Чудото на Tickey в родното метро е за пример
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Чудото на Tickey в родното метро е за пример

Зелени стрелки, които водят към зелени брандирани турникети на някои от ключовите станции на столичното метро, а пътниците си купуват билети чрез мобилните си устройства вместо да се редят на опашки. Така изглежда работещата система на компанията Tickey, която близо пет години след основаването й успя да внедри абсолютна иновация в градския транспорт в София, правейки града малко по- умен и малко по-технологичен.

Екипът на Tickey разработи цялостна система за електронни билети за градския транспорт, чрез която пътниците имат възможност да купуват билети през мобилните си устройства. За целта те трябва да си изтеглят безплатното мобилно приложение на Tickey, което се поддържа от операционните системи iOS и Android, да си направят профил и да въведат данните на дебитната или кредитната си карта, за да може да извършат мобилното разплащане.

Въпреки административните затруднения и задължителни процедури, с които се сблъсква екипът на Tickey през годините, компанията започва съвместна работа с "Метрополитен". Димитър Димитров- основател на Tickey допълва, че целта на "Метрополитен" е обозначените турникети в метрото да бъдат пригодени към различни технологични решения за градския транспорт и алтернативни начини за купуване на билети. За момента обаче пътниците имат възможност да използват единствено услугите на Tickey.За целта обаче те трябва да купят билета си в момента, в който са до турникета за вход в метростанцията, за да може системата да отчете покупката и да задейства механизма за отваряне. Стартиращата компания работи в партньорство с Mastercard, които покриват разходите за инсталиране на системата на всички станции на метрото.

"Това е началото на дългосрочно партньорство. Предвиждаме, когато разширим покритието си, заедно с тях да организираме промоции от типа купуваш един билет с карта на Mastercard и следващият е безплатен", обяснява Димитров.

Проверката на пътниците ще се извършва онлайн чрез специални устройства, с които разполагат контрольорите в метрото. "Обучихме всички контрольори от Центъра за градска мобилност, а по време на обучението всички те бяха благоразположени и заинтригувани от идеята", разказва основателят на Tickey. Все пак целта на стартиращата компания остава да предложат удобна и технологична услуга на хората, които ползват градския транспорт, а не да се борят с тези, които не си плащат за билети, или т.нар. гратисчии.

Бизнес моделът на стартиращата компания се базира върху предварителното купуване на билети за градския транспорт, а в зависимост от броя им ще се формира и отстъпка от цената, която може да варира между 4% и 10%. "Този метод също така ни помага да убедим организациите, че ние изцяло поемаме риска", обяснява Димитров.

На чужди пазари

Екипът на Tickey предлага технологичното си решение за градски транспорт в градове с между 300 хил. и 1.5 млн. души, основно в Европа. Затова и компанията изгради мрежа от партньори в редица страни, сред които Литва, Латвия, Полша, Унгария, Португалия и др. В началото на 2016 година, още преди системата да бъде внедрена на станциите на софийското метро, Tickey започна съвместна работа с фериботен пункт в графство Корнуол, Великобритания.

Там има дълбок залив и хората използват ферибота като градски транспорт. Операторът искаше да реши проблема с опашките от хора за купуване на билети, защото освен жителите в града има и много туристи", разказва основателят на компанията. Така Tickey сключва сделка с фериботния оператор и получава 15% от цената на всеки продаден билет през приложението, като еднопосочният е на стойност около 4 паунда. Освен във Великобритания стартиращата компания работи и върху стартирането на пилотен проект в метрото в Делхи, където до края на април ще инсталират системата на 6 спирки в бизнес район на града.

Целта на екипа на Tickey е да интегрират системата в различни сфери на градската мобилност. "Системата ни може да работи и за разплащане на такси за обществени паркинги или при наемане на обществени велосипеди. Искаме да интегрираме различни услуги за градска мобилност и през едно приложение хората да могат да се разплащат на различни места", казва в заключение Димитров.

 

Кеворк ДадурянКоментари