Лъсна грозна истина за "мръсната бомба" край Атия и Черноморец /документ/
  • 2
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 3
  • 0

Лъсна грозна истина за "мръсната бомба" край Атия и Черноморец /документ/

Граждански активисти писаха до редакцията и разкриха какво се крие под площадката на депо по Пилотен проект „Проучване и разработване на пилотни модели за екологосъобразно събиране и временно съхранение на опасни битови отпадъци“ в село Атия, община Созопол. Огромен полиетиленов чувал, пълен със строителни отпадъци, опаковки от хранителни продукти и други синтетични предмети лъснаха под повърхността на съобразения иначе с всички екологични норми проект по швейцарска програма. Съгласно документацията по проекта, качена на страницата на ПУДООС следва след приключване изграждането на площадката всички отпадъци да бъдат извозени до депо съгласувано с Възложителя по проекта. Излиза, че е избран по-удобен и евтин вариант просто да бъдат заровени отпадъците в противоречие с всички екологични норми и самия проект!

Новостроящото депо за опасни битови отпадъци в близост до населеното място и изливащо отпадните си води в акваторията на залива „Вромос”, тревожи жителите на с. Атия и град Черноморец вече няколко месеца. Припомняме, че след като министърът на околната среда и горите Нено Димов не се появи на предвидения от подопечното му министерство дебат на 14.08.2019г. в Община Созопол, представителите на с. Атия и гр. Черноморец напуснаха мероприятието, възмутени от отсъствието му. Последва рестриктивна покана от негова страна за нова среща в град София на 23.08.2019г., но ограничението от страна на министерството за само двама представители на с. Атия попари надеждите на хората, живеещи там. И те отговориха така на поканата: „у нас се изгради висока степен на недоверие относно ангажираността на Министерството на околната среда и водите по въпросите поставени от Инициативния комитет.”

Гражданските активисти от своя страна поканиха министър Димов на протеста на разклона на с. Атия от главен път Бургас-Созопол на 25.08.2019г., а той прие поканата. Уплашен от протеста на граждани на Атия, Черноморец и Присад, Димов стигна до самото депо по обиколен маршрут, откъдето покани протестиращите на министерска аудиенция. Близо четиридесет градусовата жега и дългия път до депото, отказаха една част от местни, между които и възрастни хора, бременни жени, майки с деца и инвалиди, които протестираха близо два часа, от срещата с представителя на властта. Те желаеха да изразят опасенията си по екологичните аспекти на проекта, както наличието му в близост до техните къщи, така и включването му в канализационната система, която се излива в залива Вромос и сериозната вероятност от замърсяване на акваторията и околната среда.
Министър Димов увери протестиращите, че всичко е извършено по най-високи европейски екологични норми, по проект на Българо-швейцарска програма.


Ето какво обаче изскочи при гражданския мониторинг на екологичния статус на депото, още преди то да е вкарано в експлоатация – найлонови чували, гумени ръкавици и други пластмасови отпадъци в почвата под станцията, изградена по иначе екологична швейцарска програма. Гражданските активисти не пропуснаха да сигнализират и Районна прокуратура Бургас, за намерените от тях сериозни пропуски в подготвянето на проекта, като една от тях заслужава особено внимание, а именно липсата на, предвидената иначе, информационна кампания на стойност близо 500 хиляди лева, предвиждаща медийно отразяване с клипове в телевизии, радиа и информация в печатни и електронни медии на проекта, както и рекламни материали и табели. Табели, които бяха поставени в самия край на проекта, дни преди да дойде министър Нено Димов на срещата. Както и самото обществено обсъждане проведено в далечната 2009-а година, което поради липсата на широко огласяване е посетено само от няколко човека, работещи в общината и кметове на двете населени места – с.Атия и гр.Черноморец.

Ето какво, в следствие на техния сигнал, разпореди Районна прокуратура на РДНСК, РИОСВ и Община Созопол засега: „При констатирани нарушения от страна на РДНСК, РИОСВ и Община Созопол да се предприемат НЕЗАБАВНИ действия, съобразно законовите компетенции за тяхното предотвратяване и преустановяване. (…) С оглед срочното приключване на проверката е необходимо да изпълните указаното Ви най-късно в срок до 20.09.19. като бъде изпратен обобщен доклад от РДНСК РИОСВ и Община Созопол по преписката.” Днес гражданите на с. Атия и гр. Черноморец очакват справедливостта да възтържествува, Районна прокуратура да вземе мерки в гореспоменатия срок 20.09.19г. и районът им да бъде освободен от депото, което тревожи обществеността с побългарения „Швейцарски стандарт“.

Document-page-001

 


Васил Жечев

Кеворк ДадурянКоментари