Родният кашкавал и салам по - евтини в баровския Мюнхен
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Родният кашкавал и салам по - евтини в баровския Мюнхен

Българският кашкавал струва по-малко в Мюнхен, отколкото в България, показа репортерска проверка. Оказва се, че 300 грама кашкавал от две от известните марки у нас струва 7,60 лева в онлайн магазин в Германия, докато в родните супермаркети надхвърля 10 лева. За справка средното месечно възнаграждение в столицата на Бавария е 10- пъти по- голямо от София. Същата била работата и със салама от две родни марки Специализираният онлайн магазин за български продукти функционира от няколко години. От него емигрантите ни в Мюнхен пазаруват луканка, баница и други родни хранителни продукти.

Цените на повечето храни в сайта са двойно по-скъпи от тези у нас, защото са в евро. Така кофичка кисело мляко струва 1 евро, луканката върви между 3,5 и 5 евро а 10 кебапчетата или кюфтетата излизат около 5 – 7 евро. Все повече българи вече предпочитат да си купят сирене и лютеница онлайн, вместо да чакат колети от роднини. Лютеницата, купена в Мюнхен обаче, излиза 30% по-скъпа от тази у нас. „Това е един от най-купуваните продукти, заедно с ракията и сиренето“, обясни операторката в сайта Мария. Сиренето се оказва най-купуваният продукт и в българския магазин на Десислава Мирчева край Барселона.

От три седмици тя предлага и доставки на български стоки по домовете „Има голям интерес към услугата. Заради големите разстояния тук предлагаме доставка до 40 километра. Няма долна граница на сметката, но когато българите пазаруват, рядко харчат под 30 евро“, обясни Мирчева. Вече 9 години тя управлява хранителен магазин, в които скоро след отварянето решава да предлага и българска стока. Освен сирене нашенците в Барселона пазаруват кори за баница, луканка и сладкиши. Цените на родните стоки са идентични с тези у нас.

Така, без значение дали в Барселона или в София, киселото мляко излиза 1 лв., луканката – около 6 лв., кутия вафли – 3,50 лв. „Основните ни клиенти са испанците, които харесват нашите кренвирши и кюфтета твърди българката. Няколко пъти в месеца Мирчева пътува до местен склад, откъдето зарежда магазина си с български стоки. Собствениците на складовете сключват договор с български производители, от които зареждат на едро. „Казвали са ми, че има български фирми, които поставят големи условия, което затруднявало доставката на продуктите и съответно отказва хората в склада да работят с тях“, разказва Десислава. По думите й най-големият проблем на българските производители е, че често развалят вкуса на стоката си.

„Предлагахме козунаци, които много се харесваха на испанците. След време започнаха да се оплакват, че на опаковката пише, че има стафиди, но всъщност няма“, обясни българката. Същите оплаквания има и собственичката на българския магазин в Рим - Даниела. „Заради развален вкус на луканка и кюфтета загубихме доста клиенти“, обясни нашенката, която от година развива бизнес в италианската столица. Малкото си магазинче тя зарежда с помощта на приятели от България, които й носят продукти от родината. „Винаги, когато пътуват с кола от България, им поръчвам да ми донесат нещо. За бързо развалящите се стоки разчитам на съпруга ми, който веднъж месечно пътува с бус за стока“, твърди Даниела. За да поддържа бизнеса си,признава, че всички БГ продукти в магазина й са с 15 - 20% по-скъпи от тези в България.

Г. ГеоргиевКоментари