Историческо домакинство в Созопол на Световно за незрящи! Нужна е обаче помощ!
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Историческо домакинство в Созопол на Световно за незрящи! Нужна е обаче помощ!

Световният шампионат по футбол е грандиозно събитие за всички поклонници на игра номер едно по света. Отскоро хората с ограничени възможности също имат шанс не само да гледат мачовете на световното първенство от трибуните, но и да бъдат директни участници в подобни празници.

От 25 до 28 октомври 2019 год. Световната шампионска лига организира и провежда в град Созопол 1-и Световен шампионат по футбол сред клубните отбори „Равни възможности” (категория В1 – тотално слепи)”, в който ще вземат участие футболни отбори на слепите от 9 страни: България, Германия, Гърция, Италия, Мароко, Молдова, Полша, Русия и Румъния. Шампионатът е фиксиран в календара. Организаторите от българска страна са се видяли в чудо за намирането на ресурс за покриване поне на най- елементарните неща. Протягат ръка за помощ, за да може България да покаже, че може. Сами няма да могат да се справят, а няма време. А защо Созопол е във фокус?

Преди три години именно в морския град бива учредена Световна шампионска лига по футбол сред клубните отбори „Равни възможности” (ВЛЧ). Местният общественик Петър Георгиев /на втората снимка/ е двигател да се случат нещата, а той самия е вицепрезидент на федерацията. Основната цел на организацията е провеждането на различни мероприятия в областта на масовия футбол, в това число световни шампионати сред клубните отбори, с акцент върху привличането към тях на лица с ограничени здравни възможности. Изборът на дадената целева група бива продиктуван от желанието да се използват знанията и професионалния опит, за да с помогне на инвалидите чрез занятията по футбол, колкото е възможно по-лесно да се интегрират в обществото.

Стратегията на Световната шампионска лига по футбол сред клубните отбори „Равни възможности” е призована да реши проблема с недостига на международни състезания по футбол сред лицата с ограничени здравни възможности на клубно ниво. От 2020 год. под егидата на Световната шампионска лига ще бъдат организирани шампионати сред клубните отбори на инвалиди от седем категории (лица с ампутирани крайници, глухи, слабо-виждащи, тотално слепи, лица с интелектуални нарушения, лица с церебрална парализа, лица с мускулна дистрофия), на национално, континентално и световно ниво. Това ще доведе до факта, че повече хора с ограничени възможности ще могат да водят активен живот благодарение на футбола, което от своя страна ще допринесе за тяхната социализация.

Конкретно за Световното клубно първенство:

СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ -

СВЕТОВНА ШАПМИОНСКА ЛИГА ПО ФУТБОЛ МЕЖДУ КЛУБНИТЕ ОТБОРИ

"РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ"
IBAN: BG82IORT80481090879900

 

 

Кеворк Дадурян

 

 

 Коментари