Голяма мигрантска вълна към Турция !
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Голяма мигрантска вълна към Турция !

Десетки хиляди души са избягали към границата с Турция през последните няколко дни в Сирия, докато сирийската армия разшири голямото настъпление в последната голяма крепост на опозицията в провинция Идлиб. Това съобщиха жители, правозащитни организации и източници от опозицията, цитирани от "Ройтерс".

Те са напуснали Маарат ал Нуман, главен град в провинция Идлиб, който е убежище за семейства, които бягат от бившите бунтовнически райони, след като ръководената от Русия кампания е близо до превземането на стратегическия град Хан Шейхун, който се намира още на юг.

"Потокът от напускащи автомобили и превозни средства не спира", посочва Абдула Юнис от града. Спасители там казаха, че около 60 000 души са избягали само през последните четири дни.

Вчера руски и сирийски самолети ожесточиха бомбардировките си над села и градове около Маарат ал Нуман, като е била ударена болницата Ал Рахма в района, уточниха местни жители.

"Имаше 15 рейда срещу Ярджанас за по-малко от пет минути", разкри местният жител Абдул Рахман ал Халаби пред "Ройтерс".

Бунтовниците признават, че повечето им бойци са избягали от Хан Шейхун, но оказвали ожесточена съпротива на сирийската армия, която си е осигурила солидни позиции в града.

Държавните медии, предаващи от покрайнините на Хан Шейхун вчера, отбелязаха, че правителствените сили са се сражавали с екстремистите, но са разширили настъплението си и са превзели магистрала, минаваща през града.

Завземането на Хан Шейхун би било важна придобивка за Москва и нейния съюзник в северозападната част на страната, където Москва помогна на президента Башар Асад да обърне съотношението на силите срещу бунтовниците в продължаващия от повече от осем години конфликт след намесата си през 2015 г.

Русия подкрепи кампанията на Асад, която започна сериозно в края на април, провеждайки хиляди въздушни рейдове и удари срещу контролираните от бунтовниците северна част на Хама и южната част на Идлиб, като според западни военни експерти и опозиционни дейци прилаганата стратегия е на "изгорената земя".

Руският външен министър Сергей Лавров призна вчера, че Русия има военнослужещи в провинция Идлиб.

Руските военни преди са омаловажавали пряката си роля в кампанията, в която тя използваше наемници и специални части, както и режисиране на битки.

След месеци безизходица Русия увеличи интензивността на рейдовете през последните 10 дни, драматично променяйки ситуацията.

Стотици цивилни са били убити и най-малко 400 000 души са разселени.

Москва и Дамаск, които отричат безразборно бомбардиране срещу цивилни райони, твърдят, че се сражават с джихадистките екстремисти.

Степан ДадурянКоментари