Бунтът на наперените дами в бяло е ултимативен
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Бунтът на наперените дами в бяло е ултимативен

Стартова заплата в размер на две минимални заплати поискаха медицински сестри от цялата страна, които протестираха пред Народното събрание.
 
Повечето от присъстващите носят лента с призив „Не на страха“ и развяват лозунги "Здравеопазването не е търговия" и "Пациентите не са банкомати".
 
Сред протестиращите е Даниела Христова, която работи в отделението по гастроентерология на бургаската университетска многопрофилна болница. Медицинската сестра има 30 годишен стаж зад гърба си, за който взема заплата от 650 лв.
 
"Искаме достойни условия на труд и адекватно възнаграждение за труда ни. Искаме стартовата заплата на всички практикуващи сестри да бъде в размер на две минимални заплати", заяви тя и добави, че настоява да бъдат премахнати търговските дружества в здравеопазването.
 
Протестиращите настояват да бъдат върнати медицинските стандарти, да се промени категорията на труд на практикуващите тази професия, да бъде подписан Колективен трудов договор на Национално ниво с всички структури в здравеопазването, както и да се регламентира самостоятелната сестринска практика.
 
Организаторът на протеста, уволнената медицинска сестра Мая Илиева, че утре ще опънат палатка и ще посрещнат депутатите като им задават различни въпроси, на които ако те не могат да отговорят, сестрите ще им кажат отговорите.
 
"Ще посрещаме депутатите винаги когато имат заседание – от сряда до петък. В дните, когато не заседават ще информираме гражданите, които преминават през пл. "Св. Неделя" и "Славейков". Ще разясняваме проблемите в здравеопазването. Ще питаме гражданите дали са платили раждането на детето им, знаят ли какво работят сестрите в реанимация, колко частни болници има у нас", разкри Илиева и добави, че протестът им става безсрочен. Безработната медицинска сестра обяви, че утре имат среща с комисията за неправителствените организации и такива предстоят със здравната и социална комисии.
 
Кеворк Дадурян


Коментари

Павлина Герина

16 сеп, 2019 12:31

Тази снимка е от протест преди повече от година и половина. На протеста, за който сте писали, нямаше представители на БАПЗГ. Крайно некоректно е това, което сте показали, защото БАПЗГ не подкрепи този протест.

Отговори

Севда Арабаджиева

12 сеп, 2019 6:14

Възхищавам се на колежките, които предприеха този протест!Ще се моля да постигнат целите си, но за съжаление няма единство.

Отговори