Тайнствена мръсна бомба засенчва новото депо до Атия и Черноморец /снимки/
  • 0
  • 0
  • 2
  • 0
  • 1
  • 1
  • 0
  • 0

Тайнствена мръсна бомба засенчва новото депо до Атия и Черноморец /снимки/

Хвостохранилище наблъскано с всевъзможни гадории и отрови е в близост до новоизграждащото се депо за отпадъци край созополското село Атия. Селото, което е отстрани главния път Бургас- Созопол, на метри от плажа Вромос. За хвостохранилището обаче ни вопъл ни стон от институциите. С мълчание и липсата на противодействие обаче нещата няма да се оправят от само себе си. Нещо повече- същинска мръсна бомба е надвиснала над морето в тази част на землището на Черноморец, според специалисти.

Замаскиран е хвоста с тонове пръст и пясък, но видимо нечистотията "работи" защото не е в съдове, а директно е изсипано в широко пространство. "Избил" е кратер и вероятно отровата се просмуква в почвата. А в близост е дерето което отвежда до Вромос отпадните и дъждовните води на този район.

Та там на това място на снимките са складирани най- вредните вещества от преработката на рудата в миналото. За да се извлекат мед, олово, уран, са се използвали химикали в някогашния рудник. Преди те са минавали през флотационна фабрика и оттам по дерето и накрая се изливали от същестуващата и се тръба на плажа Вромос. Тайнственият хвост е пълен с такива химикали и кой знае с какво още. РИОСВ Бургас например не разгласява и поведението й е досущ като при обгазяванията на Бургас от широко известен замърсител.

"След затварянето на мината зариха всичко с тонове пръст, пясък...и засяха нива. Но с годините се проби и сега е яма. От нея си текат свободно гадориите. Това е точно отстрани от пътя, свързващ двете селища на селото. Въпреки, че е уведомена Община Созопол, опъна се лента и дотам" споделят в един глас заинтересовани тази мръсна бомба да бъде изрината от това място. Защото накрая може да се окаже, че скандалното депо за което се вдига шум ще е бледо копие на стария, но загърбван екологичен проблем. Общественото негодувание е и заради това. Вместо да се концентрират усилия да се разреши стария проблем, се създава нов. При това с корупционен привкус. Всъщност случващото се на хвостохранилището също е с корупционен привкус само, че посредством пасивно поведение. Поради тези и други причини, както е известно тази неделя от 10 часа ще има мирен протест на главния път Бургас- Созопол, на кръстовището за Военноморска база Атия и село Атия. Разрешение от организаторите е поискано, но вероятно ще се стигне до напрежение. Понеже старата "зебра" позволяваща пешеходно придвижване, бе заменена с пасарелка през миналата година.

Няма многообразие от снимки за гореизложеното понеже човешкото присъствие в и край хвостохранилището не е препоръчително. Публична тайна е че има излъчвания. Предоставени са от ИК за референдум в Община Созопол против новото сметище- депо за строителни, битови и токсични боклуци.

 

 

ЮниконбгКоментари

Атия

23 сеп, 2019 21:13

Какво ви е виновна общината бе,като не сте наясно не коментирайте!Тази мизерия я остави мината и още колко има......ама вие младежта от къде да знаете,попитайте бащите си, дядовците си,те ще ви кажат.

Отговори

Милен

21 авг, 2019 17:46

Пълни глупости, статията е пълна с некомпетентност!

Отговори

22 авг, 2019 12:41

А Вие,г-н Милен откъде сте сигурен,че не е така? Или сте пряко заинтересуван това да не се разчува,защото може би имате имот там и искате да го продадете? А като гледам цените на имотите в Атия колко са високи при това положение май никой няма да се върже да си купи нещо там...Поне не на тези цени...

Деси

21 авг, 2019 15:07

Излизайте хора трябва да сме единни.

Отговори

?!!?

21 авг, 2019 1:31

Mafia

Отговори

ujas

20 авг, 2019 21:55

Gadost,prodajnitzi

Отговори

Кати

20 авг, 2019 21:51

Това вече е прекалено!!!!!!!!И Рейзата що не мълчеше?????Земсничката му дето сега е кмет,що?????????

Отговори