Виртуална Коза ностра! Непълнолетният Бранимир продава оръжия и наркотици в нета
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Виртуална Коза ностра! Непълнолетният Бранимир продава оръжия и наркотици в нета

Стотици родители са в потрес и питат къде е виртуалната полиция! Невръстен „влогър” промотира оръжия и наркотици в т.нар. „Дълбок уеб” чрез канал в най-популярната мрежа за видоесподеляне Youtube. За интересното занимание на 13-годишния ученик, който се представя като Бранимир Илиев, сигнализираха именно притеснени настойници, които съвсем случайно са попаднали на неговите клипчета. Вероятно става въпрос за острие зад което стоят същинските акули в т. нар. виртуална Коза ностра.

Преди обаче да достигнем до същинската част – малко контекст. Какво представлява този дълбок уеб или дълбока мрежа? Представете си айсберг, който плува в океана. Горната част – тази, която се вижда на хоризонта, е изградена от всички сайтове в интернет, които познавате и ползвате всеки ден. Гугъл, Фейсбук, Ютуб, Туитър, всички форуми, всеки информационен сайт. На почти всички е ясно обаче, че всъщност айсбергът не е остров, плуващ в океана – той е масивна структура, която е много по-голяма в дълбините на водата, отколкото изглежда. В дълбокото „плуват” всякакви ужасии. Тази част на интернета, според последни проучвания, се начислява на близо 90% от цялото съдържание на виртуалното пространството.

Там се влиза по специален начин, който не е достъпен за една огромна част от потребителите. В скритата част на айсберга можете да намерите редица от неща, които не бихте искали никога да виждате. Само малка част от това, което дебне там са сайтове, в които се продават наркотици, оръжия, сайтове, в които се продават роби, сайтове за проституция, за детска порнография и т.н. и т.н. Нещата, които са табу за обществото, всъщност представляват около 90% от това, което е интернет пространството. Валутата, с която се „пазарува” от дълбокия уеб е т.нар. криптовалута, която наскоро достигна нови висоти в курса си към долара – 1 Биткойн (BTC) в момента се равнява на над 4000 долара (USD) – точната стойност, която предвиждаха специалистите преди няколко месеца. Няма да задълбаваме в темата защо деца имат достъп до дълбокия уеб, защо боравят с криптовалути и как са се озовали там, а ще погледнем обективно над нещата. Доскоро се смяташе, че тази част от интернет пространството е недостъпна за повечето хора. Очевидно от сигнала, които получихме на редакционната ни поща обаче, нещата не стоят точно така.

Влогърът, който се представя за Бранимир Илиев – същото това 13-годишно невинно дете, за което говорихме по-рано, е очевидно доста навътре в нещата. Въпрос на догадки е какво точно е виждал той в дълбокия уеб, но не е въпрос на догадки дали е трябвало такава информация да се предоставя на едно толкова малко дете. В последното си видео влогърът представя 5 сайта в дълбокия уеб. Първите са ексклузивно за поръчване на наркотици онлайн – специфично марихуана и нейните семки. В последващите виждаме своеобразен пазар за оръжия на черно, които се продават в биткойни и имат включена безплатна доставка. В последния сайт, очевидно сортиран от 13-годишното дете като най-опасен, се продават "услуги" – убийства!

Припомняме, че преди дни Бургас бе разтърсен от зверското убийство на 11-годишната Никол, която се запозна с убиеца си чрез интернет – във Фейсбук. Мястото на запознанството е част от интернета, който всички ние познаваме – част от 10-те процента на уеб пространството, което е достъпно за всички. Щом там се крият убийци, какво остава за дълбоката мрежа, където както споменахме по-рано, дебнат всякакви нелегални ужасии? Но докато действията на младия Бранимир не са стриктно нелегални – всъщност точно обратното – няма закон, който да забранява влизането в тази част на интернет, то въпросът е до каква степен неговите приключения там са морални. И още по-важно, доколко са безопасни? Дали неговите родители знаят какво прави синът им? Дали ако знаеха, биха одобрили и дали няма други стотици, ако не и хиляди като него, които обаче използват тази част от интернет не с обучителни цели като Бранимир, а "по предназначение" – за закупуване на наркотици, оръжия и т.н. А дали той самият знае, че непредпазливото сърфиране в дълбокия уеб, може да разобличи цялата му лична информация и да изложи него и семейството му на огромен риск? Дали е запознат, че именно в това пространство плуват тайни общества, чиято цел все още не е установена?

Г. ГеоргиевКоментари