Как да си направим атомна бомба
  • 2
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Как да си направим атомна бомба

Търговията и контрабандата с ядрени материали има направо радиоактивно бъдеще.

Един грам от стоката, която двама непознати са искали да купят на битпазар в Грузия е бил по-скъп от грам злато! Продавачът знаел къде да намери стоката, но не е знаел, че непознатите са полицаи.

Разбрал чак когато ги завел при един "колега", за да покаже оловна кутия с големината на смартфон с неголеми количества оръжеен уран 235.

За да се направи ядрено оръжие е достатъчно да се произведе "мръсна бомба" – смесица на обикновени взривни материали с радиоактивни субстанции.

Черният ядрен пазар е доста по-различен от филмите. Няма шпиони в костюмчета, пътуващи с подводници, разполагащи с най-нови IT-материали. Реалностите са по-различни. Разбитата в Тбилиси мрежа е била съставена от строителни работници и търговци на вторични суровини.

Правенето на мръсна бомба не се нуждае от специални познания по физика. Достатъчно са взривни материали и радиоактивни отпадъци от болници или от промишлени предприятия, в това число от АЕЦ.

Мръсна бомба с големината на куфарче, взривена в град, може да зарази летища, метро, жилищни райони за няколко месеца.

Така например от началото на 2016 г. три транспорта с отработено ядрено гориво в украинските АЕЦ са тръгнали от Одеса през Черно море до Грузия, от там са минали през Турция в Сирия, и оттам до лагерите на Ислямска държава в Ракка и Мосул, където от тях са били произведени ядрени оръжия в лабораторни условия в местни университети, които имат оборудване за тази цел.

Такова оръжие досега беше използвано няколко пъти в различни места, въпреки че хората не вярват, че така лесно може да бъде произведено ефективно ядрено оръжие от 80% изразходвани ядрени горивни елементи на атомни централи.

От Израел съобщиха, че са предупредили САЩ, че Ислямска държава има ядрено оръжие – три или повече бройки по 1,5 килотона. Експлозията винаги може да покаже къде е бил произведен уранът.

Проверките от разстояние за наличието на ядрени оръжия с различни средства дават пълна информация за вида на оръжието, откъде идва уранът и т.н. Получателят е Ислямска държава в ирак и Сирия. Това е потвърдено от няколко източника.

Ислямска държава е ЦРУ.
Ислямска държава е Саудитска Арабия.
Ислямска държава е Моссад.

Ядрените отпадъци и отработено гориво има навсякъде по света при всички атомни централи, складирани по различен начин, заравяни, обогатявани отново и т.н.

Сега от тези "неща" се правят ядрени експлозиви, които не са мръсни бомби или тактически ядрени оръжия.

Ще става все по-горещо. Ще се чуят силни взривове, някъде в Европа, Близкия Изток или САЩ.

По принцип става дума за ниско обогатени микроядрени оръжия на бойното поле. Това са така наречените ядрени оръжия от 5-то поколение, напълно нов клас малки ядрени оръжия, които използват водород и/или деутерий, т.е. хибридни. Ако уранът е "натоварен" с достатъчно водород може да започне ядрен процес. "Натоварването" на урана с деутерий над известно равнище също стартира верижна ядрена реакция. Така се елиминира проблемът с така наречената "критична маса", която се нуждае от големи количества ядрен материал. Сега милиграми уран могат да се използват за производството на оръжия с размерите на оръжейни патрони.

1. Първото поколение ядрени оръжия вече са стари над 70 години. Те бяха ураново-плутониеви, много мръсни и много неефективни. Една нормална бомба от първо поколение освобождава около 20 килотона енергия, използваща около 8 кг уран-235 или около 1000 кг естествен уран.

2. Второто поколение ядрени оръжия бяха с гигантски мегатонни размери, двустепенните водородни бомби. Твърде големи, за да бъдат използвани.

3. Третото поколение ядрени оръжия бяха миниатюризираните оръжия на 60-те и 70-те години на ХХ век, използвани в американските ракети Trident и Minuteman.

4. Четвъртото поколение оръжия бяха неутронните бомби от 80-те години.

5. Петото поколение бяха въведени на бойното поле през 90-те години и вече не се нуждаят от допълнителна уранова среда. Това рязко намалява вторичният ефект на радиация и не се нуждае от достигането на критична маса. Тези най-нови оръжия от 5-то поколение имат ограничен радиоактивен ефект. Това ги прави най-доброто оръжие за модерните армии и за държавно спонсорирания тероризъм.

Те са лесни за производство и са много ефективни. Не е необходим никакъв ядрен реактор или големи заводи за тежки елементи. Масовото производство става бързо и лесно.

Ядреното оръжие от 5-то поколение се нуждае само от около 100 грама U-235, за да произведе сила на експлозията от 2 тона ТНТ. Силата се повишава с добавянето на малки количества уран.

Тази тайна беше укривана над 25 години, но сега е общодостъпна. Тези оръжия не произвеждат електромагнитен импулс – ЕМР, реално нямат радиоактивно замърсяване и съвсем малко радиация, която изчезва за няколко часа. Мощта им е много малка в долните килотони, започвайки от 0,5 килотона. Заради това те са много лесни за използване, за разлика от старите мегатонни чудовища. Тези малки неутронни бомби са прости и евтини за производство и структура като Ислямска държава може да се справи с това.

Те могат да бъдат направени от използвани ядрени горивни елементи на атомните централи, които могат да се купят на черния пазар.

 

Петър МихайловКоментари