Антраник Шакариян: Безпрецедентен удар по арменските интереси и традиции у нас!
  • 4
  • 2
  • 1
  • 14
  • 1
  • 0
  • 4
  • 1450

Антраник Шакариян: Безпрецедентен удар по арменските интереси и традиции у нас!

Антраник Шакариян /на преден план- на снимката/ е пряко свързан с арменската Църква в България и  опазването на арменския дух, традиции, език, култура и бит. Родом от Варна, популярен бизнесмен и общественик, а през последните години е председател на Епархийския съвет към Арменската Апостолическа Православна Църква в България. Орган, излъчен да представлява интересите на арменската общност в България от съответните градове. Шакариян с горчивина говори в интервюто по- надолу, че мисионери в расо са "сътворили" безпрецедентно разделение, а митът за арменското единство е бил разбит. Категоричен е, че тези действия са най- вероятно умишлени. Нещо повече, говори за съюзници в ущърб на арменските интереси в лицето на личности и организазии с външно финансиране. Относно духовниците визира онези които са дошли от Армения в църквите, където има дефицит на местни попове. Със солидна заплата в България и квартири с всевъзможни битови екстри за тях и семействата им, като сметката я плащат арменците в България. Всъщност плащаха, понеже на част от тях времето за пребиваване в България приключи и те стегнаха куфарите за родината. Разковничето на разделението е новоприетия Устав на Църквата от страна на Епархийския съвет, съобразен с българското и европейското законодателтво. Първопрестолният Ечмиадзин в Ереван изразява несъгласие с него обаче и чрез своите свещеници държи вземането на решения да е заложено като правомощие най- вече на самите свещенослужители. Или още гости на България. Надделява като мнение, че ролята на енориашите е сведено до безропотно послушание. Включително управлението на имоти в България и пари в съответните градове с арменско население. Шакариян дори навлиза по- навътре и разкрива, че определени действия на въпросните попове са отворили работа на службите за сигурност у нас. А това е злепоставило арменците у нас, които по комплексни причини са най- близкият до сърцето и съзнанието на българите народ. Шакариян и колегите му от Епархийския съвет не са загубили надеждата, че ще се намери най- доброто решение. Сигурни са, че това, което благодарение на дедите е съградено и съхранено до днес, ще бъде оценено и ще продължи да се развива и опазва от обикновените хора, работещи безкористно за съхранението и развитието на народа и нацията. Така, както е правено десетилетия и столетия наред и няма нито едно законово или канонично основание да бъде променяно.

Г-Н ШАКАРИЯН, АРМЕНСКАТА ОБЩНОСТ У НАС ИЗПРАЩА ЕДНА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ДИНАМИЧНА, А МОЖЕ БИ И ПРОТИВОРЕЧИВА ГОДИНА. КАК Я ВИДЯХТЕ ВИЕ?

Действително за арменската общност в България, годината беше крайно динамична, но заедно с това трябва да се добави - и тежка. Динамична откъм събития, а тежка - поради естеството на темите за решаване. Едва ли мога да изброя всички събития и естествено да се определи степента им на трудност, но като човек ангажиран преди всичко с  делата свързани с Арменската Епархия в България ще се спра на основните.

Най-тежкият въпрос, стоящ пред религиозната ни общност, станаха безпрецедентната манипулация и разделението, което наложиха свещенослужителите. Митът за единството на нашият народ, за една година беше разбит. Хора, които са разпознаваеми, наши сънародници - работили години наред за съхранението и авторитета на арменската общност и Църква в България, бяха обругавани, обиждани и обвинявани във всички възможни земни и неземни грехове, заплашвани и анатемосвани. Нашите обичани и обгрижвани свещенослужители, се превърнаха в инициатори на срамни действия неприсъщи за мисията, за която са поканени в страната ни. Превърнаха се в адвокати, съдии и политкомисари, в жертви и какво ли още не. Срамна страница от живота на арменското духовенство в страната, за съжаление, е отминаващата 2019 г. Впрегнаха се личности и организации в страната, имащи външно финансиране и влияние. Впрегнати са хора, които не живеят в страната. Впрегнати са хора, които до вчера не са знаели къде е вратата на църквата. В резултат на техните синхронизирани усилия, днес сме длъжни да признаем, че църквите все повече обезлюдяват, повечето хора вече са погнусени с всичко, с което ги заливат. И започваме да се питаме - дали пък не е точно това целта. В църковните храмове започват да влизат все по-малко хора. Остава въпросът ЗАЩО.

И, след дългата кореспонденция и провелата се дипломация, си мисля, че е дошъл моментът да се отговори и на този въпрос. Разковничето е новоприетият Устав на Арменската Епархия в България. И, каквото да се каже от тук на сетне, за всички ни става ясно, че става въпрос за управление на имоти и пари. Във варианта на Устава, изпратен от Светия Престол, некореспондиращ с реалния живот в арменската диаспора, управлението, вземането на решения е заложено като правомощие на свещенослужителите. Ролята на енориашите е сведено до безропотно послушание.

На последния Църковно-народен събор бяха направени корекции в изпратения вариант на Устав и делегатите от всички енории в страната приеха Устав следващ философията на предходните два Устава, този от 1924 и 1951 година.

Естествено това не се хареса от Светия Престол и отприщи всички последващи събития, които коментирах вече.Действията на свещенослужителите станаха достояние включително на службите в страната, ангажирани с националната сигурност. Трябваше да се дават обяснения и естествено тяхното пребиваване остана под въпрос.


ДУХОВНИЦИТЕ ИМАТ МИСИЯТА ДА ОБЕДИНЯВАТ И ДА ПОВЕЖДАТ. В АРМЕНСКАТА ЕНОРИЯ ОБАЧЕ, ОСТАВА УСЕЩАНЕТО, ЧЕ СЕ ПОЛУЧИ НЕЩО ДРУГО, А ТОВА ДОВЕДЕ ДО НЕОБРАТИМИ ПРОЦЕСИ. КЪДЕ ТОЧНО Е РАЗКОВНИЧЕТО?

