Бунт и подписка срещу търговията със смъртта
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Бунт и подписка срещу търговията със смъртта

За едни мъка, а за други печалби. При това солидни, особено ако има монополно положение при погребалните услуги. Такава е реалността при смъртен случай у нас при кремацията специално. Тя се поръчва от опечалените или пък това е било последното желание приживе на починалия. За да бъде изпълнено то обаче трябва да имаш доста дебел портфейл. Единственият крематориум е в София, конкуренция няма, а цената е близо 1500 лв., а при експресна услуга- доста повече. Отделно се заплаща между 500 и 600 лева за поставяне на урната в съответната стена по общинските гробища. Най- потърпевши са живущите около морето, понеже към цената се калкулира транспортирането на тялото до София- в двете посоки, като един километър възлиза на левче.

В Южното Черноморие специално има настроения срещу монопола и търговията със смъртта. Оставало впечатление, че те се толерирали по странен начин от някои институции. Направени били справки с други държави и се оказва, че когато има конкуренция, тарифите са със знак минус, в сравнение с България. "Скоро погребвахме много близък приятел. Няма да Ви кажа как се почувстваха близките като им казаха цената каква е. Изкараха си го на бургаската агенция, а тя в случая се явяваше просто посредник. Солена излиза кремацията, а не бива да е така. Отделно се чака една седмица обикновено, докато ти дойде реда. Държавата не е лошо да се намеси, да имат хората право на реален избор" казаха известни бургаски общественици. За бунт било сложно да се говори на този етап, но се подготвяла подписка за модерен и съвременен крематориум- с пещи и системи по изискванията. Такъв е логично да бъде изграден в областния град Бургас. Настоящия гробищен парк в "Изгрев" е с изчерпани места и можело да се помисли за публично- частно партньорство или други форми за съдружие с потенциални инвеститори в новия Траурен парк. По непотвърдена информация имало интерес и готовност да се изгради кремиращ комплекс с частни средства в новия парк.

Траурен такъв, както е известно се подготвя да има след изхода на Меден рудник, вдясно- след разклона за минно селище Върли бряг. Общата територия на гробището ще е 50 декара и предстои изготвянето на ПУП и изкупуване на частните терени от страна на община Бургас. Дали ще се отреди или продаде терен около декар- декар и половина за крематориум, няма как да се каже на този етап.

Факт е, че има интерес към услугата, особено през лятото когато населението в Бургаско конкретно набъбва двойно и тройно. По паметливи припомнят, че в началото на 80- те години се е заговорило за крематориум на територията на Гробищния парк в Бургас. Част от съоръженията дори били закупени, били от последно поколение- без грам вероятност за екозамърсяване, съхранявало се е всичко в подземието на Ритуалната зала. Проектът обаче се отлага във времето по комплексни причини и така до ден днешен. Новозакупената техника най- вероятно отишла в държавният тогава крематориум в столицата.

Г. Георгиев

Коментари