Тази снимка илюстрира кой и защо е идеологът на оградата с Турция
  • 1
  • 0
  • 0
  • 1
  • 2
  • 0
  • 1
  • 1

Тази снимка илюстрира кой и защо е идеологът на оградата с Турция

Съвсем скоро ще се навърши една друга годишнина, но не за падането на Желязната завеса. Кървава и трагична е и е изцяло българска. Пламва епидемията от шап в Странджа и започва масово умъртвяване на овце, кози, говеда и свине. А първото село е родното такова на тогавашния кмет на Община Царево Петко Арнаудов. От първите е които се отзовават на място и малко след това рухва психически от гледката. А тя се състои от вайкаща се стопани молещи се да бъдат пощадени животните или ако това е невъзможно, незабавно да бъде намерено противодействие с крути мерки. За да се предпазят поне други населени места.

В същото време ветеринарните служители получават заповед да се започне с умъртвяването. След няколко дни и други села пропищяват от коварната болест. Там на място Петко Арнаудов не се сдържа и в силно емоционален тон настоява да се помисли за ваксиниране и незабавно да започне възстановяването на оградата с Турция от времето на комунизма. Защото от няколко места се потвърждава информацията, че шапът е дошъл от съседната държава. На главната снимка Петко Арнаудов започва да телефонира наред като преди това търси точка за обхват на мобилния си оператор. Успява да се свърже с трима властимащи тогава Симеон Дяков- финансов министър, Божидар Димитров- министър без портфейл, Константин Гребенаров- областен управител и Мирослав Найденов- земеделски министър, който на следващия ден идва и на място и разпорежда строги превантивни мерки за преминаване и дезинфекция.

В същото време Арнаудов настоява ежечасно и ежедневно за защитно съоръжение поне от два метра височина с бетонна основа и предлага услугите си като тесен специалист. Той е звършил Висшия лесотехнически институт в София и държи да участва в проектирането и обхода по браздата. При това безплатно. Няма ли съоръжение, прогнозира, че Странджа ще се превърне в голямо животинско гробище и човешкото обезлюдяване ще стане неизбежно поради лиспа на поминък. Дават му се уверения, че започва работа и скоро до реализация. Такава практически стартира след две години и зелен семафор има за трите области граничещи с Турция- Бургаска, Ямболска и Хасковска. Тогава вече Арнаудов не е кмет на Община Царево. Запознати конкретизират, че той е бил изключително аргументиран и напорист за преградното съоръжение. Независимо, че по това време провежда паралелно друга битка с национално значение. Тя е свързана с намеренията на Турция да изгражда ТЕЦ и АЕЦ от другата страна на село Резово в Бегендик- Инеада. Твърдо се противопоставя, вдига шум, алармира всевъзможни институции за бомбата със закъснител която цъка и за която гласност широка не се дава. Пак излиза и ясно заявява вредите за туризма и риболова за Община Царево, България, че и за европейската част на съседната страна. И там усилията се увенчават с успех, независимо, че намират реално приложение със замразяване на енергийния проект през 2012 година, когато той вече не е кмет.

Скоро Петко Арнаудов ще празнува 70- годишен юбилей и навярно ще опресни паметта за тези два случая кое- как- защо. Както и за друго, което също не е широко известно. А именно, че успява да убеди отговорни фактори в Турция да спрат да настояват за тегленето на вода директно от изворите на Резовска и Велека, за язовир в турската част на Странджа. Основните извори на тези реки са в съседната страна. Както и за постоянството му в убежденията, че не трябва да се позволи дупченето в черноморския Блок Силистар за нефт и газ от фирма, чиито капитал е нищожен.

А конкретно за защитното съоръжение неколкократно е заявявал, че държавата е платила огромни и нереални суми на няколко избрани фирми, които строят оградата по границата ни с Турция. Договорите на държавата са с надути цени, смята Арнаудов. Чуван е да казва, че реално строят подизпълнители. Плащането също така е ставало при изключително изгодни за тях условия, за каквито други изпълнители на обществени поръчки биха могли само да мечтаят. Снимките долу са автентични от Кости и там може да се види дори сегашния кмет на Община Приморско д-р Димитър Германов в позабравено амплоа- като директор на ОДБХ- Бургас.

 

 

Кеворк ДадурянКоментари

Nestinarks

7 дек, 2019 20:00

Голям човек, менъджер и кмет!!!!

Отговори

Ваньо Новкиришки

11 ное, 2019 10:18

Петко винаги е заслужавал адмирации, и като администратор и като човек.

Отговори

Тато

10 ное, 2019 12:20

Абе не е мн цвете за мирисане ама тея неща щом е направил-уважение трябва

Отговори

Николай Илиев

10 ное, 2019 7:11

Съвременен Будител...

Отговори

Mitak

9 ное, 2019 23:57

Rabotih v Chistotata i po negovo vreme beshe obshtinska.Kato padna ot vlast teya hishtnici sled tui vkaraha chastni firma i zapochnaha uvolnenia zdravata.

Отговори

Анна вълчевА

9 ное, 2019 23:53

Страхотен ЧОвЕК преди всичко професионалист уважаващ мнението на хората хапапе ли нещо върши го до край аз лично винаги съм го уважавала и давала за пример като кмет и човек

Отговори

Жаки

9 ное, 2019 23:30

другаря Арнаудов ако е направил туй-ПИЧ

Отговори

Колето

9 ное, 2019 23:23

Бай Петко бше железен за бая неща

Отговори