Както казах и по-рано, това е една срамна страница от живота на нашата Епархия. Действията на свещенослужителите станаха достояние включително на службите в страната, ангажирани с националната сигурност. Трябваше да се дават обяснения и естествено тяхното пребиваване остана под въпрос. Но за тях беше удобно за това да обвинят Епархийския Съвет. На практика, абсолютно безцеремонно и безогледно, представителният орган на Епархията ни беше превърнат в мишена за недостойни и гнусни кампании, целящи да компрометират членовете му - хора, до един, отдадени на общността, нейното съхранение и единство. Хора, които не жалят нито време, нито средства и градят - храмове и средища за съхраняването на арменския дух, култура, история и бит. Хора, чийто достоен живот е дал принос към авторитета на цялата ни общност в страната, са очерняни и обругавани, абсолютно безцеремонно и то - само, защото си позволяват да бранят заветите на дедите ни и не приемат безропотно всичко, което им се налага.


ЛИПСАТА НА ДОСТАТЪЧНО СВЕЩЕНИЦИ В САМАТА БЪЛГАРИЯ ВОДИ ДО ЕСТСТВЕНАТА НУЖДА ОТ ТАКИВА, КОИТО ДА ДОЙДАТ ОТ АРМЕНИЯ. ДА РАЗБИРАМ ЛИ, ЧЕ ТОВА Е ДОВЕЛО ДО ИЗВИВАНЕ НА РЪЦЕ?

Много точно определение. Много точно сте напипали най-тежките проблеми. Факт е, че наказателната акция към нашата Епархия в момента е в най-критична точка - да не бъдат обезпечавани храмовете ни с отдадени на Бог духовници. В навечерието на Рождество Христово едни от най-големите ни енории - Варненската и Бургаската, са без свещенослужители. Варна чака от месеци, за Бургас сме заявили потребност от нов свещенослужител, но изпратен няма. Упоритостта ни да браним заветите на предците си в момента е повод за лишаване от духовници. Явно целта е да бъде стопена всяка съпротива и силово да се наложи волята на Светия Престол, без да се даде дори обяснение на какво основание в момента се говори за закриване на Епархията, отколкото за нейното укрепване и съхраняване. Висшето духовенство се държи като наказателен отряд, който не се церемони да лиши вярващи от Божието слово в името на това да се наложат правила, които да прехвърлят на управление и подчинение всичко, с което общността ни разполага, и благодарение на което съхранява езика, традициите, културата и историята на арменската нация. Тук е мястото още веднъж да подчертаем ясно, че за напред, отказваме да приемаме свещенослужителите имащи за задача да внасят отново раздори и разединение сред нашата общност.

ПРОСЛОВУТИЯТ УСТАВ И НЕГОВАТА РЕДАКЦИЯ СЕ ДЪВЧИ ОТ "ИЗБУХВАНЕТО" НА ДЕМОКРАЦИЯТА. ОТЧИТАТЕ ЛИ КАТО ГРЕШКА, ЧЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ ВЪВ ВАШИЯТ МАНДАТ, СЕ НАГЪРБИХТЕ С ТАЗИ ЗАДАЧА, А НЕ ЗАЛОЖИХТЕ НАПРИМЕР НА ПАСИВНО ПОВЕДЕНИЕ И "ТУПАНЕ НА ТОПКАТА", КАТО ВАШИТЕ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИ?

В никакъв случай не считам, че съм сбъркал и, че е грешка да поема такъв товар. Действително въпросът с редакцията и приемането на този Устав стоеше отдавна на дневен ред. Всички ние, членовете на Епархийския Съвет, делегатите от енориите на Арменската Епархия в България бяхме наясно с огромната отговорност, с която се нагърбваме, за рисковете и последствията. Но всички ние, като достойни и отговорни синове на нашия изстрадал народ, бяхме длъжни да отворим тази тема, наложена от Светия Престол Ечмиадзин и да търсим решение. Все още аз лично, а и колегите от Епархийския съвет не сме загубили надеждата, че всичко това ще намери най-доброто решение. Сигурни сме, че това, което благодарение на нашите предци е съградено и съхранено до днес, ще бъде оценено и ще продължи да се развива и опазва от нас, обикновените хора, работещи безкористно за съхранението и развитието на нашия народ и нация. Така, както е правено десетилетия наред и няма нито едно законово или канонично основание да бъде променяно.

АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА У НАС Е ОЦЕЛЯЛА ВЪВ ВРЕМЕ, КОГАТО НЕ Е БИЛО ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО ДА СЕ ВЛИЗА В НЕЯ, СЪБАРЯНИ СА БИЛИ ХРАМОВЕ И СА СПАСЯВАНИ ТАКИВА У НАС ОТ БУТАНЕ. СЕГА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО Е ДРУГО. КАК И КЪДЕ ВИЖДАТЕ НАМИРАНЕТО НА ПРАВИЛНАТА ПОСОКА?

Нашите сънародници трябва да знаят истината. Казано е, хората са Църквата и Църквата са хората. Един храм без вярващи и без Божието слово в него, е просто сграда. Моят призив е Светият Престол също като нас никога да не пропуска този факт. Правилната посока е в загърбяне на конфронтацията и взаимното зачитане. Казано е: Глас народен - глас Божи! Гласът на вярващите в Арменската Епархия в България е ясен, категоричен и абсолютно единен. И, колкото по-бързо този факт бъде приет от Светия Престол, толкова по-безболезнено общността ни ще успее да се успокои и да се върне към традиционния си начин на живот. Не искам да повярвам и силно се надявам, че материалното може да измести духовното, че днес, Светия Престол е разтревожен повече от това какво ще стане с имотите на Епархията ни, тогава когато няма да има арменци, от това какво трябва да се направи това никога да не се допусне, за да продължим да съществуваме като арменци и християни. Вместо поощрения за труда на десетки и стотици арменци в името на това, тук в България да има арменска диаспора, уважавана от всички общности в страната, ние , днес, от нашите свещенослужители получаваме обидни обвинения, определения и отношение. Никой не бива да забравя, че благодарение на уважението, което сме си спечелили като задружни, единни и отдадени на Бог и традициите хора, ние - арменците в България, сме се превърнали в уважаван, търсен и желан партньор от държавния, общинския и неправителствения сектор в страната.

