Кметуването в Несебър- под въпрос
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Кметуването в Несебър- под въпрос

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков /на снимката/ пренасочи въпросите за кмета на Несебър към Общинската избирателна комисия в града, съобщава БНР.

Причината е, че ЦИК е отказала да се произнесе по заплетения казус.

Чолаков твърди, че компетенциите му се изчерпват с насрочването на първата общинска сесия с новоизбраните кмет и общински съветници, на която те трябва да положат клетва.

Очаква се Общинската избирателна комисия в Несебър да каже докога Виктор Борисов ще упражнява правомощията си на временно изпълняващ длъжността кмет на Несебър.

Останалите въпроси, които Чолаков е поставил, е дали новият общински съвет може да назначи нов временно изпълняващ тази длъжност, както и кога пълномощията на избрания кмет Николай Димитров могат да се считат за прекратени, ако той не положи клетва.

Според областният управител на Бургас компетентният орган за тълкуването на тези въпроси е ЦИК.

"Отговорът на всички мои питания към ЦИК е, че същата е правоприлагащ орган и не е компетентна да тълкува, респективно - да изразява становище по Закона за местното самоуправление и местната администрация. Аз естествено няма да влизам в задочен спор с никого по въпроса - всеки разбира неговата си работа. Тази, от която аз разбирам, към настоящия момент, като областен управител съм я свършил", заяви той.

В Общинската избирателна комисия още не са получили писмото на Чолаков, в което той настоява за изясняване на случая с кмета на Несебър.

Припомняме, до заплетения казус се стигна, след като дни преди първия тур на изборите кандидатът за кмет Николай Димитров и още четирима души бяха задържани, а на Димитров беше повдигнато обвинение като ръководител на организирана престъпна група за купуване на гласове.

Миналата седмица Специализираният апелативен съд остави Димитров в ареста до внасянето на ново искане за промяна.

На първия тур на местните избори Николай Димитров спечели 62% от подкрепата на гласоподавателите.

Преди дни стана ясно, че oблacтният yпpaвитeл нa Бypгac e cвиĸaл зa 11 нoeмвpи зaceдaниe нa нoвия Oбщинcĸи cъвeт в Несебър, нa ĸoeтo ĸмeтът и общинските съветниците дa вcтъпят в длъжнocт. Съдът обаче отказа да промени мярката за неотклонение на Димитров.Коментари

Кали

6 ное, 2019 16:03

МАФИЯ ПЪЛНА СА ИЗБОРИТЕ В НЕСЕБЪР ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ ПОНЕ.МИРИЗЛИВИ МНОГО

Отговори

Тошката

6 ное, 2019 16:01

Нови избори за кмет на Несебър и вместо Димитрв-Нищелков щото тъй и тъй Пицата помага бая и е най много за арест а оцеля и този път.Такаче стига овъртания-нов избор и много полиция с наблюдатели от чужбината на новия избор.

Отговори