Как ще бъде възроден бургаският спорт!? Вижте амбициозната програма на Степан Дадурян
  • 5
  • 1
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Как ще бъде възроден бургаският спорт!? Вижте амбициозната програма на Степан Дадурян

 

 

33-годишният бургаски журналист Степан Дадурян има изключително амбициозна и революционна програма за възраждане и развитие на спорта в Бургас. Степан е кандидат за общински съветник от коалиция "Ние гражданите", а един от проблемите, които той иска да реши е именно състоянието на спорта в града. "В последните години в Бургас беше изградена солидна спортна база. Басейни, зали, площадки, сега предстои и откриването на голямото бижу Арена Бургас. В същото време състоянието на самия спорт в града не е цветущо. За съжаление в последните години беше допуснато разделение на индивидуални и отборни спортове, създаде се напрежение, както и условия за интриги между клубовете. Точковата система, която бе копирана от Варна не функционира достатъчно добре, има доста пропуски по отношение на финансирането. Нивото на субсидиите е на едно равнище  от няколко години, средствата се разходват хаотично, без някаква идея за развитие. Нужна е промяна, и то голяма."- коментира Степан Дадурян.
Като бъдещ общински съветник Степан предлага нова, революционна схема на финансирането на спорта в града. На първо място той предлага да се вдигне процентът по това перо в общинския бюджет, и то значително. Със средства на общината да се покриват разходите за спортен календар и участие на състезания от национален и международен мащаб. Става въпрос обаче за легални държавни първенства, както и световни, европейски и балкански надпревари. Категорично ще бъдат отпуснати средства само за шампионати, които фигурират в календара на всяка една федерация. Това, което общината ще поема, ще са разходите на шест до десет състезатели от всеки един клуб в националните първенства, както и на тези, които имат  покрити нормативи и покани за участие в големите форуми на международно ниво. Общината трябва да плаща разходите за път, нощувки, храна и състезателни такси. Ако даден клуб иска да участва с повече състезатели, ще трябва сам да си осигури средствата.
Отделно, Дадурян предлага отново общината да плаща и по подготвителен лагер годишно за същата бройка състезатели от клуб. За целта могат да бъдат използвани и общинските бази в Бургас, които отговарят на условията. В града има възможности за подобни лагери. Самата база трябва да бъде добре екплоатирана и тук чрез правител мениджмънт подготовка могат да водят и отбори от други градове и чужбина.
Степан Дадурян има идея как да бъдат запазени и стимулирани добрите бургаски спортисти. След като навършат 18 години те могат да бъдат назначавани на щат и заплата в общинските фирми в града. По този начин ще им бъдат гарантирани сигурни приходи, като това ще им дава възможност да се концентрират в подготовката си. Заради липса на пари и неясно бъдеще голяма част от местните спортисти се отказват от спорта, именно след като навършат пълнолетие или малко след това.
Степан Дадурян е категорично против да се дават средства на клубове- фантоми, които няма необходимите лицензи, или пък участват във нелегитимни федерации. Отделно, той е и за строг и стриктен контрол на парите, с които клубовете се субсидират и начина, по който се изразходват след това парите.
Младият кандидат-съветник е и за създаването на нов спортен фонд, който да бъде финансиран с дарения, но и отчисления от всяка една фирма, който има бизнес с общината. По този начин ще могат да се акумулират средства, с които да бъдат стимулирани елитни бургаски спортисти, като това ще им позволява да водят нормален и пълноценен тренировъчен процес. Самият фонд ще дава и стипендии на млади спортни таланти, които имат успехи в ранна възраст. Също със средства от фонда ще могат да се подпомагат и техните треньори.
Това е само част от програмата за развитие на спорта в града на Степан Дадурян. Очаквайте в следващите дни неговите планове за това, как да бъде възроден бургаския футбол и как ще бъдат двата емблематични стадиона в града.Коментари

клоун

10 окт, 2019 16:44

поредният клоун, подлога на едни хора...

Отговори

Петър

3 окт, 2019 10:09

Като данъкоплатец не съм съгласен парите ми да отиват в частни организация - в случая спортни клубове. И двете ми деца тренират и плащам за услугата всеки месец такса за обучение - общо 90 лв. Имам познати, които заплащат по 100 лв. само за едно дете, но в други видове спорт. Отделно си плащаме участието за всяко състезание - пътни, хотел, както и екипировка, която също не е евтина. Така че всичко което прочетох по-горе е или плод на пристрастие към ...., на зависимости от .... или чист лаизъм. Треньорите ВЪРТЯТ ЯК БИЗНЕС, превърнаха децата в самоходни банкомати и се възползват и облагодетелстват на макс от загрижеността на родителите. Общината трябва да спре парите, които дава на клубовете и да насочи средствата към поддръжката на обектите и да осигури безплатното им ползване. Пари трябва да получат най-успелите спортисти, спортисти които се подготвят за големи първенства. А където има готови пари за получаване - винаги има интриги.

Отговори

3 окт, 2019 20:39

Пълни глупости говорите.Някога занимавали ли сте с спортна дейност. Естествено,че ще се плаща,комунизЪма отдавна свърши.Знаете ли какви такси се плащат за ползване на общинска база ? А,че има клубове,които злоупотребяват с парите на родителите сте абсолютно прав. Трябва да има ясни и точни критерии,а заслужилите спортисти да се поощряват.

Браво

2 окт, 2019 16:53

Един да се сети за бургаския спорт.Калчо Белов се постара да го разбие в последните няколко години.

Отговори

Браво

2 окт, 2019 16:53

Един да се сети за бургаския спорт.Калчо Белов се постара да го разбие в последните няколко години.

Отговори

Браво

2 окт, 2019 16:53

Един да се сети за бургаския спорт.Калчо Белов се постара да го разбие в последните няколко години.

Отговори

Браво

2 окт, 2019 16:53

Един да се сети за бургаския спорт.Калчо Белов се постара да го разбие в последните няколко години.

Отговори

Степан Дадурян

2 окт, 2019 16:48

Явно сте свикнали да източвате . Ал Бънди ли ти е истинското име ?

Отговори

АЛ БЪНДИ

2 окт, 2019 15:42

Пълни глупости и комунизъм. Фирмите да давали отчисления в някакъв фонд, който незнайно кой ще източва. Общината да финансирала незнаен брой частни клубове. Я малко по-сериозно! Общината трябва единствено да осигури срещу достъпно заплащане достъп на спортисти, клубове, отбори до поддуржани зали, писти и стадиони. Т. е. добра инфрастрйктйра, която засега липсва, ако когато евентуално тя съществува ще бъде с непосилен наем.

Отговори