Бруталният морски палач е безпощаден /снимки/
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 1

Бруталният морски палач е безпощаден /снимки/

Хищни и агресивни гларуси нападат гълъби в момента в който рязко огладнеят и нямат голяма алтернатива. Разкъсват ги и след това ги изяждат напълно. От по- малката птица накрая остават само пера и кости. Гларусът все по често вече издебва жертвата си, като след това с мощен удар с клюна я зашеметява и я умъртвява. Според орнитолози може да се търси причина и другаде. Гълъбът през последните години да е навлязъл в територии на своя палач. А това е напълно възможно понеже покрай санирането на блоковете, т. нар. гълъбарници бяха изчистени и затворени с дограма.
 
Иначе гларусът прилага хищнически подход с успех и спрямо врабчетата. Както и спрямо традиционната птица край морето чайката. По габарити тя е бяла и по- малка.
 
Популацията на пернатия хищник расте в много високи темпове. Преди години той можеше да бъде видян на определени места. Сега са навсякъде и във вътрешността на страната. Изключително адаптивни и хищни. Те реално нямат естествен враг, който да се храни с тях, или да ги напада. Може би щъркелът, но неговото присъствие в градски условия е немислимо. А и той не е целогодишно на наша територия, а само през топлите месеци.
 
Назад в годините друг традиционен представител на градската фауна е бил обявен за вреден дивеч. Уловът и изтреблението му е било за кратко законно. Става въпрос за уличните котки. Официално властта тогава е извеждала като мотив високата популация, а неофициалната причина е била износ на котешки кожи за Италия. Това се случва в края на 70- те и началото на 80- те години.
 
Определено обаче трябва да се предприеме нещо спрямо гларусите, колкото и да са неизменна част от облика на всеки морски град. А и вече не само морски. Безкопмпромисно нападат и храни от ръцете на хората. Пословични са кражбите им на чироз и луканка от балконите. Особено когато не знаеш как да предпазиш рибата и месото на терсата.
 
Има случаи когато биват нераглементирано гърмяни от балконите с въздушни пушки. Но ако стрелбата е насочена в ниското, има риск да бъде поразен човек.
 
 
Кеворк Дадурян


Коментари