Обществен бунт поти здравата Нено Димов в Созопол
  • 2
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 2

Обществен бунт поти здравата Нено Димов в Созопол

Екоминистърът Нено Димов идва тази сряда от 18 часа в созополското читалище "Отец Паисий" и определено няма да му е лесно. А и никой не му обещава в аванс топло посрещане. Недоволството в съчетание с пиперливи въпроси е заради строежа на две депа и един център за опасни отпадъци- на едно място в с. Атия, в землището на Черноморец. По начин който не е присъщ за държава в ЕС, а по- скоро за бананова такава, според мнозина. Настояванията бяха Димов да отиде на място в Атия или Черноморец и да чуе болката на хората, които са пряко заинтересовани. Както и да отскочи до токсичното сметище и много ясно каже на глас нормално ли е всичко това в 21 век. Но това няма да стане, а и организацията за идването му се прави от общинската власт в Созопол, която е основен двигател на скандалния проект. Няколко дни преди министерското идване, от Инициативния комитет в Атия който се бори за референдум- за или против сметището, излезе с конкретно обръщение към будните хора в общината. И най- вече към живущите в съседния град Черноморец.

"Молбата ми към всички селища съставляващи нашата феодална община, да подкрепят съседите си в битката за съществуване. Атия претърпя две наводнения, радиационен фон, оставени скрити 20 ББ кубове пълни с хербициди и пестициди от някъде си, които предизвикват теч и мутация на животни и хора, убити пешеходци по нелеп начин, забрана за гледане на кокошки, прасета, крави...и сега 2-депа за строителни отпадъци, електронно оборудване и център за съхранение на опасни битови отпадъци. 

Нашите населени места са репресирани от години. И вие и ние търпим общинарски решения, без съгласието и мнението на населенията. 
След борбата ни за пасарелката, сега борбата ни е за живота и здравето на хората. При тези замърсявания и екобомби, предстои изселване на жителите. Прогонване на туристите в района.
Помогнете ни с ваше присъствие, на това събиране с министъра. Нека и вие да си поставите проблемите, които ви мъчат от години.Ние сме като сираци. Нашата кметица се обърна срещу хората си, вместо да защити населението, тя го предаде. Вашия кмет също е разписал съгласие.
Задуха вятъра на промяната, времето е бунтовно, а ние всички да бъдем обединени и да се подкрепим в битките. Когато сме много, ставаме маса, а има ли маса има обществен натиск, което е средство за постигане на успех.
Днес това е начина да ни чуят-протеста, масови организации, обединение на селата. Да им покажем, че не сме паразити, както ни обиждаше бившия кмет, а сме български граждани с конституционни права!" пише едно от остриетата на бунта Виолина Райнова.

И факт. Нещо което мирише на корупция, крие риск за здравето и живота на хората, на турзима също, задължава ответни действия. Историята помни как жителите на Община Созопол имаха също принос с действията си и с проведения референдум, за прекратяването на проекта за нефтопровод Бургас- Александруполис. Проект който бе фаворизиран на много високо ниво.

 

Кеворк ДадурянКоментари