Бургас хляб МК и Милена със съвети за истински и менте хляб
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Бургас хляб МК и Милена със съвети за истински и менте хляб

В последните години консумацията на пълнозърнест хляб в България се е увеличила с над 500%. Това говори, че все повече и повече хора у нас искат да се хранят по-здравословно и по-диетично. Грижата за децата също е на водещо място. За съжаление, повечето си купуват хляб, който няма нищо общо с пълнозърнестия, освен подвеждащия етикет и съдържание, предупреждават водещите майстори в занаята от Бургас хляб МК и Милена. В съдружие са и се сочат за пример в комплексно отношение за производители и търговци. Конкретизират важни неща, които е хубаво да се знаят от консуматорите. Включително от родителите.

Какво представляват „бялото” и пълнозърнестото брашно? 

При всички зърнени култури структурата на зърното е сходна. То се състои от три основни части - обвивка, среден слой и зародиш. Обвивката е многослойна и съдържа цинк, мед, желязо, магнезий, селен и витамини от група "B". Обвивката на зърното представлява около 15% от неговото тегло. Средният слой се намира под обвивката на зърното и заема около 80% от теглото му. Съдържа предимно въглехидрати, малко протеини и малко количество витамини. Третият слой на зърното е най-вътрешният (зародишът) - той рядко влиза в състава на брашното, поради наличието на по-голямото количество мазнини, които намаляват трайността на брашното. В състава на зародиша влизат високи количества протеини, минерали и витамини, като от последните се срещат най-много от група "B" и "Е", разказват майсторите. 

За разлика от бялото брашно, при направата на пълнозърнесто се използват целите зърна. Така се получава брашно с не много бял цвят и не толкова добри хлебопекарни свойства, но с изключителни качества за нашето здраве и диета.  Пълнозърнесто брашно може да се направи от всяка зърнена култура- пшеница, ръж, царевица, лимец и други. 

Според българското законодателство 

всеки тип брашно има своя номер – 

Тип 500, Тип 700, Тип 1150 и т.н. Това ни дава информация от какво зърно е направено брашното и какво е тяхното пепелно съдържание. Колкото е по-голямо пепелното съдържание, толкова по-пълнозърнесто е брашното или с други думи - толкова по-голяма част от самото зърно е съхранена. Брашното, което се смила цяло, без да се отдели никаква чат от него, е Тип 1850 при пшеницата или 1750 при ръжта! Ако брашното е Тип 500 това означава, че пепелното съдържание е 0.5% от брашното, а тип 1150 има 1.15% полезни съставки, съветват специалистите. 

Ако живеехме в една "по-бяла" държава, където е достатъчно да обърнеш продукта, да прочетеш етикета и да си сигурен, че това което пише в съдържанието е 100% истина - всичко щеше да е толкова лесно, казват пекарите. За съжаление ни се налага постоянно да се ровим в Google, за да разберем какво означават съкращенията в етикета, да внимаваме за подвеждащи надписи и да търсим скритите уловки. При Бургас хляб МК и Милена няма уловки и всичко е поднесено справедливо и честно. В следващите няколко реда се издават "тайни" дали хлябът е пълнозърнест или е просто поредното менте с измамен етикет. 

Ето и основните съвети, които специалистите споделиха, за да можем да различим истинския пълнозърнест хляб от ментето? 

 1. Не се подвеждайте по етикета

Пълнозърнест – означава, че е използвано е брашно с всички части на зърното;

Многозърнест - използвани са брашна от два или повече вида зърнени култури; Това обаче не означава, че използваните няколко вида брашно са пълнозърнести;

Царевичен - има голям процент царевично брашно в хляба;

Малцов - добавен е малцов екстракт, придаващ тъмен цвят и аромат на малц;

Ръжен - хлябът е направен с ръжено брашно; Не гарантира, че е пълнозърнесто ръжено брашно, а просто ръжено.

