Южна Корея с конкретен интерес за инвестиции у нас
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Южна Корея с конкретен интерес за инвестиции у нас

Ще засилим сътрудничеството с България в областта на туризма, културата и образованието. Това каза южнокорейският премиер Ли Нак Йон в изявление след срещата си с българския министър-председател Бойко Борисов.

Южнокорейският министър-председател заяви, че се очаква посещението на Борисов да създаде чудесна възможност за задълбочаване на отношенията между двете страни, предава "Фокус".

"Помолих Борисов корейски фирми да участват в изграждането на инсталация за RDF отпадъци", посочи Ли Нак-йон. На днешната двамата премиери са разгледали развитието на двустранните отношения, както и отношенията между Северна и Южна Корея . Също така тема на разговорите е било и постоянното нарастване на търговията и инвестициите между България и Корея.

„Двамата се съгласихме да подкрепим обещаващи бъдещи индустрии на двете страни като производство на батерии за електромобили и автомобили, за да се работи за създаване на работни места и икономическо развитие. Оценихме, че проектите за производство на слънчева енергия на корейските компании в България се е превърнали във важна основа за икономическото сътрудничество между двете страни. С подписания днес Меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на енергетиката ще подсили сътрудничеството ни в областта на плана по обновяемата енергия", коментира южнокорейският премиер.

Сред обсъдените теми са били и сътрудничеството във високотехнологични области като науката и технологиите.

"Преценихме, че има много място за съвместно действие на двете страни в областта на отбраната и отбранителната промишленост. Обясних на премиера Борисов какви усилия полага корейското правителство за установяване на мир на Корейския полуостров и благодарим на българското правителство за подкрепата му към нашето. Премиерът Борисов и аз се договорихме да създаде, предпоставки за бъдещи успехи и на взаимен просперитет", добави още южнокорейският министър-председател.

 

Кеворк ДадурянКоментари