Жельо Вардунски е във фокус за българо- турски проект
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Жельо Вардунски е във фокус за българо- турски проект

 
Кметът на Община Камено се запозна на място с дейностите по разширяването на праисторическия парк "Ашаъ Пънар", които бяха представени от известния турски археолог проф. Мехмед Оздуган. Областната дирекция за култура и туризъм в Къркларели /Лозенград/ избра Община Камено за свой партньор. Обратният жест ще бъде за облагородяване и промяна на облика с туристическа насоченост на пространството около Русокастрон в с. Русокастро. Убеденост за успешното развитие на двата проекта изразява пред Вардунски зам. областния управител на Къркларели Тахир Демир, който е и ректор на местния университет.

За какво всъщност има заслуга Община Камено в Лозенград, в партньорството си с местната власт? Целта е развиването и разширяването на географията на атрактивен музей на открито. Той пренася своите посетители назад във времето и ги връща чак в 5-3 хил. преди Христа.

Става въпрос за могилата Ашаъ Пънар, която се намира недалеч от българо-турската граница, на юг Лозенград. Там всеки желаещ, без да плаща вход (само с предварителна резервация), може да се запознае с бита на хората, живели по тези географски ширини преди хиляди години.

Музеят е разположен на територията на халколитно селище, което има два периода – среден и късен халколит (5-3 хил. пр. Хр.)

Там чрез различни експозиции са пресъздадени сцени от ежедневието, показани са дейности свързани със земеделието и животновъдството. Част от експонатите са подредени в леки сламени постройки, пренесени от странджански села. Подобни сгради могат да се видят и днес на различни места в Странджа планина.

Посетителите на музея имат възможност да разгледат древни оръдия на труда, запазени домакински съдове, предмети от домакинството, интересни макети, показващи структурата на селището през различни исторически периоди. Голяма част от намереното е пренесено в археологическия музей на Лозенград (Къркларели). Разкопките продължават и днес, като социализацията на музея не е приключила.

Могилата Ашаъ Пънар е изследвана от проф. Мехмед Йоздоган. През 1995 г. турската държава му дава една голяма награда за научни постижения. Използвайки тези средства, както и парите от продаден личен имот, ученият закупува този парцел, за да прави археологически проучвания, тъй като от теренните обходи на района той засича, че там има ранни пластове. С подкрепата на местни ентусиасти и учители, той създава неправителствена организация, която започва да управлява археологическия комплекс.

Така започват да се правят изключително прецизни разкопки, в които са привлечени студенти от университета в Истанбул и от Тракийския университет. Според учените в района има девет културни пласта. До този момент са изследвани халколитните пластове и е хванат пласт от ранен бронз и от ранно желязо, които са на повърхността.
 
Кеворк Дадурян
 


Коментари