9 септември, но като празник в Бургас
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

9 септември, но като празник в Бургас

Безспорно днешната дата по скоро разделя обществото, отколкото да го обединява. Времената са такива, че задължителните манифестации и помпозните чествания са минало. 9 септември вече не е националния празник на България. Всеки си прави своята равносметка, а партиите следват своята си политика за разбиране и опити да се харесат на симпатизантите си. В Бургас на знаково място, датата бе отбелязана празнично с партийно- предизборен нюанс.

„Днес ние пак сме тук! Никой не е забравен и нищо не е забравено. Отново се прекланяме пред паметта на загиналите, които жертваха живота си, верни на светли идеали и изпълнени с любов към родината. Прекланяме се и пред тези, които останаха живи и сътвориха подвига на социалистическото строителство. Те преобразиха България и от безнадеждно изостанала страна с аграрна икономика и селско население, я превърнаха в модерна европейска държава с приличен жизнен стандарт, достъпно и качествено образование, всеобщо и безплатно здравеопазване – страна, която осигуряваше на всички свои граждани възможност за достоен живот”. Това каза председателят на ОбС на БСП- Бургас Живко Господинов по време на отбелязването на  датата 9 септември 1944 г. Събитието се състоя пред и в Пантеона на антифашистите в Морската градина на Бургас.

„Ние трябва да си спомним за тези преди нас, които дадоха живота си за свободата на българския народ, да осъзнаем огромната си отговорност пред тяхната памет и пред България и с нови сили да вървим напред. Честит празник!“, заяви председателят на Младежкото обединение в БСП- Бургас Васил Иванов.

За да почетат паметта на загиналите антифашисти и да отпразнуват 75- ата годишнина от 9-ти септември, на събитието бяха още Николай Тишев– народен представител от „БСП за България“ и кандидат- кмет на община Бургас, Тодор Байчев– народен представител от „БСП за България“ и кандидат- кмет на община Карнобат, Аспарух Иванов – председател на ОбС на БСП – Карнобат, Милена Куртова-Радева – председател на ОбС на БСП – Айтос, Таню Атанасов – областен председател на Движението на ветераните в БСП – Бургас. Водещ на мероприятието бе Христо Панайотов – член на ИБ на БСП – Бургас. Фолклорен ансамбъл „Китка“ се погрижи за музикалния поздрав, изпълнявайки множество български народни песни.

Събитието завърши с полагане на венци и цветя.

 

 

 Коментари