Национално злато за Гери от Поморие
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Национално злато за Гери от Поморие

Гергана Динкова от Поморие бе отличена с първа награда от Националния ученически конкурс за есе “Хората – еднакви и различни”. Събитието беше част от Националния календар за извънучилищни дейности на МОН, а негов организатор бе столичният Национален дворец на децата. Основната цел на писмената надпревара е да провокира младите към по-задълбочени размисли за света, за различни социални теми и проблемите на обществото.

Въпреки огромната конкуренция на ученици от 5 до 12 клас от цялата страна, творбата на талантливата Гергана безапелационно заслужи първото си място в конкурса. Детето е възпитаник на литературен клуб “Звъниче” към Общински детски комплекс – Поморие, с ръководител на клуба Мариана Маринова. Тържественото награждаване ще се състои в София на 12.12.2019 г., а ето и отличеното есе:

Хората – еднакви и различни

Ние, хората, сме като палитра с цветове. Няма един с друг еднакъв. Всеки е различен и всеки се откроява. Един е ярък, приветлив и носи щастие на този, който го погледне. Друг е тъмен, мрачен и навява лошо настроение, но това не го прави по-малко значим.

Нека обаче погледнем света от малко по-високо. Всички сме малки петънца по земното кълбо. Всеки се ражда и започва своя път по един и същ начин. Всеки е еднакво важен за тази малка планета. Но какво става, когато пораснем? Животът ни се изпълва с въпроси и различни гледни точки. Вече не мислим еднакво и всеки разкрива дарби, непосилни за другия. Някои хора откриват, че имат ангелски глас, галещ душата. Други превръщат любовта си към движението в професия и стават най-добрите в даден спорт. Но не всички можем да пеем като Валя Балканска и едновременно с това да играем тенис като Григор Димитров, макар много да ни се иска.

Ако можехме всичко, нямаше да се открояват талантите ни. Тук се разкрива още едно наше различие. Някои започват да ревнуват и завиждат вместо да се радват на постиженията на ближния. Тези хора са сякаш черният цвят в палитрата. Толкова силно искат да са като другите, че пренебрегват своите таланти и възможности. Останалите, за разлика от тях, са като слънчевия жълт цвят. Те се радват на постиженията на другите и са щастливи със своите дарби.

Живеем в свят, в който мислим главно за себе си и забравяме за важните неща. Гледаме да сме колкото се може по-популярни, а за това са виновни технологиите. Когато направим добро, вече го няма това чувство на топлина и гордост, защото сме прекалено заети с това, да го споделим, за да може всички да разберат за него. Всеки концерт, пиеса или важно събитие трябва да бъдат заснети и това ни пречи да се насладим истински. Въпреки масовото общество, все още има хора, които живеят ТУК и СЕГА. За тях времето е ценен дар, който малко по малко губят. Всеки миг е веднъж, отлита и полъхът от крилете му дълго отеква в нас. Еднакви и различни едновременно, ние се смиряваме пред красотата на този полет. Един от нас има различно и забързано ежедневие от друг, който се чуди как да преживее деня. Един живее охолен и независим живот, докато друг и работи равностойно на животно. Богатите и известните забравят за бедните. Понякога забравяме за нашата еднаквост с другите. А тя е точно пред нас. Всички си приличаме по нуждата от прегръдка, когато сме тъжни. По радостта, която се изписва на лицата ни, когато преодолеем страховете си. По красотата и блясъка в очите ни, когато мечтаем. По надеждата за свобода и желанието да полетим като птици. Всички ние сме различни и това прави палитрата толкова пъстра! Но не трябва да забравяме нещо много важно. Преди всичко сме хора и ако я няма човещината всичко става незначително.

Палитрата! – с цветовете и нюансите, с които можеш да нарисуваш картина, втора, трета …Всеки път различна, но и еднаква с другите заради цветовете. Онези – от общата картина с име „доброта”.

Гергана Динкова 13г. 7 клас, СУ „Иван Вазов” Поморие
Литературен клуб”Звъниче” към ЦПЛР – ОДК – Поморие
Учител – консултант Мариана МариноваКоментари