 2019 13:40

Вече съм пенсиониран учител, но питам до кога ще бъде унижавана учителската гилдия ? Това ми напомня за ония формално написани атестационни карти със 100 точки , които нищо не свършиха за развитието на родното ни образование, но никой не го зачете. Та кои са подлагани на такова унижение: полицаи, лекари, професионални шофьори, адвокати и т. н. Колеги, вземете се в ръце и не допускайте да се гаврят с вас, защото много скоро в училищата няма да има не само ученици, но и учители.

Отговори

15 авг, 2019 16:38

Поздравления

Безимен.

9 авг, 2019 11:54

Тази атестация дали ше бъде обективна или субективна ! Както му е удобно на директора или на някой колега. Вече съм бивш учител , спава Богу ! Но съм видяла и разбрала много неща и затова съм обезпокоена! Да не стане така , че чужденци да учат нашите български деца. Или това се цели!?

Отговори

9 авг, 2019 14:23

Това се цели! Както обучават цигани за учители безплатно по програма........

Яна Вълчева

9 авг, 2019 10:53

А, кой ще атестира нашите управници?!!!Кой ще атестира 240-те "кратуни" в парламента, събрани от "кол и въже"??! Тях няма ли кой да ги провери колко умствен багаж имат?!Нямам думи от глупостите в тази държава!!!

Отговори

Галина Гиргинова

9 авг, 2019 10:19

Боже, ще ни унищожат психически окончателно!

Отговори

Таня Стефанова

9 авг, 2019 6:51

Как може така да се гаврят с учителите,това е безобразие.Само малоумни във това министерство-докога???

Отговори

Мария

9 авг, 2019 1:55

Учителят има нужда от подкрепа за развитие , а не да бъде в непрекъснат стрес и да се чувства подценяван! Ежедневната работа с толкова много деца е достатъчно натоварена , че да се създава допълнително напрежение!

Отговори

Златина

9 авг, 2019 1:14

Коя друга професия е така унижавана и преследвана?! Учителите ли са най-излишните хора и защо съмненията, относно знанията и компетенциите им са толкова обидно-агресивни?! Управляват държавата случайници с видими психични отклонения и нисък интелект. Тях кога ще изпитате?!

Отговори

Жаки

9 авг, 2019 0:42

Коя друга професия е така унижавана и преследвана?! Учителите ли са най-излишните хора и защо съмненията, относно знанията и компетенциите им са толкова обидно-агресивни?! Управляват държавата случайници с видими психични отклонения и нисък интелект. Тях кога ще изпитате?!

Отговори

kaka Tedi

9 авг, 2019 0:28

Beter lekarite li shte stavame

Отговори

9 авг, 2019 0:41

Струва ми се,че в не далечно бъдеще ще има отлив от учителската професия и недостиг на учителски кадри,по-скоро трябва да се помисли за подобряване на материалната база и осигуряване на спокойна атмосфера,защо не погледнат как е в цивилизованите страни,малък брой деца с повече персонал и истинска грижа за подрастващите,кога ще ги догоним...