Защо и Румен Радев забрави за Отец Паисий в Света гора?
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Защо и Румен Радев забрави за Отец Паисий в Света гора?

Президентът Радев беше вчера в Атон, посети Зографския манастир, но има нещо, което мнозина се питат, но отговори няма. В Света гора /Атон/ е Хилендарския манастир, където е килията на отец Паисий, в която той написва пробудилата националното ни самосъзнание "История Славянобългарска"!

Държавният глава със сигурност е наясно с тази свята книга, но защо не издигна глас срещу новото безумие на сърбите, които преди време зазидаха килията на великия български възрожденец и просветител Отец Паисий?! Килията вече е недостъпна за прекланящите му се българи, но за държавните ни мъже това явно не е от значение.

По тази гореща тема ни глас, ни стон и от други властимащи у нас. Включително при многобройните "братски" прегръдки и целувки със сръбските управници.

Актуалният въпрос е защо гореописаното не се използва като инструмент за евентуалното членство на Сърбия в ЕС? Надделява мнението, че вина за тази скандална ситуация има може би и Българската православна църква, която също мълчи по темата. Нейна отговорност е и един друг проблем– със съдействието на игумена на манастира, утре той може вече да не е български и да премине в чужди ръце. Държавата и Църквата дават ли си сметка, че вече десетилетия наред в Зографския манастир с позволението на Синода се приемат чужди монаси, а целта е видима– българската светиня да премине навярно в чужди ръце.

Накрая да не се окаже, че „История Славянобърска” е писана в чужд манастир?!

Какво пише известния общественик Румен Жерев при посещението му в Светата обител:

"Монасите, които срещнахме в манастирския двор, вдигаха безпомощно рамене на въпроса ни къде са килията и параклисът на отец Паисий. Само един се извърна в движение и троснато вдигна ръка към югоизточния ъгъл на манастира. Черногорските ни гидове окончателно ни отказаха от последващи опити да търсим път към това свято българско място. Отдавна са били зазидани всички врати в близост до някогашното жилище на Паисий. А то и съседните килии отдавна са превърнати в склад за инструменти."

 

ЮниконбгКоментари

Неви

18 ное, 2019 10:50

Ех, българино, до котга ще ни срамиш ?

Отговори

Дари

18 ное, 2019 0:08

Срам голям

Отговори

Мимо

17 ное, 2019 23:46

А един друг президент български върна оригинала на История Славянобълг. преди години.Да не се забравя

Отговори