Как да си направим "облак"
  • 19
  • 3
  • 0
  • 5
  • 20
  • 11
  • 3
  • 6

Как да си направим "облак"

По принцип летните месеци винаги се свързват с почивка и развлечение. Поради тази причина хората са настроени доста по лежерно и с афинитет към разпускане в добра компания и задължително с алкохол като добавка. Голяма част от хората предпочитат през горещите дни да пият бира и това е нормално. В крайна сметка лятото е и силния сизен именно за производителите на пиво. Други харесват класиката ракийка със салата и вече сядат и запиват здраво. През това лято обаче на мода е един позабравен хит. Става въпрос за т.нар. облак или коктейлл от мастика с менти и лед. Той познат още като и като Лондонска мъгла. През годините на соза питието бе много популярно и се пиеше много сериозно по ресторантите на "Балкантурист" и капанчетата по морето. След това като, че ли популярността на облака поспадна. През тази година обаче той отново е хит. За това споделят и много собственици на заведения в Бургас и региона.
"Аз лично не обичам алкохол и не пия, но следя клиентите какво поръчват. Имам заведение от много време. Трябва да ви кажа, че от миналата година насам масово се поръчват коктейли с мастика. Облакът пък е истински хит. Преди 3-4 години на ден се изпиваха не повече от две бутилки мастика и една мента. Сега поръчват на ден поне по 15 бутилки с мастика и още толкова мента. Пие се много сериозно. Мои колеги също казват, че облакът е много оборотен през това лято. Не знам на какво се дължи, но това е факт. Лично аз нямам обяснение. Може би е свързано с това, че мастиката е по - предпочитано питие през лятото. Може би сме взели модата от Гърция, където се пие много узо. В последните години много българи почиват на Егейско море."- коментира Георги Стойчев, които се занимава с този бизнес от години.
В интерес на истината в последните две или три години се забелязва и предлагане на дреги гръцки специалитети. Все повече заведения включват в менюто си гирос или сувлаки, които са типични специалите от югозападната ни съседка. Но да се върнем на въпросния облак. Не е ясно къде първи се е появил този коктейл. За него спорят и гърците и турците. Все пак по-вероятно е първо да е измислен в Древна Елада. Самите гърци още от старите епохи са свикнали да консумират даровете на бог Дионисий.
Иначче мастиката е типичен представител на голямото семейство на анасоновите аперитиви, и е изключително популярно питие, чието присъствие на трапезата все повече се налага. Начините за консумация на напитката са много, като се започне от класическото чисто питие с лед и се стигне до многобройните коктейли, в които тя участва. Самият облак се прави по класическа рецепта. Тя съдържа 50 грама мастика, 50 грама мента , две кубтета лед. Оставя се пет минути и след това се консумира силно охладен. Вкусът е много приятен и изискан. Все пак си има и своите недостатъци. Ако човек прекали на другата сътрун махмурлукът е много тежък. Комбинацията предполага сериозни последствия за организма и като цяло за нервната система, ако се стигне до по-сериозна "облачна" консумация.
Освен коктейлите с мастика, актуални са и други питиета. Актуални са водка с доматен сок, уиски с ром, както и джин с тоник. Всичко е според вкусовете и предпочитанията.
И все пак мастиката си остава хитът. Някои от най-популярните коктейли се следните. Теи се предлагат най-масово по родните заведения.


••Милионер
Съставки: 40 г джин, 10 г мастика, 1 яйчен белтък
Приготовление: Разбива се в шейкър, прецежда се и се добавя лед.

••Бомба
Съставки: 25 г мастика, 3 зърна кафе.
Приготовление: Мастиката се налива в чаша с не много широко гърло, пускат се вътре зърната кафе. С клечка кибрит се запалва напитката и гърлото на чашата се запушва с длан. Чашата залепва за дланта (като вендуза), след което се разклаща интензивно 15-20 секунди. Чашата се отлепва и напитката се изпива на екс.

••Целуни ме бързо
Съставки: 40 г мастика, 1 кафена лъжичка битер, няколко капки Кюрасо.
Приготовление: Съставките се разбъркват в шейкър, прецеждат се в чаша, добавя се лед и се долива сода.

••Монреал клуб
Съставки: 40 г джин, 40 г мастика
Приготовление: Съставките се смесват направо в чашата и се добавя лед.

Иначе гръцката мастикова смола, известна още на древните елини, използват в уникалната си рецепта много местни производители. Те получават част от рецептите от гръцките си колеги. Съставката, на която почитателите на ледения хит дължат нежно трепкащите късчета, се доставя от районите на островите Хиос и Крит.
От древни времена местното население там е използвало качествата на чудодейната мастикова дъвка за лечебни и сладкарски цели.
 

Коментари