Арменско съзидание отваря пак врати в Бачковския манастир
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Арменско съзидание отваря пак врати в Бачковския манастир

В рамките на няколко месеца ще отвори за посетители първата църква на Бачковския манастир - "Свети Архангели". Десетилетия тя е недостъпна, заради лошото й състояние. В момента стенописите се реставрират от Владимир Цевтеков и неговия екип, които върнаха бляскавия вид и на голямата църква в светата обител. Този храм както разбира се и целия манастирски комплекс са арменско съзидание от 11 век. С много ясна цел и послание за поколенията. Символ на обединението и единомислието за крайната цел. Построен е манастира от братята византийски военачалници от арменски произход- Григор и Абас Бакурян, които даряват още огромни територии в широка периферия.

От много години храмът "Свети Архангели" не може да се види от вярващите християни и от туристите, които посещават Бачковския манастир. 

Според Стамен Пепелишев, уредник в музея на манастира църквата е от края на XI или началото на XII век и е една от малкото запазени двуетажни църкви. 

Стенописите в храма са направени през XIX век от Моско Велев-българин от Одрин, който е изографисал и основната църква в манастирския комплекс.

В църквата "Свети Архангели" може да се види т.нар. "цъфтящ кръст". Тези изображения са се изписвали масово през XIV век.

Стените на храма са надраскани с различни надписи. Повечето посетители са оставили име и дата на пребиваване, а други са отправили писмена молба към Бога. Сега предстои реставраторите да почистят и грундират образите и да освежат цветовете. Работата изисква много търпение. В купола на църквата вече се виждат и първите резултати от труда на специалистите.

В процеса на работата ще се прецени дали част от най-горния слой на стенописите ще бъде свален и експониран на друго място, за да се разкрият и по-старите и представляващи интерес на изследователите творби на незнайни майстори зографи.

 

 

Кеворк ДадурянКоментари