Общественото обсъждане за екобомбата край Бургас- на коляно върху хвърчащ лист? /снимки/
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общественото обсъждане за екобомбата край Бургас- на коляно върху хвърчащ лист? /снимки/

Скандален лист с шест имена- две от които на кметовете на Черноморец и Атия, по един представител на община Созопол и РИОСВ и на други две лица от мистериозна фирма, се появи във виртуалното пространство /втория снимков файл/. Лист който по скоро наподобява на хвърчащ и попълван на коляно, се явява нещо като документ за обществено обсъждане, апропо "на доклад на ОВОС за инвестиционно предложение". Обсъждането е правено преди около 10 години без обаче широка разгласа и в него участва заинтересованата да се случат нещата страна. Целта е даването на старт за депо за строителни отпадъци, земни маси и инертни материали в село Атия. С това предназначение, така и не са дава старт на проекта. Минават години и нещата губят правна действие. Да ама същото това депо рязко "мутура" наскоро в стротелно, битово, с "бонус" и за опасни отпадъци. При това по програма с швейцарски партньор и на солидна стойност. Проект сочен за екобомба, стартирал мимоходом, предизвикал обществен взрив неколкократно. А среща с широкото обществено участие ще се проведе днес в късния следобед. Но не в Атия или Черноморец като най- близки точки, а в общинския център Созопол. С надеждата може би, че няма да отидат много хора. Няма нужда явно от голямо присъствие понеже тези които организират дебата, осъзнават навярно, че не се прави така. Ако няма пирует в последния момент, заявката е, че на място ще дойде екоминистър Нено Димов. Повелява също на място да е и Панайот Рейзи- общинския кмет при чието управление се дава "зелен семафор".

"Община Созопол инициира среща с широко обществено участие във връзка с изграждане на обект...Моля не бъркайте обществено обсъждане и обществено участие. Две различни смисленно думи са. Участие в срещата на жители, гости, медии в една среща с институции. Обсъждането е част от изискуемата законова документация към останалите. Обсъждането касае и събира подписи от местното население. Нека не объркваме и без друго хората.
Нищо няма да разпишем днес. Ние имаме становище от името на населението, и въпроси на които до сега не пожелаха да отговорят общинарите. Разчитаме на добрия тон и ефективността на тази среща" сподели Виолина Райнова от ИК в Атия.

По последна информация, жителите на засегнатия район се самоорганизират и ще дойдат днес в Созопол. Някои от тях дори са излязли извън кожите си като разгръщат последния брой на общинския вестник. В него има обява, че се търсят хора за наемане на работа в "площадка за временно съхранение на битови отпадъци". Във втория снимков файл се вижда обаче, че елегантно е спестено същинското предназначение на същата тази площадка, както и точното й местонахождение. Може би и на малките деца стана ясно вече, че някои са взели своето по този проект и е време да се изпълни поетия ангажимент. Без значение дали хората го искат или не. А ако има и обществена търпимост, още по- добре за "кукловодите". Местните конкретизират, че от доста години си имат и друга цъкаща екобомба за която не се говори. Местността "Червено знаме" над Атия в която се съхраняват опасни отпадъци, най- вече от несъществуващата вече мина край Росен.

 

Кеворк ДадурянКоментари