ВИЕ СТЕ ВОДЕЩ БИЗНЕСМЕН И МЕНИДЖЪР, НО ВЪПРЕКИ ТОВА СЕ НАГЪРБВАТЕ ОТ ГОДИНИ С ОБЩЕСТВЕНА РАБОТА. ВСЕИЗВЕСТНО Е ОБАЧЕ, ЧЕ ТЯ Е ДОСТА НЕБЛАГОДАРНА И ИЗПЪСТРЕНА С ИНТРИГИ. ИДВА ЛИ ВИ ПОНЯКОГА ДА МАХНЕТЕ С РЪКА И ДА СЕ ОТТЕГЛИТЕ?

Ако кажа, че не е имало моменти, в които съм искал да махна с ръка и да се оттегля, ще излъжа. Благодарен съм на Бог, възпитанието, което са ми дали родителите ми, и подкрепата, която имам, че тези мигове са били малко и кратки. Но то няма как и да е другояче, защото, когато си на страната на правдата е лесно да не губиш посоката и мотивацията си. Чух и прочетох за себе си такива неща от хора никому неизвестни до сега, никому неизвестни в нашата диаспора и Епархия. Не могат да ме обидят нелепи обвинения и определения от хора който до вчера не знаеха вратата на нашата Църква. Мога да кажа, че почти целият ми активен живот е ангажиран пряко с нашата Църква и в опазването на арменския дух, традиции, език, култура и бит. Много преди да получа доверието и подкрепата да оглавя Епархийския съвет, аз работех в църковното настоятелство на храма “Свети Саркис” във Варна. Няма събитие, инициатива, потребност или проблем в нашата енория, на който да не съм откликнал и според възможностите си - да не съм помогнал. Казвам това, не за да припомням или да изтъквам себе си пред някого, а, за да Ви обясня защо не е възможно да бъда отклонен от мисията да опазя нашата Епархия, такава каквато са я съградили и съхранили нашите предци, да остане единна и самостоятелна в отстояването на интересите и потребностите й.

В НАВЕЧЕРИЕТО СМЕ НА НОВАТА 2020 Г. И АРМЕНСКАТА КОЛЕДА. ВАШЕТО ПОСЛАНИЕ

Броени дни преди Раждането на нашия Бог Исус Христос /заб.- арменската Коледа се празнува по стар стил на 6 януари/ ще си позволя да призова сънародниците ни към малко повече смирение и упование на Божието слово и Неговата воля и мъдрост. Никой от нас не е по-важен от бъдещето на нашите деца и внуци тук в България, за което всички ние трябва да мислим, да не се забравяме родовата памет. Затова ще пожелая на всички разумът, разбирателството и добротата да заемат мястото на конфронтацията и нападките. Нека бъдем мъдри и отговорни, за да пребъде общността ни! До настоящия момент не съм си позволявал, както и не съм допускал някой от моите колеги от Епархийския Съвет, да нарушим добрия тон. Моля се, любовта отново да се възцари в сърцата ни и най-важното, не губете своята Вяра. Нека от действията или бездействията на хората не позволим да загубим най-важното, Вярата си. На всички наши сънародници желая от сърце здраве, сговор, доброта и благоденствие да изпълват сърцата и дните им.

 

Заб: Ако има някой или някои които се припознават, могат да се възползват от правото си за отговор по утвърдените от сайта правила.

 

Юниконбг

Коментари

Арарат 1-ви

3 Jan, 2020 18:18

Много жлъч и ненавист в коментарите, Бог да ви прости. Доколкото познавам нещата, всичко си отговаря на истината и е точно както е описано. Има и малко ПР на Шакарян, но ако той изведе нещата докрай, без да се поддава, това наистина ще е справедливо. Не е нормално в Армения и Русия арменците да негодуват срещу клира в Ечмиадзин като най-корумпиран, а арменците в България да им се кланяме и вярваме.

Отговори

Дадурко

2 Jan, 2020 11:58

Дадурко и неговият турски екип правят жълта журналистика и копират комунистическите похвати на агентите от ДС, ама не им се получава, дори незнаят как да ползват търсачките, нали са...

Отговори

2 Jan, 2020 17:27

Агоп се казвам и съм прост и злобен. Много съм тъп.

