В Перник става нетърпимо
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

В Перник става нетърпимо

Кметът на Перник Станислав Владимиров е готов да подпише предложението за въвеждане на 7-часов воден режим, съобщават от „24 часа“.

Това обаче ще стане, при условие че ВиК дружеството гарантира, че при новото, по-строго ограничение всички жители на общината ще разполагат с вода в удобен часови диапазон, който е съгласуван с останалите институции.

Градоначалникът е направил изявлението си пред разгневени жители на квартал „Църква“ в града, които от дни нямат вода по никое време от денонощието.

Владимиров е категоричен, че водоснабдителното дружество е сключило договор с перничани за подаване на питейна вода и е длъжно да я доставя до потребителите. Той подчерта, че въпреки водния режим в Перник в определените часове ВиК дружеството трябва да направи необходимата организация, така че водата да стига до хората.

Недоволните жители на квартал „Църква“ са инспектирали дали помпената станция на района изобщо подава вода към града. Те са настояли и екоселището „Делта хил“ в подножието на Витоша, което черпи вода от същото място, да бъде поставено на воден режим, тъй като според тях това би нормализирало водоснабдяването в квартала им.

В момента перничани имат вода десет часа в денонощие – сутрин от 05.00 ч. до 10.00 ч. и вечер от 17.00 ч. до 22.00 ч.

От 18 ноември 2019 г. започна воден режим в региона. Той обхваща Перник и Батановци. Обхванати от водния режим са селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец. Водният режим засяга около 60 000 души.

Същият ден – 18 ноември, кметът Станислав Владимиров сезира прокуратурата. Очакванията му са прокуратурата да влезе във ВиК и да прегледа всички действия. Според него продължаващото разхищение на вода ще изчерпи и малкото останало количество от безценния ресурс.

На 20 ноември перничани щурмуваха сградата на ВиК заради водния режим. Малко по-късно беше освободен от длъжност шефа на ВиК-Перник.

След това стана ясно, че язовир „Долна Диканя“ не може да се използва за Перник, защото водата е заразена със салмонела.Коментари