Ръжено-пшеничен - ръженото брашно преобладава в рецептата на хляба;

Соден - приготвен е с по-голямо количество сода и без мая;

Високопротеинов - използвани са подобрители - глутен и соев протеин;

Богат на влакна - с добавки на трици;

Грахам - използвано е едрозърнесто брашно, т.е. смляно на едри зърна;

"Целозърнест хляб" - най-често е подвеждащо твърдение, правилната дума е пълнозърнест, това значи, че хлябът едва ли е сертифициран като пълнозърнест.

       2Четете съдържанието 

Много производители не описват подробно съдържанието на хляба. Избягвайте такива хлябове, на които пише “пшенично брашно, ръжено брашно”. Търсете наименования брашно тип 1000 (ръжено), тип 1150 (типово), тип 1750 (пълнозърнесто). Когато пише “произведено от брашно тип 500 и брашно тип 1150″, означава, че е смес от бяло брашно с типово. Такъв хляб не се препоръчва. За предпочитане е да няма в съставките брашно тип 500 (бяло) или тип 700 (тип “Добруджа”).

Производителите са задължени да сложат и описание на добавките - подобрители, оцветители, плюс наименованията им по европейската номенклатура - Е300 и т.н. В брашното често се слага Е300 - аскорбинова киселина (витамин С) като антиоксидант. Ако не са добре обяснени съставките, производителят не заслужава доверие. Проверявайте и хранителните стойности на хляба – най-вече количеството фибри. Колкото повече фибри има, толкова по-добре. Не се заблуждавайте от рекламни трикове като „ниско-калоричен хляб”. Белият и пълнозърнестият хляб имат почти едни и същи калории. 

 1. Стандарти за качество

Много от производителите изписват на видно място за своите етикети, че фирмите им са сертифицирани по ISO 9001:2000. Това не е сертификация за качество на продукта, а на самата фирма и производствения процес. 

 1. Твърдост на хляба 

Истинския пълнозърнест хляб е твърд. Ако хлябът, който искате да си купите е мек и еластичен, то този хляб е от рафинирано бяло брашно (тъй като то бухва и остава въздух в себе си). 

 1. Цвят 

Цветът на хляба не гарантира произхода на брашното. Много често хлябът-менте е дори по-тъмен от пълнозърнестия. Бялото брашно, от което е замесен, се смесва с органични оцветители като кафена утайка, карамел и други, които много трудно могат да се хванат при анализ. В повечето случаи (но не винаги), ако поставим такъв хляб в чаша с вода оцветителите се отделят и оцветяват водата. 

 1. Истинският черен хляб не изгаря в тостера и не изсъхва, оставен на масата 

За да разберем какъв точно е някой вид хляб, трябва да го купим и изпробваме. Когато филийките в тостера стават твърди и почерняват много, това означава, че в хляба има много бяло брашно, дори да се рекламира като черен, типов и т. н. Филийки от бял хляб загарят най-много и се втвърдяват в тостера. Също така черният хляб има по-голяма трайност и не изсъхва лесно, не се втвърдява като белия за 1-2 дни. Когато филийка черен хляб, оставена 2 дни на масата, се втвърди, означава, че има високо съдържание на бяло брашно. 

 1. Истинският пълнозърнест хляб мирише по-вкусно и по-силно 

За това трябва да се направи тест, като се купят различни видове. Който мирише по-вкусно - след разопаковане и при печене на филийки, той е по-истински. Хлябове, които слабо миришат, дори да са черни на цвят, са менте. 

 1. Трайност 

Ако хлябът не се развали дълго след като изтече срокът му на годност, то в него има добавени консерванти. Ако искате да съхраните хляба си максимално дълго време - сложете го в торбичка и го съхранявайте в хладилник.

След като вече знаете как да различите истинския пълнозърнест хляб от ментетата с подвеждащ етикет, остава само да отидете в магазина и да се огледате за най-подходящият за вас хляб. Купете няколко различни хляба, които отговарят на нашите критерии за качество и ги тествайте. Намерете „Вашия” хляб и го включете в диетата си. Това не само ще повиши търсените резултати, но и ще подобри вашето здраве, казаха в заключение специалистите от Бургас хляб МК и Милена.

 

ЮниконбгКоментари