Агопик искал да изкара някой л

31 Dec, 2019 17:00

Р Е Ш Е Н И Е № 62 18.02.2011 г. гр. Бургас В ИМЕТО НА НАРОДА Бургаският районен съд трети граждански състав На осемнадесети януари две хиляди и единадесета година В публично съдебно заседание в състав Председател: Ивелина Мавродиева при секретаря К.К. като разгледа докладваното от съдията Мавродиева гражданско дело № 535 по описа за 2010 година, за да се произнесе, взе предвид следното: Производството е образувано по искова молба на ЕТ „Нямаш грижи – Агоп Калугян" рег. по ф.д. № **** г. по описа на Бургаския окръжен съд, със седалище и адрес на управление: гр. Б., ж.к. З., бл. *, вх. *, ет. *, представляван от А. А. К. против ЗПАД „ДЗИ-Общо застраховане" с ЕИК *****, със седалище и адрес на управление: гр. С., район С. ул. „Г. Б." № 3, представлявано от главния изпълнителен директор Н. Д. Ч. заедно с изпълнителния директор Р. Ж. Г. Я. или изпълнителния директор М. Г. К. К., с която се претендира осъждането на ответното дружество да заплати на ищеца сумата от 1 000 лв., предявената като частичен иск от общата дължима сума от 50 000 лв., представляваща обезщетение за претърпени вреди вследствие на пожар. Изложено, че е налице сключен договор за застраховка на сграда – кафене, ведно с оборудването в него. Поради пожар сградата и оборудването били изцяло изгорели, като застрахователят отказвал да заплати щетите по пазарни цени. С допълнителни изявления ищецът е уточнил, че претенцията му обхваща както обезщетение за сградата, така и обезщетение за оборудването в нея и по-конкретно за това – предмет на представения по делото опис към полица № 11021072832 от 24.03.2008 г., като общия претендиран размер на обезщетението е в размер на 50 000 лв., от които 35 000 лв. се претендират като обезщетение за изгорялата сграда и 15 000 лв. за застрахованите машини и съоръжения, както и че частичният иск от 1000 лв. включва 500 лв. от претендираното обезщетение за сградата в общ размер от 35 000 лв. и 500 лв. от претендираното обезщетението за вещите в общ размер от 15 000 лв. Правното основание на предявените искове е чл. 208, ал. 1 от Кодекса за застраховането. В срок е постъпил отговор от ответното дружество. Със същият се изразява становище за неоснователност на исковете. Твърди се, че е сключен договор за застраховка на чуждо имущество, като на собственика на сградата – трето лице е заплатено обезщетение в размер на 10 255 лв., а по отношение на застрахованото имущество – машини, съоръжения, оборудване и т.н. 980, 60 лв. в полза на ищеца. С горното застрахователят изпълнил задълженията си по застрахователния договор и не дължал заплащане на други суми при липсата на доказателства за собственост на застрахованите вещи. Бургаският районен съд, като взе предвид исковата молба и изложените в нея факти и обстоятелства, становището на ответната страна по нея, събраните по делото доказателства и след като съобрази приложимите разпоредби на закона, намира за установено от фактическа и правна страна следното: По делото не се спори относно съществуващото между страните застрахователно правоотношение по застрахователна полица 11021072832 от 24.03.2008 г. със срок от 25.03.2008 г. до 24.03.2009 г. Предмет на застраховката са търговски обект със застрахователна сумата от 35 000 лв., с покрити рискове, описани в полицата, сред които и пожар и машини, съоръжения и оборудване със застрахователна сума от 15 000 лв. общо, със същите покрити рискове, плюс кражба чрез взлом. В описа към полицата са описани следни вещи: DJ пулт със слушалки, музикална уредба – SO605514128, LG музикална уредба 501SHSL001260, Нео музикална уредба, машина за забавление Дари с монитор – 1560, телевизор Панасоник TX2IAP1D № 4081003330040, телевизор Панасоник TX 21 AP1P, касов апарат А100S 092767, климатик Мидея, хл. витрини Девин, хл. витрини ВВВ – 2 бр., хл. витрина Пепси, вентилационна система и маси. По делото не е спорно, че на 30.11.2008 г. е настъпило едно от застрахователните събития по полицата – пожар. С уведомление за щета от 01.12.2008 г. ищецът уведомил застрахователя за настъпилото събитие. Образувана е преписка по щета, по която на ищеца е платена сумата от 980. 60 лв. за следните вещи - смесителен пункт със слушалки и 2 броя телевизори „Панасоник" с платежно нареждане от 24.08.2009 г., а на собственика на сградата – сумата от 10 255 лв. с платежно от 18.08.2009 г. Безспорен е фактът, че обектът – кафене е собственост на трето лице – Живко Събев Куцаров, което е видно и от н.а. № 40/16.12.1997 г., както и че същият е стопанисван от ищеца въз основа на наемно правоотношение по сключен договор за наем от 30.06.2008 г., представен по делото. Представено е и приложение въпросник към застрахователната полицата, в който липсва отбелязване на основание за застраховане на чуждото имущество – сграда. По делото са ангажирани и гласни доказателства. От показанията на свидетеля Коев – клиент в процесното заведение, се установява, че от посещенията си в него лицето помни наличието на четири кожени сепарета, два стари телевизора от по 21 инча, един голям плазмен телевизор, голям електронен дартс, хладилни витрини на Пепси, Кока кола и минерална вода, голяма кафе машина – професионална, миш пулт, посуда, алкохол, табуретки, ведно с функционираща климатична инсталация в самото заведение. Свидетелят е запознат и с факта, че заведението е изгоряло. Като свидетел е разпитана и Валя Иванова – застрахователен агент към ответното дружество, която била изпратена на адреса да извърши оглед по повод на постъпило от ищеца искане за застраховане на имущество. При огледа на имуществото, тя установила наличието на обзавеждане, типично за кафене – маси, столове, телевизор. Свидетелката потвърждава, че представеният по делото опис на вещите – предмет на застраховката е изготвен от нея. Поискала документите за собственост на вещите, при което и била представена гаранционната карта на един телевизор, която тя копирала и приложила към полицата. Други книжа не й били представените. Вентилационна система била включена в предмета на застраховането по желание на клиента, като подобрение към сградата. Посочените застрахователни суми от 35 000 лв. и 15 000 лв. били по избор на клиента. В заключението си вещото лице по изпълнената съдебно-оценъчна експертиза определя общата стойност на вещите, описани в полицата, към датата на настъпване на застрахователното събитие в размер на 3 320 лв. В съдебно заседание експертът е уточнил, че вентилационната система е трайно скрепена към сградата, като предполага, че същата е изградена от ламарини, във вид на тръби, които минават по тавана на помещението, като в изчисленията й е включена само стойността на ламарините. Въз основа на така установените факти, релевантните за решаването на делото, съдът намира от правна страна следното: Разпоредбата на чл. 208, ал. 1 от КЗ предвижда, че при настъпване на застрахователното събитие застрахователя е длъжен да заплати обезщетение, което съгласно ал. 3 от същата норма същото възлиза на размера на вредата към деня на увреждането. По отношение на частичния иск за заплащане на обезщетение за сградата следва да се отбележи следното: По делото по категоричен начин се установи, че сградата е собственост на трето лице, като същата е предмет на сключения между страните застрахователен договор. Разпоредбата на чл. 200 от КЗ предвижда, че предмет на договора за имуществено застраховане