Греда за Слави Трифонов! Съдът отказа да регистрира партията му
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Греда за Слави Трифонов! Съдът отказа да регистрира партията му

 

Софийският градски съд отказа да регистрира партията на Слави Трифонов "Няма такава държава", съобщиха от съда.

В мотивите си съдия Татяна Костадинова посочва: "Използване на знамето в символа на партията е налице не само когато има пълна идентичност в двата знака, но и когато внушението е достатъчно силно, че да създаде възможност гражданите да свържат символа със знамето на Републиката".

Според нея представеното графично изображение не само не разколебава, а засилва извода, че "интегрираните цветове бяло, зелено, червено" биха могли да внушават за използване на знамето на Републиката".

За името на партията съдът приема, че "изразът "няма такава/няма такъв ..." би могъл да е противен на добрите нрави, само когато се отнася до държавността, схваната като комплекс от държавни органи и институции. Когато обаче той окачествява не държавността, а състоянието на държавата, изразът се явява по-скоро оценка, а не обида.

Съдът заявява, че гражданите са свободни да дават оценка на заобикалящата ги действителност, стига да не използват обидни изрази. "В настоящия случай сам по себе си изразът "няма такава/такъв" не е обиден, а съчетанието му с "държава" изразява не незачитане на държавността, а оценка относно обществено-политическия живот такъв, какъвто той е видян от учредителите на партията", пише в решението.

Съдия Костадинова коментира и твърденията на адвокатите на организацията, че наименованието ѝ трябвало да се разбира като "Няма такава хубава държава."

"Противно на изразеното от процесуалните представители на молителя становище, съдът счита, че изразът "няма такава/няма такъв" трябва да бъде изследван не само в позитивното му звучене, но и с възможната отрицателна конотация - тъй като по делото не са събрани никакви доказателства, от които да се направи извод, че вложеният в израза смисъл е единствено позитивният", пише тя.

Решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд.Коментари