Баневи и Рейзи- ортаци в престъпни схеми за милиони?
  • 2
  • 4
  • 2
  • 0
  • 4
  • 0
  • 2
  • 6

Баневи и Рейзи- ортаци в престъпни схеми за милиони?

Панайот Рейзи заграби имоти на „Балкантурист" в Созополско, алармира bunt. bg и се конкретизира, че Николай Банев и бившия вече кмет на Созопол са си поделили имането на „Хелио тур С”

Това което се пише в статията, е, че Панайот Рейзи и разследваните приватизатори Евгения и Николай Баневи- нарязали на скрап половин България образно, имат топли бизнес връзки. Рейзи и Баневи прилапвали имоти на бившия „Балкантурист” по Южното Черноморие.

Каква е схемата? Bunt.bg излага следното:

Първо, Николай Банев приватизира къмпингите „Градина”, „Каваци”, „Веселие”, „Златна рибка”, „Черноморец”, резиденция „Созопол”, ресторантите „Винарска изба”, „Механа” и „Хоризонт” и още много други апетитни обекти, събрани под шапката на „Хелио тур С”. След това част от тях отиват в ръцете на Панайот Рейзи. Днес те били на името на подставени лица, но цял Созопол знаел кой е истинският им собственик.

Николай Банев успява да вземе имотите, които стрували милиони, само срещу 700 хил. долара, но не плаща дори и тези пари, а дава само 70 хил. долара! Договаря се да плати по-голямата част някога в бъдеще. Годините минават, той не дава и стотинка. Раздава обаче всичко под наем и получава големи суми от морските имоти.

Когато Банев приватизира 40% от „Хелио тур С” в началото на 2000 година, Панайот Рейзи пак притежава властови лостове. Това, което не е взел олигархът, е в ръцете на РМД-то, начело на което стоял самият Панайот Рейзи, който тогава е служител в „Хелио тур С”. С негова помощ Банев поглъща и акциите на РМД-то, а участниците в него са пратени за зелен хайвер. И тук схемата не блести с оригиналност– в един момент вдигат капитала на „Хелио тур С”. Така „АКБ Форес” завладява цялото имане на някогашния „Балкантурист” в Созопол и района, при това само за 70 хил. долара.

От Комисията за финансов надзор изпратили служителка на проверка. Дали й 5-6 хил. лева подкуп и тя написва доклад, че няма нарушения при изкупуване на акциите.

През следващите години Банев дава повечето от имотите под наем, но с цялата си лакомия и наглост не плаща нито данъци, нито осигуровки! Така натрупва към 2 млн. лева дългове и над 300 хил. лева лихви по тях.

За да оправи положението, ликвидаторът започва да разпродава. Първо вади механа „Созопол”, която се намира в сърцето на стария град. Продажбата е направена при известен нотариус. Механата е продадена за 10-15 хил. лева, платени в брой.  Евгения и Николай Баневи обаче получили в София куфарче с още 250 хил. евро. След това механата става собственост на подставено лице на Рейзи.

Банев продава и две дискотеки – край плажа „Харманите” и „Теодора”, на входа на стария Созопол. Разделя се също и с резиденцията на Тодор Живков в стария град, която е в съседство с дома на Панайот Рейзи. Взема я фирма от Пловдив, отново хора на Рейзи.

Поредната продажба пишат още от bunt.bg е на къмпингите. От Агенцията за приватизация, тогава оглавявана от сегашния икономически министър Емил Караниколов, искат олигархът да им плати договорените 700 хил. долара за „Хелио тур С”. Понеже Банев не е свикнал да плаща, се налага да се раздели с 63 дка от „Градина”. Държавата си ги взема и ги продава, но вече за 1,7 млн. лева.  Банев се разделя и с къмпинг „Златна рибка”.

При приватизацията той получава само половината от него, защото другата част е на реститутите Патеви. В един момент земята, която държи олигархът, с решение на тогавашния областен управител на Бургас е обявена за публична общинска собственост. Веднага след това е направена заменка – „Златна рибка” е дадена на фирма от Пловдив срещу чукари от вътрешността на страната.

Докато Банев се разделя с имотите си в Созопол, много близка до Панайот Рейзи дама успяла да прилапа имот в центъра на града и сега на това място дими скара-бира. Кебапчийницата е в самия център на архитектурния и археологически резерват „Старинен Созопол” и е направена с разрешение от Националния институт за паметниците на културата! Затова сега скарата дими „законно” точно срещу прозорците на вилата на Народния театър.

Мястото преди години се състои от три парцела, като един е на общината, а другите два са частни. На това място дълги години има градинка с детски люлки, а също и плод-зеленчук. Мнозина бизнесмени искат да купят атрактивния имот, но той не се продава. За изненада на целия град се оказва, че някой си Красимир Кръстев и неговата майка Цвета Димитрова са „купили” имота от местния жител Живко Тодоров. Преди това Красимир Кръстев бил наел имот на въпросната дама и в него продавал сувенири. Продавачът Живко Тодоров пък имал доста имоти по морето, но бил много болен.

Не е ясно как точно е продал имота си в центъра на стария град на наемателите на дамата, но ето че с днешна дата те вече са изрязали дърветата в имота и са инсталирали в него скара-бира.  Като официален наемател на кебапчийницата се води дружество, регистрирано през януари 2019 г. в столичния квартал „Хиподрума” с капитал от 2 лева. Адресът, на който е седалището на фирмата със скара-бирата, е приютил общо 43 компании. След като продал имотите си в Созопол, Живко Тодоров бил пратен в хоспис в Момин проход.

Другите участници в тази история за разпределение на скъпи имоти по морето – Николай и Евгения Баневи се разследват за тежки икономически престъпления. Панайот Рейзи пък беше отстранен от длъжност преждевременно, а на местния вот подкрепения от него кандидат, не успя да спечели. Разследват го за източването на 2 млн. лева от общинския бюджет.

Ако някой се е почувствал засегнат от написаното, може да поиска право на отговор.Коментари

Рейзовъдка

18 ное, 2019 11:11

Малко, нещастно, крадливо, лъжливо копеленце Рейзи! Дано си жив и да си получиш заслуженото сега и веднага. Тези ,който са след теб да се учат от твоите престъпления и да ги избягват: защото:- лаком гъз - глава затрива.

Отговори

Селянин

18 ное, 2019 8:17

Баневи ,Арабаджиеви,Прокопиеви и Костов .Еба...а мамата на тая държава. От шепа хора цял народ страда

Отговори

Мая

17 ное, 2019 15:00

Цигански физиономии, цигански дела! Гешев, покажи какво можеш!

Отговори

Кико

17 ное, 2019 14:58

Гешев, до кажи се!

Отговори

ДиКа

16 ное, 2019 23:58

тези двамата на снимката големи поразии направиха къде ли не а Панчо докога ще се измъква незнам...........

Отговори

Жика

16 ное, 2019 23:55

Созопол беше и сигур ще си бъде златната кокошка за определени фигури

Отговори

докога?

16 ное, 2019 23:35

Що е още на свобода и ще не се изкарат жсичките му бакии

Отговори

Topalov

16 ное, 2019 23:34

Ne sa samo tezi bezobraziqta-tui e meko kazano samo na vsivhko satvoreno

Отговори