може да бъде всяко право, което за застрахования е оценимо в пари. Нормите на чл. 200, ал. 2 и ал. 3 от КЗ гласят, че договорът за застраховка на чуждо имущество е действителен, ако е налице одобрение от собственика на имуществото, като то може да бъде направено и след настъпване на застрахователното събитие. Тълкуването на цитираните разпоредби води до извода, че едно лице може от свое име да застрахова чужда вещ (чужд интерес). Затова, по всяко време, включително и след настъпване на застрахователното събитие, лицето, което има застрахователен интерес, т. е. собственикът или ползвателят на имуществото, биха могли да се ползват от договора, като изрично го одобрят и получавайки правното положение на застраховани лица, те могат да претендират за плащане на застрахователното обезщетение. Съдът приема обаче, че случаят не е такъв. Договорът за застраховка е сключен от името и за сметка на ищеца, а не в полза на собственика на вещта, като към момента на неговото сключване застрахователят не е знаел, че се застрахова чужда вещ. При това съдът приема, че в тази му част същият е недействителен и само на това основание иска за заплащане на обезщетение за сградата, като неоснователен следва да бъде отхвърлен. За пълнота следва да се отбележи, че т. 56 от Общите условия за застраховане на имущества на ответното дружество при пожар и други опасности, приети от ищеца с подписването на застрахователната полица, видно от отбелязването в нея, предвижда изплащане на застрахователното обезщетение на застрахования, когато е собственик на застрахованите имущества, а ако не е техен собственик след представянето на нотариално заверено съгласие за получаване на обезщетението от името на собственика или на трето ползващо лице, посочено в договора, при което същото се налага извода, че ищецът няма как да получи обезщетение за застраховката на чуждата сграда. По отношение на частичния иск за заплащане на обезщетение за машините, съоръжения и оборудването следва да се отбележи следното: Щом застрахователят е приел описаните движими вещи да бъдат предмет на сключения между него и ищеца застрахователен договор, следва да се приеме, че същият се е съгласил, че те са негова собственост. По делото липсват доказателства вещите да са собственост на трети лица. При това при настъпване на застрахователното събитие и наличието на тотална щета, поради изгарянето на вещите, застрахователят следва да заплати обезщетение, представляващо размера на стойността им към датата на настъпване на застрахователното обезщетение. Вещото лице е определил този размер на 3 320 лв. От него следва да се приспадне стойността на вентилационната система в размер от 520 лв., която съдът намира, че е неразделна част от тавана на сграда и при това от самия недвижим имот, при което следва обезщетението за нея да се включва към обезщетението за застраховката на сградата, както и вече заплатени от застрахователя суми. При това положение частичният иск за заплащане на сумата от 500 лв. следва като основателен да бъде уважен. Противното схващане била предоставило възможност на застрахователя да сключва договори за застраховка на имущество, без към момента на сключването на договора, въобще да изследва въпросът за собствеността на вещите, а след това при настъпване на застрахователното събитие да отказва плащане на обезщетение с аргумент, че вещите не са собствени на застрахования. За пълнота следва да се отбележи с оглед твърденията на ищеца за вложени средства в изграждането на вентилационна система, че това са облигационни отношения между него и третото лице, които не са предмет на настоящото производство. При този изход на спора частично основателни се явяват претенциите на страните за заплащане на направените по делото разноски и следва съответното да се осъди ответникът да заплати на ищеца сумата от 174. 60 лв., а ищеца на ответното дружество сумата от 200 лв. Съдът констатира, че не е внесена държавна такса по единия от исковете, поради което намира, че следва да се осъди ищецът да внесе така в размер на 50 лв. на основание чл. 77 от ГПК. Мотивиран от горното, Бургаският районен съд Р Е Ш И: Отхвърля иска на ЕТ „Нямаш грижи – Агоп Калугян" рег. по ф.д. № **** г. по описа на Бургаския окръжен съд, със седалище и адрес на управление: гр. Б., ж.к. З., бл. *, вх. *, ет. *, представляван от А. А. К. против ЗПАД „ДЗИ-Общо застраховане" с ЕИК *****, със седалище и адрес на управление: гр. С., район С. ул. „Г. Б." № 3, представлявано от главния изпълнителен директор Н. Д. Ч. заедно с изпълнителния директор Р. Ж. Г. Я. или изпълнителния директор М. Г. К. К. за осъждането му да заплати сумата от 500 лв., заявена като частичен иск от общата претендирана сума от 35 000 лв., представляваща обезщетение за претърпени вреди поради пожар на следния недвижим имот – търговки обект, находящ се в гр. Бургас, на ул. „Дунав" № 5, предмет на сключен между страните застрахователен договор, обективиран в застрахователна полица № 11021072832 с период на действие от 25.03.2008 г. до 24.03.2009 г. Осъжда ЗПАД „ДЗИ-Общо застраховане" с ЕИК *****, със седалище и адрес на управление: гр. С., район С. ул. „Г. Б." № 3, представлявано от главния изпълнителен директор Н. Д. Ч. заедно с изпълнителния директор Р. Ж. Г. Я. или изпълнителния директор М. Г. К. К. да заплати на ЕТ „Нямаш грижи – Агоп Калугян" рег. по ф.д. № **** г. по описа на Бургаския окръжен съд, със седалище и адрес на управление: гр. Б., ж.к. З., бл. *, вх. *, ет. *, представляван от А. А. К. сумата от 500 лв., заявена като частичен иск от претендирана сума от 15 000 лв., представляваща обезщетение за претърпени вреди поради пожар на машините, съоръженията и оборудването, предмет на сключен между страните застрахователен договор, обективиран в застрахователна полица № 11021072832 с период на действие от 25.03.2008 г. до 24.03.2009 г. Осъжда ЗПАД „ДЗИ-Общо застраховане" с ЕИК *****, със седалище и адрес на управление: гр. С., район С. ул. „Г. Б." № 3, представлявано от главния изпълнителен директор Н. Д. Ч. заедно с изпълнителния директор Р. Ж. Г. Я. или изпълнителния директор М. Г. К. К. да заплати на ЕТ „Нямаш грижи – Агоп Калугян" рег. по ф.д. № **** г. по описа на Бургаския окръжен съд, със седалище и адрес на управление: гр. Б., ж.к. З., бл. *, вх. *, ет. *, представляван от А. А. К. сумата от 174. 60 лв. /сто седемдесет и четири лева и 60 ст./ за направените по делото разноски. Осъжда ЕТ „Нямаш грижи – Агоп Калугян" рег. по ф.д. № **** г. по описа на Бургаския окръжен съд, със седалище и адрес на управление: гр. Б., ж.к. З., бл. *, вх. *, ет. *, представляван от А. А. К. да заплати на ЗПАД „ДЗИ-Общо застраховане" с ЕИК *****, със седалище и адрес на управление: гр. С., район С. ул. „Г. Б." № 3, представлявано от главния изпълнителен директор Н. Д. Ч. заедно с изпълнителния директор Р. Ж. Г. Я. или изпълнителния директор М. Г. К. К. сумата от 200 лв. /двеста лева/ за направените по делото разноски. Осъжда ЕТ „Нямаш грижи – Агоп Калугян" рег. по ф.д. № **** г. по описа на Бургаския окръжен съд, със седалище и адрес на управление: гр. Б., ж.к. З., бл. *, вх. *, ет. *, представляван от А. А. К. да заплати държавна такса по сметка на Бургаския районен съд в размер на 50 лв. /петдесет лева/. Решението може да се обжалва пред Бургаския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му. РАЙОНЕН СЪДИЯ: Ивелина Мавродиева Вярно с оригинала! К.К.

