Кой подкрепя строителната мафия у нас
  • 1
  • 1
  • 1
  • 3
  • 0
  • 1
  • 3
  • 0

Кой подкрепя строителната мафия у нас

В серия от статии нашата медия информира за манипулациите и нагласените резултати, които се очакват на търговете в Смолян за водния цикъл на града. Става въпрос за проект с три лота на обща стойност над 86 милиона лева. Първите два лота са тези, които предизвикват по-сериозен интерес и са свързани с възможности за присвояване и солидни печалби.
Uniconbg.com информира в серия от статии, че победители в тях ще са фирми-аватари на печално известната Джи Пи Груп. В случая за Лот 1 става въпрос за Райкомерс, а за лот 2 за ВиА Конструкт груп. Това са предизвестените "шампиони", които бяха явно фаворизирани за усвояването на милионите в Смолян.
Двете фирми са част от скритата, и не толкова скритата империя на Джи Пи Груп, позната още и като Ге Пи Груп. Нейният шеф Владимир Житенски, познат още и като Владо Лъжеца сам се е похвалил вече на няколко места, че търгът ще бъде спечелен именно от контролираните от него дружества. За целта той явно се е подсигурил на няколко нива. Житенски буквално е внедрил свои хора в комисията по търга. Те ще лобират за фирмите на Джи Пи Груп и ще работят за интересите на скандалната компания. Техните имена са Даниела Демирева, Зорница Иванова, Ралица Драгиева. По този начин се циментира успехът на Ге Пи Груп, която има тотално съсипан имидж. С участието на въпросните дами и тяхното лобиране за определеното дружество се стига реално до подкрепа на строителната мафия в лицето на Житенски и Джи Пи Груп.
Това обаче не пречи самата компания да печели още сладки поръчки, чрез различни схеми и конфигурации.
В случая всичко това се случва видимо и със съдействието на кмета на Смолян Николай Мелемов, както и ръководството на местното ВиК.
Видно е и съучастието на силни хора по върховете на държавата.
Самата Райкомерс, която е фаворът за Лот 1 няма нито технически, нито логистичен, нито финансов капацитет за да изпълнява поръчки с подобни мащаби. Независимо от това, тя е буквално бутана напред. Почти същото важи и за ВиА Конструкт груп. В същото време Джи Пи Груп дължи десетки милиони лева на свои партньори и контрагенти, които обаче не изплаща. Това създава стагнация в строителния сектор, който и без това е в тежко състояние в последните години. Предрешените търгове пък деформират допълнително целия бранш. Ситуация, която става все по-тревожна.Коментари