Почетни консули запленени от Рилския манастир
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Почетни консули запленени от Рилския манастир


Над 70 почетни консули на България в 45 страни по света бяха в Рилсикя манастир. Организатор на посещението бяха Външно министерство, Министрествоот на туризма, а домакини - областната управа на Кюстендил, община Рила и Рилската обител. "Това, което искам да заявя категорично е, че всички ние – държавна и местна власт, работейки съвместно за благосъстоянието на региона, – винаги ще насърчаваме инвестициите, развитието на бизнеса и доброто сътрудничество". С тези думи се обърна областният управител на Кюстендил Виктор Янев към почетните консули на Република България в чужбина по време на тяхно посещение в региона.

Консулите взеха участие в двудневна Конференция, която единия ден включваше посещение на Рилския манастир. Провеждането на такава Конференция в страната ни се случва за втори път през последните 10 години. Събитието премина при голям интерес – участие взеха около 70 български почетни консули в чужбина, като интересът бе породен от заложените в програмата срещи с представители на всички български институции и бизнес насоченост.

Към почетните консули и гости областният управител Виктор Янев се обърна с думите: „За мен е огромна чест и удоволствие да ви приветствам с добре дошли тук, в област Кюстендил, и по-специално на това свято място за страната ни – Рилската света обител. Щастлив съм, че именно нашата област има възможност да бъде домакин на тази специална среща.“ В обръщението си Янев запозна консулите с многостранните аспекти на региона ни – туризъм, инвестиционен потенциал, природни дадености, икономика, култура, историческо минало, местно самоуправление и т.н. Областният управител подчерта също, че Кюстендилският регион има благоприятно географско разположение и добра комуникационната достъпност.

В Рилския манастир гостите бяха посрещнати и приветствани от Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий – игумен на светата обител. По-късно консулите поздрави и зам.-министърът на туризма Любен Кънчев, а от страна на Община Рила ги посрещна Лазар Чавков – временно изпълняващ длъжността кмет.Коментари