Отговори

2 Jan, 2020 11:32

Дадурко и неговият турски екип правят жълта журналистика и копират комунистическите похвати на агентите от ДС, ама не им се получава, дори незнаят как да ползват търсачките, нали са...

2 Jan, 2020 11:18

И връзката между това дело и изгонените двама свещеници, нотариалните покани, и охулването на всички несъгласни с тези действия е...?

2 Jan, 2020 0:56

Искал да изкара някой л? Нещо не загрявам,Кевчо ще обясниш ли? От кога като осъдиш застрахователна компания изкарваш някой л?

Арменец от България.

30 Dec, 2019 17:26

1. Кой, кога и защо реши промяната на Устава от 1951г. 2. Ако един Устав трява да бъде приет от Църковен Събор без промяна, то тогава защо да се играе на Демокрация. Това напомня на избори при едно отминало време - т.н. оциализъм. 3. Да се уронва престижа на наши сънародници, е най-малко незнание, как се постига, когато името ти се различава от това на основното население. Всички пристигнали от Армения, трябва да си дадат сметка, че уважението, което получават се основава на нас и нашите деди, които живеем тук от 100 години. 4. Интерес от това противопоставяне имат тези, които не се интересуват кои сме и какво ще стане с нас, след това.

Отговори

1 Jan, 2020 2:42

Да бе, да, сякаш не знаем кои пишеха деклрации и събираха подписи. И как Дирекция по вероизповеданията ще даде съгласие за един устав, в който пише че имотите отиват в Ечмиадзин. Смях.....

31 Dec, 2019 16:08

Това интервю е пълно с лъжи и заблуди. Хипнозата всявана сред арменците от 6 години насам и особено през последните 2,че Ечмиадзин ще вземе нещо от някого, е целенасочена. Шакарян служи на интереси, които имат за цел да разделят арменската общност и тези кукловоди зад него успяха. Устава изпратен до всички епархии по света СЕ ПРОМЕНЯ СПОРЕД ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО НА ВСЯКА ДЪРЖАВА, той не се приема 1:1. Този устав трябва да бъде не само регистриран в съда, но преди това трябва да бъде утвърден от Католикоса, който е глава на Арменската Апостолическа Православна Света Църква, както и да бъде контролиран от експерти от Дирекцията по вероизповеданията. И двете не са направени!!!!

Варненец

30 Dec, 2019 9:38

Докато има подлоги като членовете от семействата Дзеронян и Дюлгерян във Варна ще има напрежение!

Отговори

30 Dec, 2019 11:09

Тук се хвърлят разни мисли и просто попитах подлоги на кого са тези хора, сигурно знаете и ще ми разясните ситуацията във Варна!

30 Dec, 2019 10:10

Ако си от Варна и си запознат с моментната ситуация изобщо няма да задаваш този въпрос, ако просто ти се пиши, кой съм аз да те спирам...

30 Dec, 2019 9:55

Подлоги на кого? Интересно е това съждение...

Бедиг

30 Dec, 2019 0:54

Трябва да има гласност и чробшемите дс се решават а не замитат а хора да се плюят ей тъй

Отговори

Кака

29 Dec, 2019 16:56

От таксито така ри се пише или сана интервю.През радиостанцията ли се случи целият брифинг, защото от БНТ доста път им костваше да взимат днес интервю от Сърпазана.Усещам вашият Арменско новаторски нюх на Журналя Подлоги...

Отговори

29 Dec, 2019 17:16

Ако ще през водосточната тръба да е взето- браво за интервюто!

Кево

29 Dec, 2019 16:53

Напълно подкрепям Антраник, арменците във Варна сме изцяло зад него. Това е правилната позиция и ще я отстояваме! Такива, които си дават имотите на турци за турски ресторанте са срам за общността ни и не виждам какво морално право имат да се намесват в арменските дела. Същото се отнася и за такива дами с общоизвестен нисък морал!

Отговори

30 Dec, 2019 9:43

Е да, не са като верните кучета на Кеворк Крикорян - психически нестабилни, леки жени, псевдо морални, цигани, турски арендатори...

30 Dec, 2019 2:17

Aло, кои арменци са зад Андро таксито... я се пребройте-неговият род с всите му жени, любовници и деца и на още 5 -6 семейства хрантутни като дебелата Иванка и сие...аре у лево... не говорете от името на арменците във Варна.

29 Dec, 2019 17:14

И какви са Арменските дела ? Май " Арменските дела " станаха Анти Арменски дела , против Християнската вяра и против културното и образователно дело с което се бяха наели "лошите " свещеници , дошли от страна поробител да ни поробват и в България . Да ни ограбват париците за кюфтаци и екскурзии , Кавказки башибозуци ,ние не сме като вас Арменци ние сме си с български произход неразбрахте ли !

