Всички се отричат от багерист в Старозагорско, а той направи голяма беля
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0

Всички се отричат от багерист в Старозагорско, а той направи голяма беля

Построено преди 130 години училище в казанлъшкото село Горно Черковище няма да отвори врати за първия учебен ден след като багер по погрешка събори една от стените на физкултурния салон и сградата стана опасна за живота и здравето на близо 90-те ученици от първи до седми клас.
 
Инцидентът е станал около обяд в понеделник, когато машина на строителната компания, наета от училищната директорка Гинка Желязкова да направи дренажната система в двора на школото,  ударила една от стените и покривът се килнал.
 
За извършващите се ремонтни дейности в ОУ "Климент Охридски"  никой не знаел, оправдават се кметът на Горно Черковище Антон Антонов, кметицата на Казанлък Галина Стоянова и шефката на образователния инспекторат в Стара Загора Татяна  Димитрова.
 
Тепърва ще се изясняват подробности около ремонта, стойността и начинът, по който е била наета фирмата от директорката. Само по случайност при рухването на стената наоколо нямало деца. Веднага е било извършено укрепване на покривната конструкция, предстои цялостно обследване състоянието на сградата, за която към момента липсват каквито и да са чертежи и планове.
 
Жители на Горно Черковище разказват, че до самодейния ремонт се стигнало след поредното наливане на школото с подпочвените води, стичащи се от стръмния скат след всеки по-проливен дъжд.
 
Според зам. кмета на Казанлък по строителството инж. Даниела Колева училищната сграда е била издигната от местните жители веднага след Руско – турската освободителна война, трийсетина години по-късно към нея бил "долепен" физкултурния салон. Разпореденото  от кмета Галина Стоянова обследване ще трябва да даде отговор на въпроса дали салонът ще бъде ремонтиран или ще се наложи изграждането му наново. По думите на кмета, изпълнителят на ремонта изразил съгласие да отстрани аварията за своя сметка.
 
Вече е издадена заповед по силата на която от 16 септември хлапетата от Горно Черковище ще започнат учебната година в школото на съседното село Бузовград, където имало достатъчно свободни класни стаи. От общината се ангажират да осигурят и транспорт до там за децата.
 
От образователния инспекторат твърдят, че директорката е била длъжна да ги уведоми за предприетите действия, но това по неизвестни причини не се е случило. За случилото се навръх 9 септември там разбрали от кмета на Казанлък.
 
Това е пореден случай в Града на розите при ремонтни работи да пострада действащо училище: на  22 юни 2015 година при изкопни работи в близост до ПМГ "Никола Обрешков" се срути една от стените и се наложи бъдещите математици да се обучават две години в друга сграда. И до момента делото, заведено от общината за неустойките срещу фирмата – виновник за белята не е завършило.
 
В още едно основно училище на територията на Старозагорска област е имало проблем с началото на учебната година: при пожар на 31 август са изгорели две от стаите на ОУ "Просвета" в село Тъжа, до Павел баня. Щетите там обаче са малки и в момента стаите се ремонтират, коментира началникът на инспектората Татяна Димитрова.
 
Снимка: Монитор
Кеворк Дадурян


Коментари