Стент касичка  с много пачки "взриви" Пазарджик
  • 5
  • 3
  • 6
  • 6
  • 3
  • 1
  • 9
  • 12

Стент касичка с много пачки "взриви" Пазарджик

На фона на протестите на медицинските специалисти заради ниското заплащане, оказва се, че кардиолог в областната болница в Пазарджик е получил заплата от 57 000 лева за януари. За последващите месеци възнаграждението му също е приблизително такова. Това показа разследване на Васил Иванов за „Неделята на NOVA”.

Д-р Петър Лазов е един от тримата инвазивни кардиолози в лечебното заведение. Той поставя стентове по безкръвен метод на хора със сърдечни проблеми. Заплащането за този труд навсякъде в страната е между 4000 и 8000 лева, дори в частните болници. Някои от светилата в сърдечната хирургия получават и по 12 000 лева.

Здравната каса заплаща на болниците 4 500 лева за тази процедура, а лечебните заведения дават до 15% от тези пари на лекаря, който я извършва. Според източници на NOVA в случая в Пазарджик директорът на болницата дава на д-р Лазов близо 50%. Така той получава по около 2 000 лева за 30-минутната интервенция. Същевременно получихме информация, че д-р Лазов, за да взема още повече пари, извършва процедурата буквално на „конвейер“ и вижда нужда от поставяне на стент на всеки пациент, дошъл на преглед при него. Слагал стентове и на напълно здрави хора, като ги заблуждавал, че имат стеснение на кръвоносен съд в сърцето.

Екипът на „Неделята на NOVA” реши да проверим наистина ли е така и напави експеримент. Сдоби се с коронарография на подставен, напълно здрав човек. Коронарографията е изследване, при което в кръвта се поставя цветно вещество и след това с апарат се прави видеозапис на кръвоносните съдове на сърцето и се вижда дали някъде има стеснение и дали има нужда от поставянето на стент. Показахме коронарографията на няколко водещи специалисти от столични болници и те бяха категорични, че в сърцето на „пациента” няма стеснение на нито един кръвоносен съд. За всеки случай, за да сме абсолютно сигурни, показахме изследването и на светилото в кардиологията и кардиохирургията у нас – проф. Генчо Начев, директор на кардиологична болница „Св. Екатерина“. Той потвърди, че проблеми със съдовете в сърцето на човека няма.

След това „пациентът” отиде на преглед при д-р Лазов. В частния му кабинет, където той също преглежда срещу заплащане, със скрита камера отиде и жена от екипа ни, която се представи за съпруга на подставеното лице. Виждайки коронарографията, медикът заявява, че на мъжа трябва да се постави стент на дясната артерия.

Вече пред камера д-р Лазов отрече да получава 57 000 лева месечна заплата от пазарджишката болница, както и това, че поставя стентове на здрави сърца.

Как реагира директорът на лечебното заведение д-р Васил Вълчев на разкритията на NOVA и защо под ръководството му се извършват показаните безобразия ? Всичко това ще видите в продължението на разследването в „Неделята на NOVA” на 22 септември.

 

Кеворк Дадурян

 Коментари

SVETLA KOLEVA

16 сеп, 2019 10:27

Обърнаха медицината на търговия. И после кой източва здравната каса. Самите лекари не пациентите. Защо никой не обръща внимание и нещата да се променят.

Отговори

Петър

16 сеп, 2019 7:07

Затвор да лежи

Отговори

Разбиращ

15 сеп, 2019 21:14

Поръчков материал поръчан от частна болница, занимаваща се със същата дейост. Помиари

Отговори

17 сеп, 2019 14:15

РАЗПЪВАТЕ ЧАДЪР ЗАЩОТО СТЕ ОТ ЕДНО КОТИЛО. ГАДНИ ДОКТОРИ, АЛЧНИ И БЕЗ ВСЯКАКЪВ МОРАЛ.

predpolagam

15 сеп, 2019 19:26

Moje i pora4ka da e sreshtu nego a toq krasavec vslu4aq se ot4ita na nqkoi che da gi varshi takviz

Отговори

Пепи

15 сеп, 2019 19:24

Тотално сбъркани правила и несправедливо заплащане в държавните учреждения.Само в здравеопазването ли-НЕ

Отговори

15 сеп, 2019 19:51

не ви ли стана ясно, че всички лечебни заведения са регистрирани по търговския закон и са търговци, такап че няма "държавни" болници, ДКЦ-та МЦ-та и лични те лекари са ЕТ-та. Само 3 са т.нар.р държавни болници ВМА,МВР и Правителствена но и те работят с касата. На т.нар. държава не й пука за търговията с мед. услуги. Това трябва да се разбере, а не да си мислят хората, че има нещо държавно в здравеопазването-не, няма всицко е частна търговска дейност по изискванията на търговския закон и НАП.

Т.Митева

15 сеп, 2019 19:23

здравеопазването е щедро много за едни а за други е гадна мащеха

Отговори

16 сеп, 2019 6:42

Има и други престъпници в пазарджик които вадят жлъчка на хора без да има нужда да се вади искат и вземат по 1000 лева за изваждане на здрава жлъчка