Четящ

29 Dec, 2019 16:50

Ама при арменците вярно е жега.Толкоз години нищо, какво ви стана баш сега. Като ще е стани да седна, тъй ще е....Ама май този, дето иска да седне е обещал да свърши някоя работа.

Отговори

Наката Терзиев

29 Dec, 2019 16:38

Ех да беше жив Коко Азарян и каква постановка би спретнал от тези ваши писания и нападки :-)

Отговори

Учуден

29 Dec, 2019 15:51

То бартера е ясен . Дават се свещеници срешу устав. Ясно е и защо арменците скачат. И аз да бях и аз щях да скачам да не вземат имотите. Не знам само тези, които са съгласни с бартера и не скачат, те какви са......

Отговори

29 Dec, 2019 16:56

Те са лизачи на дебелия Кево от Варна, който иска да става председател и да спечели народната любов хахахахаха не му стигала любовница хахахахяхя

29 Dec, 2019 16:02

Вас кой ви уведоми за този бартер, хипотизираха ли ви?

хаваданк

29 Dec, 2019 15:43

Хайерен гхосик? Върховният Католикос на Арменската Апостолическа Света Църква ще отлъчи този измислен богохулник и кликата му завинаги. Част от тази клика са и двамата журналисти Дадурян от Бургас, който ги е срам да си напишат имената под тази гнусна статия. Тези хора са на война срещу Църквата на Исус Христос и целите им семейства ще теглят срама като скоро бъдат анатемосани. Тяхното Свето Кръщене ще бъде обявено за невалидно и с това приключва християнският им живот на земята. Общинският съветник от бсп Шмекерян, ходил 10 пъти на работа за 4 години, противоречив бизнесмен и провъзгласил се "вожд на арменците", ще остане в историята като разколник на християните в България. Съдийката Ванухи Аракелян, избрана от дпс и служеща на турски и азерски интереси, негова близка помощничка в имотните измами в град Варна ще бере много ядове с безмозъчните си съвети и кариерата и в съдебната система е към своят край, колкото и невероятно да и звучи. Бог да им е на помощ!

Отговори

Елен Шерикян

29 Dec, 2019 14:30

Марито едно време не беше любовница на един мастит управленец от Филибето

Отговори

Кево

29 Dec, 2019 14:21

Мазния варненски суингър Кеворк Крикорян ,не разбра ли ,че колкото и да си напъва лоения задник,няма да му се сбъднат пъклените кроежи.....

Отговори

29 Dec, 2019 19:08

Кево е пълен боклук... абсурд той да стане какъвто и да е представител на Арменците.. софиянец или пловдивчанин трябва да е. Откакто тъпите гларуси взеха да ни представляват, ударихме дъното, освен да ни злепоставят друго не правят. Как може таксиджия да е наш представител?

Оставка!!!!

29 Dec, 2019 13:58

Отвратителна статия. Оставка!!!

Отговори

Е.Паносян

29 Dec, 2019 13:44

Ако Бургас си искаше попа да остане щеше да направи и невъзможното.Има толкоз начини вкл/да накара църковното наст. да ходи на преговори с който трябва докат се случат нещата.Много изтарвано време.Ама иска акъл и дупара а не само квичене че нищо не става.

Отговори

Хачик

29 Dec, 2019 13:33

Бургаското църковно е най-доволно от тези събития. Използват тази ситуация за да не дават годишната вноска към Епархийски. Те не са плащали от близо 4 години. Мадлен и Саркиса са голям тандем.

Отговори

Лили

29 Dec, 2019 6:28

Имаше доста коментари за Съдийката от АС Варна, но се изтриват.Това като услуга колко струва, че искам да пратя отгоре още толкова, за да стоят.

Отговори

30 Dec, 2019 2:20

Тя е горна кора, недосегаема... 100 те кила жена...угоена като за курбан...

Хайго Аг.

29 Dec, 2019 3:30

Добре представено текстово

Отговори

29 Dec, 2019 5:25

Много добре написан текст, няма що... Може ли този тъп шофьор да напише този текст? Смях в залата. Който не го познава може и да му "верва". Много тъпи и раболепни се оказаха арменците, особено Варненските гларуси. Мачкст го, плюят ги, а те казват, че дъжд вали....

ДОВИЖДАНЕ

29 Dec, 2019 0:36

Оставка на Епархийския съвет!!!!!!!!!

Отговори

29 Dec, 2019 17:01

А бе малко съм объркан.Излиза, че Армения не харесва избора, пък България да. Е какво провим сега.

29 Dec, 2019 5:27

Оставка!

29 Dec, 2019 3:07

Glasuvano im e doverie da rabotqt kogato trqbva i kakvoto trqbva da namirat vernia pat

Бохо

28 Dec, 2019 22:45

Големи тъпаци и злобари са писали тука гледам и има избиване на комплекси здравата а с две думи сган дет сугурно на тея попове очите на са виждали ама пишат ли пишат и се храчат :-)

Отговори

29 Dec, 2019 0:25

Като гледам колко хора не са одобрили статията най вероятно злобарите и тъпаците сред Арменците са болшинство , време е за равносметка и оставка май .

Люси

28 Dec, 2019 22:14

Безсмъртие ли има сред Вас хора, че сте се самозабравили. Как успявате с примерите си да възпитавате деца и внуци. Жалки същества. Отлъчване за вас и вашите семейства...

Отговори

Нигото

28 Dec, 2019 21:11

Що се допуснаха такива нелепици?И кои са тези гости отвън че да казват тук как и защо ще става и ще се гласува?Три минимални заплати всеки месец са искали отделно кабелна нет квартира вода и ток.Е хайде сега малко от малко срама и подчинение заради масрафа дето им се плаща тука де....

Отговори

Таниелян

28 Dec, 2019 20:54

Антраник Шакариян е Безпрецедентен удар по арменските интереси и традиции у нас! Той ще бъде запомнен с това че прокуди духовниците от Арменските храмове в България. А името Шакарян е вече запечатано като черно петно в историята на Арменците в България.

Отговори

1 Jan, 2020 12:15

Кой си ти,говно!

Браво

28 Dec, 2019 20:13

Браво на Шакарян, точно казано. Свещениците изпратени от Ечмиадзин (без 1) и група определяща се уж като вярващи, но не знаещи къде е вратата на църквата, и един друг ръкувал се с Карекин II ( AGBU) предадоха интересите на общността ни за власт, пари и слава. Е сдоби се със ненавист и недолубване.

Отговори

И.Т.

28 Dec, 2019 19:53

Силно интервю, в което има много неприятни истини. Не знам защо досега се мълчеше.

Отговори

ДамБИ

28 Dec, 2019 19:49

Нека е ясно.Тук на тези земи е имало арменци и българи от много години и да дойдат отвън и да казват и да ръкомахат все едно като при ченгетата-ние сме правилните и всичко ни се полага просто няма как да стане.

Отговори

Папазян

28 Dec, 2019 19:43

Браво, че изгониха арменските интриганти обратно към Армения

Отговори

28 Dec, 2019 20:51

Папазян марш обратно в Турция

Към Шака

28 Dec, 2019 18:18

Андро нали знаеш че прави каквото трябва а пък да става квото ще- аре мой с здраве

Отговори

Kali

28 Dec, 2019 18:10

ooooo pri armenyanite e jegavo neshto rabotata

Отговори

Jakito

28 Dec, 2019 18:04

V Bulgaristan za da te priznaqt trqbwa da si umrql ili da emigrirash

Отговори

Койо-Шака-Зуу

28 Dec, 2019 17:57

Време е Шакарян да финансира Арменска Духовна Академия-всички дейни Ереванджии-комунисти-да изпратят потомствата си да учат свещеници и всичко ще бъде тип-топ. Мери, Ванухи, Тодоронка, Соня, Серж, Оник, спретнете ръкави и всеки с каквото може да понага да се обучат нови и удобни свещенослужители, възпитани и оформени в България, това е решението. В противен случай, щом някой е в нужда, се съобразява с каноните и хилядолетните закони на АПАЦ, или както ги наричат В Бг "капризите" на Ечмиазин. Жална ви майка господа от ЕС, тези интервюта няма да Ви помогнат, не можете да заблудите арменците в Бг, трябва да си подадете оставките час по-скоро, супер жалки сте...капиш?

Отговори

Simon

28 Dec, 2019 17:16

Pravilno 6akarqn ne gi e predlojil tezi popove na ministerstvoto za podnovqvave na viza.Chengeta s krast otpred nqma nujda.

Отговори

Plovdiv

28 Dec, 2019 17:12

За стотен път се моля,уточнявайте с малките имена и от кой град са тези Дадурян. Има съвпадение на фамилията още в няколко града,но нямаме никаква роднинска връзка,, да не говорим за мнения и позиции с тези бургазлии. Нека след изборите през 2020, да не се допускат такива недоразумения

Отговори

И.М.

28 Dec, 2019 17:07

Имало една приказка : Пезевенга вика дръжте пезевенга !!! Ало другари , кой изгони и не поднови визите на свещениците ? КОЙ? КОЙ ?КОЙ ?

Отговори

Арменският архиепископ

28 Dec, 2019 16:58

Кеворк и Степан Дадурян са посятото семе на раздора в арменската общност,по дволични същества от тях няма.

Отговори

1 Jan, 2020 12:25

Запознайте се с похожденията и машинациите на дебелия продажник,после одумвайте другите!

29 Dec, 2019 5:30

бесят еи и вие питате-да си нисим ли въжетата...нещадтни страхливци...

28 Dec, 2019 19:57

Трагичен Агоп и смешен таквор

З.И.

28 Dec, 2019 16:31

Епархиата в България е като държавната власт и кабинета.Окумуш и имащи право на глас избират едните и другите и онези имат правото да решават когато това се налага.И да се джафкате и да не се джафкате файда йок само писаници и нападки.Намерете братя и сестри арменци начин.Вие сте доказвали много пъти.

Отговори

Дюлгерян

28 Dec, 2019 16:14

Дадурян,голямо уважение към чичо то че навремето спаси от събаряне бургаския храм и отреди арменски парцел на гробищата и направи още куп неща за арменците в Бургас и България но ти трябваше да продължиш с предаването Изгнаниците клети и там ясно и точно да се покаже кое и как.Щото да дето вика Шака има разделение а сега най много ни трябва туй предаване с наш сънародник млад и некомплексиран.Имаш прекрасни деца и много други прекрасни деца има в България арменчета и те заслужават да се познават и да научват че тук арменците са на почит.Но трябва да разбират защо е така.При Валери е изпята вече песента но на друго място давай,сблсъксвай ги като има спорове но намирай изхода.Помня предаванията и видео репортажите.

Отговори

Г.Гарабедян

28 Dec, 2019 16:08

Като си гост е добре да уважаваш домакините малко от малко и да ги зачиташ.Тяхното си е тяхно а нашто-общо.Неее така.

Отговори

Бохо

28 Dec, 2019 16:06

Респект че има хора и не самлко които защитават интересите на наште арменци.Откак дойдоха гостите и настанаха раздори а разни издънки и лизачи от наште хора се причислиха към тях и се правят на много загрижени.Не знаех че заплатите се плащат от нас.Мислих Ереван.

Отговори

Жана

28 Dec, 2019 16:05

Долни лъжи Дудурянови.Толкова Лицемерни Арменци не са се раждали до сега.Дер Бохос докато беше в Бургас какво говорихте или покрай изборите бяхте хрисими агнета.Повръща ми се от Вас...

Отговори

бургазлия

28 Dec, 2019 15:29

Защо подлогите дадурян не са си написали имената накрая или Пинокио е взел интервюто? :) Освен клоунски и ежеседмични платени интервюта, друго не четем от това захарно петле...

Отговори

29 Dec, 2019 5:27

Да мръсни гадове...гръм да ги удари!!!

28 Dec, 2019 16:04

Нека в началото да напишат кой има право да чете :) Сигурно си журналиста, написал статията, като ти гледам обръщенията...

28 Dec, 2019 15:41

Недей да четеш бе глупако